Dowiedz się więcej.
Ty pytasz - my odpowiadamy.

Jak marynować grzyby?

Słoiki z marynowanymi grzybami

Jesień to czas na wędrówki po lesie celem zbierania grzybów. Zawodowi zbieracze doskonale znają miejsca, gdzie znaleźć ich można najwięcej. Bywa i tak, że nazbieramy grzybów tak dużo, że aż brakuje pomysłów co z nimi zrobić. Doskonałym pomysłem będzie ich zamarynowane. Podpowiemy w jaki sposób przyrządzić marynatę i opiszemy krok po kroku co należy zrobić.

Zanim zabierzemy się za marynowanie, warto podkreślić, że najlepiej do tego nadają się takie grzyby jak: borowiki, rydze, gąski, maślaki, kurki, opieńki lub podgrzybki. Nasza redakcja wybrała podgrzybki, jako że smak tych grzybów przypadł nam najbardziej do gustu. Efekt końcowy będzie zależeć nie tylko od wybranego rodzaju grzybów, ale też od dobrania składników i odpowiednich proporcji. A więc zaczynamy…

Dobór składników

Sposób przygotowania
  1. Zebrane grzyby należy dokładnie oczyścić z zanieczyszczeń i ewentualnych robaków. Jeżeli są małe – zostawić w takiej wielkości, a jeśli większe – pokroić na mniejsze części.

  2. Pokrojone grzyby wrzuć do garnka, zalej wodą i gotuj przez 5 minut.

  3. Następnie hartowanie. Ugotowane grzyby odcedź na durszlaku i przelej zimną wodą.

  4. Przygotuj garnek i umieść w nim składniki do zalewy – wszystkie oprócz octu. Zagotuj zawartość, następnie dodaj ocet i ponownie doprowadź do wrzenia.

  5. Cebulę pokrój w paski i umieść w słoikach razem z obgotowanymi grzybami i gorczycą.

  6. Zawartość słoików wypełnij wrzącą zalewą. Zamknij szczelnie słoiki, odstaw je wieczkiem do spodu i odczekaj aż wystygną.

  7. Marynowane grzyby gotowe, smacznego!

Przeczytaj także: Jak suszyć grzyby?

Dziękujemy za przeczytanie artykułu. Może zainteresuje Cię też jeden z poniższych tematów?
Zobacz także te artykuły:
Objawy boreliozy

Borelioza jest choroba odzwierzęcą przenoszona przez kleszcze, które są nosicielami bakterii borrelia burgdorferi, jest  bardzo trudna do zdiagnozowania gdyż nie daje jednoznacznych objawów, może być

Czytaj dalej »
Potrawy kuchni żydowskiej

W kulturze żydowskiej bardzo ważna jest religia. Ma ona wpływ na rodzaje spożywanych pokarmów oraz sposób ich przygotowania. Tzw. kaszrut – ściśle określony kodeks dietetyczny.

Czytaj dalej »
Jaką dietę stosować przy cukrzycy?

Jaką stosować dietę przy cukrzycy? Prawidłowa dieta przy cukrzycy jest niezmiernie ważna. Zbilansowany dobór produktów, ilość oraz pory ich przyjmowania, odgrywają kluczową rolę w odpowiednim

Czytaj dalej »
Miód malinowy. Maliny i melisa na czarnym tle.

Miód malinowy – właściwości, zastosowanie PROFILAKTYKA ZDROWIE Miód malinowy jest wyjątkowo trudny w pozyskiwaniu, przez co bardzo rzadko spotykany. Związane jest to z tym, iż

Czytaj dalej »

KULINARIA Jak zrobić krem z dyni ? Zupa z dyni jest bardzo zdrowa i pożywna. Najczęściej robimy ją jesienią, w postaci kremu, gdy dynie są

Czytaj dalej »
Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/fringoo/public_html/odpowiadamy.pl/wp-includes/functions.php on line 5471 Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/fringoo/public_html/odpowiadamy.pl/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107