cep-3708755_640

Jak suszyć grzyby ?

Grzyby suszone są bardzo lubianym dodatkiem do potraw. Nie wyobrażamy sobie Wigilii bez suszonych grzybów, dlatego tak chętnie je zbieramy i gromadzimy zapasy.

Przed grzybobraniem warto zapoznać się z podstawowymi zasadami zbierania grzybów. Jakie gatunki są jadalne, jakie dobrze znoszą suszenie, a których nie zbierać (wręcz unikać, gdyż są trujące). Do suszenia nadają się najbardziej prawdziwki, podgrzybki i koźlarze. Najlepiej wybierać grzyby większe, wyrośnięte z dużymi kapeluszami. Małe lepiej przeznaczyć do marynowania.

Po zebraniu grzybów należy je przejrzeć, celem wyeliminowania ewentualnych grzybów trujących. Warto podejść do tego odpowiedzialnie i z dużą dozą rozwagi. Gdy już mamy swój zbiór w domu oczyszczamy grzyby ze ściółki leśnej i igliwia – na sucho, nie wolno ich myć, gdyż stracą swój aromat i będą znacznie dłużej schły. Następnie kroimy grzyby na plastry około 0,5 cm zarówno kapelusze, jak i korzenie, sprawdzamy wtedy czy nie są robaczywe.

Najbardziej naturalną metodą jest nawinięcie ich na cienki sznurek lub ułożenie na kratownicy. Suszenie na słońcu w przewiewnym miejscu co jakiś czas należy je przemieszać. Jest to jedna proces bardzo powolny.

Nieco szybszą metodą suszenia jest suszenie w piekarniku, suszymy je przy lekko uchylonych drzwiczkach. Włączamy piekarnik na termoobieg temperatura 40 – 45 ℃. Gdy utracą część wody można zwiększyć temperaturę do 70 ℃ grzyby układamy na ruszcie aby był lepszy przewiew.

Pod ruszt podłóżmy blachę gdyż ususzone grzyby maleją i mogą spadać z kratki. Grzyby będą dobrze ususzone gdy przestaną być elastyczne zaczynają się łamać jednak nie kruszyć. Suszenie takie zajmuje kilka godzin, lepiej podejść do tego cierpliwie gdyż niedosuszone grzyby mogą po czasie pleśnieć.

Grzyby można suszyć też w specjalnie przeznaczonych do tego suszarkach elektrycznych. Przy zakupie warto wybrać taką która ma co najmniej dwa poziomy, oraz dwa stopnie suszenia. Podczas suszenia warto zmieniać położenie sit aby obieg powietrza był równomierny. Zaleta tego sprzętu jest to iż można w nim suszyć również owoce warzywa i zioła

Jak przechowywać grzyby suszone?

Gdy grzyby są wysuszone i nie są już ciepłe przekładamy je do słoja, pudełka plastikowego lub drewnianego i przechowujemy w suchym ciemnym miejscu. Starajmy się je szczelnie zamknąć odcinając dopływ tlenu gdyż grzyby szybko wchłaniają wilgoć. Aby zapobiec pojawieniu się moli warto do przechowywanych grzybów dołożyć liść laurowy.

Przeczytaj także: Jak marynować grzyby?

ZNAJDZIESZ NAS:

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o