Dowiedz się więcej.
Ty pytasz - my odpowiadamy.

Miód leśny

Miód leśny. Ule rozstawione w lesie.

Miód leśny pozyskiwany jest z nektaru roślin rosnących dziko w lasach, może być nazywany miodem z runa leśnego. Do grupy tej należą maliny, jeżyny, borówki, dzika różą, dziurawiec, rumianek, głóg, mniszek lekarski, lipa oraz zioła i spadzi iglasto – liściastej.  Różnorodność nektaru, z jakich jest pozyskiwany, sprawia, że bogaty jest w enzymy odpowiedzialne za przeciwzapalne właściwości. Zaliczany jest do miodów nektarowo – spadziowych co daje mu bardzo wszechstronne właściwości prozdrowotne. Ciężko jednoznacznie określić jego barwę, może być jasno- lub ciemnobursztynowa. Po krystalizacji staje się blady. Smak miodu leśnego jest słodki, nieco żywiczny, ma intensywny leśny zapach.

Skład miodu leśnego

Podstawą składu miodu leśnego jest glukoza i fruktoza. Zawiera wiele białek o działaniu bakteriobójczym, liczne substancje przeciwutleniające i antynowotworowe. W miodzie tym znajdziemy wiele enzymów, witamin  i minerałów: żelazo, fosfor, magnez, wapń i mangan. Miód leśny bogaty jest w olejki eteryczne.

Właściwości miodu leśnego
  • Może być traktowany jako uniwersalny lek na różne dolegliwości, można go stosować w stanach obniżonej odporności, dolegliwościach górnych dróg oddechowych, alergiach i uczuleniach.

  • Wzmacnia układ nerwowy, zalecany jest w stanach napięcia nerwowego, niweluje uczucie wyczerpania.

  • Pomaga w leczeniu chorób skóry, odbywa się to dzięki dużej zawartości enzymów o działaniu bakteriobójczym.

  • Wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego, wspiera pracę serca, obniża ciśnienie krwi.

  • Zwalcza dolegliwości w obrębie układu pokarmowego, zwalcza zaburzenia trawienia i przemiany materii.

  • Pomaga oczyścić organizm z toksyn, wspiera pracę wątroby i nerek, blokuje wchłanianie ołowiu.

  • Zmniejsza działanie używek takich jak alkohol, kawa, herbata.

  • Wspomaga leczenie chorób skórnych, można go stosować na skórę i włosy.

Stosowanie miodu leśnego

Jest doskonałym zamiennikiem cukru do słodzenie. Stosowany jest do wypieków oraz deserów, a nawet do dań mięsnych i sosów. Można spożywać go na chlebie lub na łyżeczce bez żadnych dodatków. Doskonale nadaje się dla dzieci. Nie należy podawać miodu dzieciom poniżej pierwszego roku życia.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu. Może zainteresuje Cię też jeden z poniższych tematów?
Zobacz także te artykuły:
Domowa pizza po wyjęciu z piekarnika

Nic nie smakuje, jak danie zrobione przez siebie samego. Oczywiście zdarzają się wyjątki i można trafić na knajpę, która serwuje prawdziwe przysmaki – niczym spod

Czytaj dalej »
Przyczyny i objawy zapalenia pęcherza moczowego

Zapalenie pęcherza moczowego to przypadłość typowa dla kobiet, ze względu na anatomię budowy układu moczowego. Może pojawić się również u mężczyzn i dzieci. Objawia się

Czytaj dalej »
Nastolatka korzysta ze smartfona na lekcji

Co trzeci młody człowiek bez smartfona w zasięgu ręki czuje się niepewnie i ciągle ucieka do niego myślami. Co czwarty słyszy od bliskich uwagi, że

Czytaj dalej »

Osoby, które znalazły na skórze kleszcza, mogą wysłać usuniętego pasożyta na test obecności krętków powodujących boreliozę. Bezpłatne badania w tym zakresie wykonują naukowcy z Wydziału

Czytaj dalej »
Jak uratować zafarbowane w praniu ubrania?

Jak uratować zafarbowane ubrania? PORADY W teorii każdy wie, że przed włożeniem ubrań do pralki, należy je posegregować ze względu na ich kolor. Rzeczy jasne

Czytaj dalej »
Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/fringoo/public_html/odpowiadamy.pl/wp-includes/functions.php on line 5471 Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/fringoo/public_html/odpowiadamy.pl/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107