Dowiedz się więcej.
Ty pytasz - my odpowiadamy.

Miód manuka

Miód manuka. Pszczoła zbierająca nektar z białych kwiatów.

Miód manuka jest pozyskiwany z nektarów herbacianych krzewów manuka, rosnących w Nowej Zelandii. Środowisko naturalne jest tam jednym z najmniej zanieczyszczonych na świecie. Krzewy manuka rosną tylko w najbardziej czystych regionach.

Miód ten produkowany jest przez kilka tygodni w roku. Posiada on bardzo korzystne właściwości lecznicze, dlatego nazywany jest czasem płynnym złotem.

Ma bardzo wysoką kaloryczność, trzeba to wziąć pod uwagę, będąc na diecie. Pomimo wysokiej ceny jest chętnie kupowany. Występuje najczęściej w opakowaniach po 500 gramów.

Skład miodu manuka

Miód manuka charakteryzuje duża zawartość MGO, czyli methylglyoxalu. Ilość tej substancji wskazuje, jak dużo właściwości leczniczych posiada dany miód.  Składnik MGO jest związkiem bakteriobójczym.

Na opakowaniach miodów manuka możemy spotkać oznaczenia MGO 30+ 100+ 250+ a nawet 550+, im wyższe stężenie, tym lepsze działanie.

Właściwości miodu manuka

  • Idealnie nadaje się do leczenia chorób układu pokarmowego takich jak: wrzody żołądka, nadkwasota, zaburzenia trawienia, jelito drażliwe. Reguluje florę bakteryjną jelit.
  • Wykazuje właściwości: antybakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe, przeciwzapalne. Pomaga walczyć z infekcjami układu pokarmowego, jak również górnych dróg oddechowych: zapalenie zatok, gardła, błony śluzowej nosa.
  • Hamuje rozwój bakterii i pasożytów: pałeczek jelitowych, gronkowca, pałeczek okrężnicy.
  • Leczenie schorzeń układu moczowego np. zapalenie dróg moczowych.
  • Stosowany jest w terapii przeciwtrądzikowej oraz przy trudno gojących się ranach, odleżynach, owrzodzeniach.
  • Stosowany profilaktycznie zapobiega grypie i przeziębieniu, podnosi odporność organizmu, zaleca się stosowanie miodów o stężeniu 100+ do 250 +.
  • Gdy już zachorujemy, zaleca się stosowanie miodów manuka o stężeniu MGO 400+ i więcej.

Stosowanie miodu manuka

Zaleca się spożywanie 2-3 łyżeczek miodu dziennie, najlepiej na czczo, z samego rana. Dobrze odczekać po podaniu około 20 min do pierwszego posiłku. Inną metodą jest podawanie jednej łyżeczki miodu, 20 min, przed każdym posiłkiem (śniadanie, obiad, kolacja) Miód można rozpuszczać w wodzie, z zachowaniem temperatury płynu poniżej 40 stopni. Stosując na skórę w leczeniu trądziku lub ran i owrzodzeń, należy nakładać na leczone miejsce 2-3 razy dziennie, jeśli to możliwe okrywając opatrunkiem. W niektórych przypadkach początkowa faza leczenie może spowodować nasilenie objawów. Po około 2-3 dniach będzie widać pierwsze korzystne efekty.

Przeciwwskazania

Miodu nie powinny spożywać osoby uczulone na produkty pszczele. W związku z wysoką kalorycznością modu nie jest wskazany w dużych dawkach dla cukrzyków oraz osób będących na diecie. Miodu nie powinno się podawać dzieciom poniżej pierwszego roku życia.

Kupując miód manuka, musimy zwrócić uwagę, aby nie kupić podróbki. Warto zapytać sprzedawcy o certyfikaty czy miód na pewno pochodzi z Nowej Zelandii. Gdy znajdziemy miód manuka z niskiej cenie, również powinna zaświecić się nam czerwona lampka.
Przybliżone ceny miodu manuka
  • Miód manuka MGO 30 + – 500g – około 100 zł
  • Miód manuka MGO 100+ – 500g – około 140 zł
  • Miód manuka MGO 250+ – 500g – około 200 zł
  • Miód manuka MGO 400+ – 500g – około 240 zł
  • Miód manuka MGO 550+ – 500g – około 370 zł
Dziękujemy za przeczytanie artykułu. Może zainteresuje Cię też jeden z poniższych tematów?
Zobacz także te artykuły:
Jak bezpiecznie robić zakupy? Zasady bezpiecznych zakupów w czasie epidemii koronawirusa

Robienie zakupów w czasie epidemii koronawirusa jest nieco utrudnione. Ograniczenie liczby klientów w sklepie, bezpieczne odstępy w kolejce czy godziny dla seniorów maja pomoc nam

Czytaj dalej »

Aż 30 proc. mieszkańców Polski zareaguje w marcu objawami alergii na pyłki m.in. brzozy, olchy i leszczyny – wynika z rozmowy PAP z alergologiem dr.

Czytaj dalej »
Potrawy kuchni żydowskiej

W kulturze żydowskiej bardzo ważna jest religia. Ma ona wpływ na rodzaje spożywanych pokarmów oraz sposób ich przygotowania. Tzw. kaszrut – ściśle określony kodeks dietetyczny.

Czytaj dalej »

KULINARIA Jak zrobić piernik? Nie wyobrażamy sobie świąt bez piernika, jest jednym z bardziej lubianych ciast. Można w szybki i prosty sposób zrobić go nie

Czytaj dalej »

Jak zrobić Spaghetti Bolognese? KULINARIA Wbrew obiegowej opinii spaghetti bolognese nie jest tradycyjnym daniem kuchni włoskiej. Jest to danie wymyślone przez Amerykanów na bazie tradycyjnego

Czytaj dalej »
Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/fringoo/public_html/odpowiadamy.pl/wp-includes/functions.php on line 5471 Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/fringoo/public_html/odpowiadamy.pl/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107