Dowiedz się więcej.
Ty pytasz - my odpowiadamy.

Dieta sokowa

Dieta sokowa jest oparta na sokach owocowych i warzywnych

Dieta sokowa jest to metoda oczyszczania organizmu z toksyn, za pomocą soków warzywno – owocowych. Toksyny odkładają się w organizmie głównie przez złe nawyki żywieniowe, jak również poprzez zanieczyszczone środowisko.  

Dieta sokowa może być stosowana w celu redukcji masy ciała, jak również detoksu organizmu. Polega ona na zastąpieniu posiłków sokami lub koktajlami. Dzięki temu układ pokarmowy nie musi trawić stałych pokarmów, oczyszczają się jelita. Soki wspierają nasz organizm w procesie oczyszczania i usuwania toksyn. Aby dieta ta miała sens, zaleca się wypijanie przez cały dzień, o stałych porach, tylko niesłodzonych soków. Zastępują one stałe posiłki. Dietę taką można stosować przez jeden dzień, maksymalnie tydzień. Najbardziej pospolite są diety 1-3-dniowe tzw. weekendowe.

Na czym polega dieta sokowa

Dieta sokowa jest oparta na sokach owocowych i warywnych. Pozwala w szybki sposób zrzucić zbędne kilogramy, jak również oczyścić organizm z toksyn. Warto ją zastosować nie tylko wtedy, gdy mamy problemy z wagą. Dobrze sprawdza się w okresach przemęczenia, spadku odporności, pogorszeniu stanu skóry, włosów i paznokci, pomoże oczyścić organizm.

Dieta taka polega na całkowitym wyeliminowaniu z jadłospisu stałych posiłków. Zastępuje się je sokami warzywno – owocowymi. Dobrze jest wyeliminować kawę, mocną herbatę, alkohol, cukier. Soki najlepiej przygotowywać samemu, za pomocą sokowirówki lub wyciskarki do owoców. Można zastosować również blender kielichowy. W sokowirówce utracimy cenny miąższ, który da poczucie większej sytości. Przyrządzane soki/koktajle najlepiej wykonywać codziennie na świeżo, nie dosładzamy ich. Dominować powinny soki na bazie zielonych warzyw, w ich składzie jest mniej cukru.

Zalety diety sokowej

  • soki i warzywa są doskonałym źródłem witamin i minerałów (kwas foliowy, witamina C, witamina B, wapń, fosfor, potas),

  • duża ilość błonniki zawartego w warzywach i owocach przyspiesza metabolizm,

  • soki są łatwe w przygotowaniu, owoce i warzywa są ogólnodostępne,

  • w owocach i warzywach obecne są przeciwutleniacze, łatwiej przyswajalne dla organizmu w postaci soku,

  • płynna konsystencja powoduje obkurczanie żołądka, dzięki czemu jest dobrą bazą do diety odchudzającej.

Wady diety sokowej

  • źle skomponowana dieta sokowa może dostarczać dużej ilości cukrów prostych znajdujących się w owocach,

  • w trakcie diety sokowej może dojść do spadku siły, gdyż dostarczamy dużo mniej kalorii,

  • zbyt długo stosowana dieta sokowa może spowodować spalanie, nie tylko tkanki tłuszczowej, ale również mięśni,

  • po zakończeniu diety sokowej może dochodzić do efektu jo-jo, gdyż podczas diety dochodzi do wyhamowania metabolizmu,

  • dieta sokowa zawiera małe ilości białek, węglowodanów, tłuszczy.

Efekty diety sokowej

Dieta sokowa prowadzi do utraty masy ciała, 2-3 kilogramy w ciągu kilku dni. Spadek masy ciała nie powinien być głównym powodem podjęcia tej diety. Skupmy się bardziej na oczyszczeniu organizmu z toksyn. Jedno-dwudniowa kuracja sokowa odciąży układ pokarmowy, oczyści jelita. Witaminy dostarczane w postaci płynnej będą lepiej wchłaniane.
Nie zaleca się stosowanie diety sokowej przez długi czas, gdyż może prowadzić to do osłabienia organizmu. Brak białka może prowadzić do niedożywienia mięśni, spadku masy mięśniowej. Nie wskazana jest długotrwała kuracja sokowa.

