Dowiedz się więcej.
Ty pytasz - my odpowiadamy.

Miód lipowy

Słoik miodu lipowego na tle gałązek lipy. ipowy

Miód lipowy jest uważany przez wielu za najsmaczniejszy z miodów. Posiada bardzo wiele właściwości leczniczych. Odznacza się wysoką aktywnością antybiotyczną. Powstaje z nektaru i pyłku kwiatów lipy. Ma bardzo korzystne właściwości na dolegliwości górnych dróg oddechowych. Nie łatwo jest go pozyskać, gdyż drzewa lipy występują rzadko, niewiele jest skupisko tych drzew w jednym miejscu.

Kolor miodu lipowego zależy od stopnia krystalizacji oraz domieszki spadzi. Spadź lipowa jest pochodną wydzieliny owadów żerujących na liściach lipy. Miód lipowy ulega naturalnej krystalizacji po około 3-4 tygodniach, ma wtedy kolor biało żółty. Szybka krystalizacji miodu związana jest z dużą zawartością glukozy. W postaci płynnej ma barwę bursztynową, ciemnozłocistą. W smaku jest pikantny, czasem z lekka goryczką.

Skład miodu lipowego

Miód lipowy zawiera około 300 związków organicznych, makro- i mikroelementów, białek tzw. wolnych aminokwasów. W składzie znajdują się enzymy – diastaza, inwertaza, katalaza, fosfataza, oksydaza glukozowa.

Miód lipowy zawiera dużą ilość fruktozy, olejków eterycznych, flawonoidów, garbniki. Jest bogatym źródłem witaminy B, potasu, magnezu, manganu, chloru. Węglowodany w postaci glukozy i fruktozy są łatwo przyswajalne w układzie pokarmowym. Jest dobrym źródłem energii 100 gram to około 300 kalorii.

Właściwości miodu lipowego

Spożywanie miodu lipowego jest wskazane przy wszelkich stanach osłabienia organizmu, przemęczenia, przeziębienia, rekonwalescencji. Ma właściwości napotne, przeciwgorączkowe, wykrztuśne, uspokajające, może obniżyć gorączkę. Dzięki temu pomaga w leczeniu przeziębienia, kaszlu, anginy, zapalenia zatok i dróg oddechowych. Wspomaga leczenie zapalenia oskrzeli i płuc. Dzieje się to dzięki dużej zawartości olejów eterycznych, które niszczą drobnoustroje, atakują błony śluzowe dróg oddechowych. Poprawia odporność organizmu, zmniejsza częstotliwość zapadania na infekcje.

Zaleca się spożywanie miodu w leczeniu dróg moczowych, a nawet chorób ginekologicznych.  Wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Ma lekkie właściwości moczopędne, co pozwala obniżyć ciśnienie krwi.

Stosowanie miodu lipowego zaleca się osobom cierpiącym na nerwicę, bezsenność, obarczone nadmiernym stresem. Miód lipowy działa profilaktycznie na układ krążenie oraz przy chorobach reumatycznych.

Spożywanie miodu lipowego jest zalecane, w odpowiednich dawkach, cukrzykom ze względu na dużą zawartość fruktozy.

Stosowanie miodu lipowego

Miód lipowy najczęściej spożywany jest w postaci rozpuszczonej w herbacie lub mleku. Pamiętać należy, aby płyn nie miał temperatury wyższej niż 40 ℃. W okresie przeziębienia zaleca się stosować miód w naparze z kwiatem lipy, owocu maliny oraz z cytryną. Aby pozyskać z miodu najwięcej korzystnych substancji, można podawać go pod język i trzymać do momentu całkowitego rozpuszczenia.
Zaleca się codzienne spożywanie miodu lipowego z cytryną i imbirem. Oraz zastępowania miodem cukry np. do słodzenie kawy lub herbaty. Miód należy przechowywać w szczelnym pojemników w suchym i ciemnym miejscu.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu. Może zainteresuje Cię też jeden z poniższych tematów?
Zobacz także te artykuły:
Jak pozbyć się wszy u dziecka?

Stereotypowe myślenie wskazuje, że wszy są wynikiem braku higieny. Często utożsamiane są z brudem i osobami z marginesu społecznego. Nasza redakcja przyjrzała się tematowi z

Czytaj dalej »
Jak pracować z domu? Plan dnia skutecznego pracownika

Jeśli dotychczas pracowałeś w biurze i z dnia na dzień musisz przestawić się na tryb zdalny, to może być ci ciężko utrzymać motywację i efektywność

Czytaj dalej »

Chyba każdy słyszał o Musicial.ly. Aplikacja ta biła rekordy popularności wśród użytkowników – szczególnie tych nastoletnich. Jeśli nadal nie masz pojęcia czym jest i o

Czytaj dalej »
Młode kobiety robią selfie w parku

W sposób problematyczny korzystają z Instagrama osoby z niższym poziomem samooceny – wynika z najnowszych badań przeprowadzonych w grupie młodych osób przez naukowców z Katolickiego

Czytaj dalej »
Close up man hands using smart phone battery low charged battery screen

W dzisiejszych czasach, niemalże każdy jest posiadaczem smartfona. Można wręcz zaryzykować stwierdzenie, że staliśmy się niewolnikami wciąż postępującej technologii. Niektórzy nie wyobrażają sobie 15 minut

Czytaj dalej »
Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/fringoo/public_html/odpowiadamy.pl/wp-includes/functions.php on line 5471 Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/fringoo/public_html/odpowiadamy.pl/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107