Dowiedz się więcej.
Ty pytasz - my odpowiadamy.

Miód słonecznikowy

Pszczoła na tle słonecznika

Miód słonecznikowy jest jednym z najrzadziej spotykanych miodów w Polsce. Niewielu pszczelarzy decyduje się na jego produkcję. Pozyskiwany jest z nektaru, wielkich kwiatów, słonecznika. Roślina ta może mieć do 2 metrów wysokości, a kwiaty około 30 cm średnicy. Są bogate w nektar i pyłek kwiatowy. Dziwi więc mała popularność produkcji tego miodu. Miód ten ma jasną barwę, zarówno płynny, jak i skrystalizowany. Po krystalizacji, do której dochodzi dość szybko, nie staję się bardzo twardy, nadal daje się go rozsmarować. Wyróżnia się delikatnym, słodkim smakiem.

Skład miodu słonecznikowego

Jest bogaty w cukry proste, głównie  glukozę i fruktozę, zawiera dużą ilość flawonoidów oraz biopierwiastków. W składzie można zaobserwować mleczko pszczele, pyłek kwiatowy, enzymy, związki fenolowe, olejki eteryczne. W miodzie słonecznikowym występują witaminy: A, B2, C oraz PP.

Właściwości miodu słonecznikowego
  • Miód słonecznikowy doskonale sprawdza się podczas przeziębienia. Pomaga w zwalczaniu gorączki oraz stanów zapalnych górnych dróg oddechowych.

  • Pomaga w leczeniu dolegliwości układu pokarmowego, wspiera pracę jelit oraz żołądka.

  • Wspiera pracę wątroby, nerek oraz układu moczowego, ma działanie detoksykacyjne.

  • Wspomaga leczenie chorób układu krążenie, poprawia pracę serca, zalecany jest przy nadciśnieniu. Uszczelnia naczynia krwionośne.

  • Zapobiega powstawaniu miażdżycy, pozwala obniżyć poziom złego cholesterolu.

  • Wspiera leczenie problemów skórnych w tym trądziku.

  • Ma działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.

  • Poprawia odporność organizmu.

  • Niweluje niedobory potasu, podnosi poziom hemoglobiny.

  • Poprawia kondycję organizmu, głównie po przebytych chorobach.

  • Ma korzystne działanie na skórę, wykorzystywany jest do maseczek i kremów.

Stosowanie miodu słonecznikowego

Najkorzystniejsze działanie miodu słonecznikowego jest, wtedy gdy spożywamy jest na czczo, gwarantuje to zastrzyk energii. Można używać go jako zamiennik cukru do słodzenia napojów. Nie wolno miodu dodawać do gorących płynów gdyż utraci swoje właściwości. Miód słonecznikowy dobrze sprawdza się do wypieków i deserów. W celach profilaktycznych powinno spożywać się dwie lub trzy łyżeczki miodu dziennie.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu. Może zainteresuje Cię też jeden z poniższych tematów?
Zobacz także te artykuły:

KULINARIA Jak zrobić piernik? Nie wyobrażamy sobie świąt bez piernika, jest jednym z bardziej lubianych ciast. Można w szybki i prosty sposób zrobić go nie

Czytaj dalej »
Młode kobiety robią selfie w parku

W sposób problematyczny korzystają z Instagrama osoby z niższym poziomem samooceny – wynika z najnowszych badań przeprowadzonych w grupie młodych osób przez naukowców z Katolickiego

Czytaj dalej »
Dieta oczyszczająca. Detox.

Dieta oczyszczająca – działanie i wskazania. Okres świąteczny jest dla organizmu wyzwaniem dietetycznym. Duża ilość potraw przy wigilijnym stole przysparza układowi pokarmowemu wytężonej pracy. Jak

Czytaj dalej »

Awokado – dlaczego warto je jeść? PROFILAKTYKA ZDROWIE Awokado, co może niektórych zdziwić, jest owocem. Rośnie w tropikalnych rejonach Ameryki Północnej i Południowej. Jego zwyczajowa

Czytaj dalej »
Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/fringoo/public_html/odpowiadamy.pl/wp-includes/functions.php on line 5471 Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/fringoo/public_html/odpowiadamy.pl/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107