Przeciwwskazania

Diety sokowej nie są zaleca przy: cukrzycy, chorobach układu krążenia, karmieniu piersią, chorobach przewlekłych. Dieta ta nie jest wskazana dla dzieci, młodzieży i osób starszych. Z kuracji sokami powinny zrezygnować sportowcy, osoby aktywne fizycznie, intensywnie trenujące. Zrezygnujmy z diety podczas przeziębienia oraz znacznego osłabienia organizmu.

Propozycję soków

Dietę tą najlepiej przeprowadzić wiosną lub latem. Wtedy jest najlepszy dostęp do świeżych owoców i warzyw. Bazuj głównie na warzywach takich jak: kapusta, jarmuż, rukola, szpinak. Nie zapominaj o dodawaniu imbiru i soku z cytryny.

Poniżej kilka propozycji:

  • 2 jabłka,

  • pół ogórka,

  • 1 łodyga selera naciowego,

  • natka pietruszki,

  • woda.

  • 3 marchewki,

  • kilka liści mięty,

  • pomarańcz,

  • imbir, 2-3 plastry,

  • 2 łodygi surowego brokuła,

  • woda.

  • 2 jabłka,

  • garść szpinaku,

  • sok z cytryny,

  • połowa awokado,

  • połowa pomarańczy,

  • woda.

  • 2 jabłka,

  • garść jarmużu,

  • burak czerwony,

  • pół awokado,

  • natka pietruszki,

  • woda.

  • 2 plastry ananasa,

  • 1 jabłko,

  • 1 łodyga selera naciowego,

  • sok z jednej limonki,

  • imbir, 2-3 plastry,

  • woda.

  • 1 burak czerwony,

  • 1 jabłko,

  • 2 pomarańcze,

  • garść jarmużu,

  • 3-4 plastry ogórka,

  • woda.

Podczas diety sokowej mogą wystąpić bóle głowy, nudności, senność, rozdrażnienie. Jest to normalne, postarajmy się to przetrwać. Bardzo ważna jest motywacja oraz silna wola.

Po zakończeniu kuracji wracajmy stopniowo do normalnego odżywiania, zaczynajmy od posiłków lekkostrawnych.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu. Może zainteresuje Cię też jeden z poniższych tematów?
Zobacz także te artykuły:
Jakie właściwości ma witamina c?

Witamina C tzw. kwas askorbinowy to substancja wspomagająca prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu, jak również zapobiegająca powstawaniu chorób. Spowodowane jest tym, iż witamina C jest silnym

Czytaj dalej »

Kofeina spożywana w zbyt dużych dawkach może wywoływać stany lękowe i depresje, które mogą utrzymywać się nawet po zaprzestaniu jej dawkowania – wynika z badań.

Czytaj dalej »

W sobotę w Zadusznikach oraz w Gawłuszowicach zainaugurowano uroczyście obchody Roku Łukasiewicza na Podkarpaciu. Odbyła się m.in. msza święta, po której odsłonięto tablicę upamiętniającą chrzest

Czytaj dalej »
Nastolatka korzysta ze smartfona na lekcji

Co trzeci młody człowiek bez smartfona w zasięgu ręki czuje się niepewnie i ciągle ucieka do niego myślami. Co czwarty słyszy od bliskich uwagi, że

Czytaj dalej »

Badaczki z Politechniki Łódzkiej – mgr inż. Joanna Grzelczyk, dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka i dr inż. Joanna Oracz – opracowały opakowania z odpadów roślinnych, które

Czytaj dalej »
Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/fringoo/public_html/odpowiadamy.pl/wp-includes/functions.php on line 5471 Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/fringoo/public_html/odpowiadamy.pl/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107