Dowiedz się więcej.
Ty pytasz - my odpowiadamy.

Ekspert: na skutek pandemii otyłość staje się jeszcze większym wyzwaniem zdrowotnym

Mężczyzna z nadwagą objada się podczas pracy przed komputerem w czasie kwarantanny

Otyłość zarówno w czasie pandemii, jak i po jej ustąpieniu, będzie w przyszłości jeszcze większym wyzwaniem zdrowotnym – uważa prezes Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością prof. Magdalena Olszanecka-Glinianowicz. Według niej już teraz trzeba zrobić wszystko, żeby jej przeciwdziałać.

Specjalistka, która jest kierownikiem Katedry Patofizjologii i Zakładu Promocji Zdrowia i Leczenia Otyłości Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach, mówiła o tym podczas konferencji prasowej „Gastroenterologia 2020 – przegląd aktualności”. Ostrzegła, że po pandemii pod gabinetami lekarskimi będzie czekać na pomoc jeszcze więcej pacjentów niż obecnie.

Przedstawiła dane, z których wynika, że u dzieci we Włoszech w okresie lockdownu niekorzystne zmieniły się zachowania, które mogą się utrwalić. Dzieci zaczęły spożywać w ciągu doby więcej posiłków, przy czym zmniejszyło się spożycie warzyw. Wprawdzie wzrosła o 19 proc. konsumpcja owoców, ale jednocześnie spożycie chipsów zwiększyło się aż o 700 proc., mięsa o 90 proc., a słodkich napojów – o 125 proc.

Niekorzystnie zmienił się tryb życia dzieci. Zwiększyła się długość snu, spadła natomiast aktywność fizyczna i o 175 proc. więcej czasu zaczęto spędzać przed telewizorem i na grach komputerowych. Podobnie reaguje wiele osób dorosłych, nie tylko we Włoszech, ale też w innych krajach, w Europie i poza nią.

Prof. Magdalena Olszanecka-Glinianowicz uważa, że jest to skutek lockdownu, a także obawa przed zakażeniem, frustracja, nuda oraz lęk, że skończą się zapasy i nie będzie co jeść.

„Jest też wiele dezinformacji, jak również informacji sprzecznych, co powoduje dezorientację i gniew. Do tego dochodzą straty finansowe oraz piętno osoby zakażonej koronawirusem. Przykładem są pracownicy opieki zdrowotnej, którzy spotykają się z hejtem jako potencjalni roznosiciele zarazy” – opisała.

Tłumaczyła, że za tym wszystkim ukrywają się emocje, z którym sobie nie radzimy. „Kiedy emocje i stresy przekraczają nasza zdolność radzenia sobie z nimi, następuje zwiększone uwalnianie kortyzolu. To z kolei zmniejsza wydzielanie dopaminy w układzie nagrody w mózgu. Może się wtedy uruchomić dążenie do osiągania przyjemności, sprawiające, że wiele osób sięga w nadmiarze po jedzenie” – wskazała.

Dzięki temu o 50 proc. wzrasta wydzielanie dopaminy, co na pewien czas pozwala odzyskać samokontrolę odczuwanych emocji i hamuje uwalnianie kortyzolu. Początkowo jest to tylko objadanie się pod wpływem samych negatywnych emocji, jednak gdy występują one przewlekle, mogą się rozwinąć takie zaburzenia, jak zespół kompulsywnego jedzenia lub jedzenie nałogowe. Wówczas, nawet jeśli chcemy przerwać te zachowania, bez pomocy z zewnątrz już tego nie potrafimy.

Specjalistka dodała, że pod wypływem stresu u niektórych osób występuje tak silna reakcja, że mogą nawet wystąpić takie same negatywne skutki psychologiczne, jakie pojawiają się pod wpływem stresu pourazowego. Czyli takiego, jaki rozwija się na skutek silnych przeżyć związanych z katastrofą lub działaniami wojennymi.

„Leczeni otyłości w czasie pandemii i po jej ustąpieniu jest i będzie zatem bardzo dużym wyzwaniem dla opieki zdrowotnej” – podkreśliła prezes Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością.

Przypomniała, że siedem polskich towarzystw naukowych opracowało wytyczne, które ukazały się w lipcu 2020 r. Zawarto w nich wskazówki, jak rozpoznawać i leczyć otyłość w czasie i po pandemii. Podkreślono, że bardzo ważne jest indywidualne podejście do chorego, uwzględnienie aspektu emocjonalnego nadmiernego jedzenia i odpowiedni dobór farmakoterapii.

„Najważniejsze, żeby chorych na otyłość nie pozostawić samych sobie. Często mówimy o chorych na nowotwory i wiele innych schorzeń. Tymczasem chory na nowotwór, jak również na choroby układu krążenia lub cukrzycę, często cierpiał wcześniej z powodu otyłości. Bo wszystkie te schorzenia bardzo często są powikłaniami otyłości” – zwracała uwagę prof. Magdalena Olszanecka-Glinianowicz.(PAP)

Autor: Zbigniew Wojtasiński

zbw/ agt/

Dziękujemy za przeczytanie artykułu. Może zainteresuje Cię też jeden z poniższych tematów?
Zobacz także te artykuły:

KULINARIA Jak zrobić omlet? Omlet jest jednym z popularniejszych dań w skład którego wchodzą jaja. Można zrobić go na słodko albo na słono. Można dodać

Czytaj dalej »
Co to jest Twitter?

Twitter jest popularnym serwisem społecznościowym. Jego najbardziej podstawową funkcją jest prezentowanie serii krótkich wiadomości, zwanych inaczej „tweetami”. Nazwa serwisu pochodzi od świergotania ptaków (słowo tweet

Czytaj dalej »
Jak pracować z domu, żeby nie zwariować?

Praca zdalna może być spełnieniem marzeń. Jednak w obecnej sytuacji związanej z koronawirusem praca z domu to dla wielu osób nie wybór, ale konieczność. Nagła

Czytaj dalej »
Jak pozbyć się muszek owocówek? Sprawdzone sposoby na muszki

Jak pozbyć się muszek owocówek?   Muszki owocówki są zmorą w każdej kuchni latem i jesienią. Pojawiają się jak tylko zostawimy owoce, warzywa, szklankę soku,

Czytaj dalej »
Młode buraki leżące na stole

Zastanawiasz się jakie właściwości zdrowotne mają buraki? Wbrew obiegowej opinii buraki nie zawierają zbyt dużej ilość żelaza. To dzięki zawartości betalainy warzywa te pomagają w

Czytaj dalej »
Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/fringoo/public_html/odpowiadamy.pl/wp-includes/functions.php on line 5471 Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/fringoo/public_html/odpowiadamy.pl/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107