Dowiedz się więcej.
Ty pytasz - my odpowiadamy.

Jak zrobić omlet?

Jak zrobić omlet?

Omlet jest jednym z popularniejszych dań w skład którego wchodzą jaja. Można zrobić go na słodko albo na słono. Można dodać wiele dodatków wedle własnej fantazji i upodobań smakowych. Przygotowanie potrwa około 15 min. Należy pamiętać aby jajka nie były za zimne, po wyjęciu z lodówki niech poleżą około 5-10 min. Jajka powinny być świeże, dobrej jakości aby cieszyć się wyśmienitym smakiem.

Produkty potrzebne na omlet:
  • minimum 2 jaja (można dać więcej i zwiększyć ilość pozostałych produktów)
  • 2 łyżeczki mleka lub wody

  • sól pierz do smaku

  • olej, masło do smażenia

  • dowolne dodatki

 
 Przygotowanie: 
  1. Umyj jajka przed rozbiciem, wbija jajka do miseczki, dodaj mleko przyprawy, roztrzep trzepaczką lub mikserem jeśli jesteś bardziej leniwy wystarczy dokładnie wymieszać widelcem. Pamiętaj im lepiej ubite jajka tym omlet będzie bardziej puszysty.
  2. Rozgrzej patelnię z tłuszczem, wlej rozmieszane jajka, najlepiej aby zajęły całą patelnię, smaż pod przykryciem na wolnym ogniu.
  3. Gdy brzegi omletu się zetną delikatnie odwróć go na drugą stronę, dobrze jest to zrobić szeroką szpatułką i energicznym ruchem. (dla początkujących dobrym sposobem jest zsunięcie omletu na talerz niedosmażoną częścią do góry i przełożenie ponownie na patelnię. Chwile jeszcze smażyć podawać z dowolnym dodatkami.
Omlet można zrobić również w inny sposób: 
  1. Jajka oddzielić od żółtek, do żółtek dodać przyprawy, mleko lub wodę dodatkowo łyżkę mąki.
  2. Białka ubić na pianę za pomocą miksera, połączyć z żółtkami za pomocą łyżki.
  3. Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem wlać omlet.
  4. Kolejne etapy jak wcześniej.

 

Omlet można zrobić na słodko zamiast soli i pieprzu dodać cukier lub miód, po podaniu na talerz dodatkowo można posmarować dżemem.

Inna wariacją omletu jest omlet z dodatkami takim jak, wędlina, żółty ser, warzywa szpinak. Dodatki dokładamy gdy jajka zostaną wylane na patelnię i lekko się zetną. Jeśli obawiamy się iż nie uda się nam przewrócić omletu w całości możemy nałożyć dodatki na połowę i zwinąć na pół.

[gs-fb-comments]
ZNAJDZIESZ NAS:
Dziękujemy za przeczytanie artykułu. Może zainteresuje Cię też jeden z poniższych tematów?
Zobacz także te artykuły:
Kolorowe pisanki leżące na drewnianym, rustykalnym blacie

Ze świętami Wielkanocy związane są takie symbole jak palma, jajko, sól, chrzan. O znaczeniach tych symboli opowiada dr Katarzyna Waszczyńska z Instytutu Etnologii i Antropologii

Czytaj dalej »
Kobieta kąpie się w przeręblu w otoczeniu śniegu

Morsowanie to innymi słowy kąpiele w lodowatej wodzie, w otwartych zbiornikach wodnych. Główną zaletą jest hartowanie organizmu, spowolnienie procesów starzenia,  oraz poprawa samopoczucia. Podczas morsowania

Czytaj dalej »
Leczenie alergii sezonowej

Alergia rozwija się w efekcie kontaktu układu immunologicznego z rozmaitymi alergenami. Mogą to być alergeny wziewne, pokarmowe czy kontaktowe. Podstawą terapii alergii jest zidentyfikowanie alergenów

Czytaj dalej »

Pączek pączkowi nierówny – te z dobrej piekarni mają lepszy skład niż marketowe odpowiedniki, które często zawierają sztuczne dodatki i utwardzone tłuszcze – powiedziała dietetyczka

Czytaj dalej »
Morsowanie. Czy trzeba się aklimatyzować? Czy do morsowania potrzebny jest strój i buty? Gdzie bezpiecznie pływać? Dlaczego warto to robić? Biały niedźwiedź polarny morsuje w basenie w ogrodzie zoologicznym

W chwili obecnej obserwuje się ogromne zainteresowanie pływaniem na świeżym powietrzu, niezależnie od pory roku. W związku z tym, że tak wielu nowych pływaków poszukuje

Czytaj dalej »
Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/fringoo/public_html/odpowiadamy.pl/wp-includes/functions.php on line 5471 Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/fringoo/public_html/odpowiadamy.pl/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107