Miód rzepakowy jest jednym z bardziej znanych miodów w naszym kraju. Ceniony za właściwości lecznicze. Jest on najsłodszych ze wszystkich miodów, początkowo może pachnieć kwiatami rzepaku. Miód pozyskiwany jest z nektaru kwiatu rzepaku, który uprawiany jest w celach przemysłowych (produkcja oleju rzepakowego). Szybko się krystalizuje, barwa wtedy zmienia się z jasnożółtej w kremowo – białą (przypomina smalec). Dochodzi do tego ze względu na dużą zawartość glukozy i znikomą ilość wody.
Do krystalizacji dochodzi już po kilkunastu dniach od zebrania. Miód ten jest jednym z pierwszych, jakie produkują pszczoły, jest miodem wiosennym z przełomu maja i kwietnia czasem czerwca. Smak jest łagodny, mdły lekko goryczkowy. Miód ten bardzo łatwo przyswaja się w organizmie, szybko dodaje energii, poprawia odporność organizmu. Miód ten wykazuje mniejsze właściwości antybiotyczne niż inne miody. Poprzez duża popularność oraz łatwość pozyskiwania, miód jest stosunkowo tani. Litr miodu można nabyć za 25 – 30 zł.
Skład miodu rzepakowego
Jedna łyżeczka miodu to około 17 kcal. Miód rzepakowy jest bogaty w glukozę oraz fruktozę, przez co jest bardzo słodki. Zawiera minerały takie jak: magnez, potas, żelazo, kwasy fenolowe, bor (wykorzystywany do budowy tkanki kostnej). W składzie możemy znaleźć witaminy z grupy B, witaminę C i K, olejki eteryczne, flawonoidy, garbniki, aminokwasy, cholinę.
Właściwości miodu rzepakowego
Dzięki dużej zawartości glukozy jest doskonałym źródłem energii. Zalecany jest osobom, przemęczonym, osłabionym, obciążonych dużym wysiłkiem fizycznym, sportowcom. Poprawia koncentrację oraz procesy myślenia. Warto spożywać miód rzepakowy w okresach rekonwalescencji po operacjach lub długich chorobach. Zalecany w okresie andro- i menopauzy.
Dzięki dużej ilości glukozy stosowany jest w leczeniu i profilaktyce, chorób układy krążenia i naczyń wieńcowatych. Poprawia ich rozszerzenie, dzięki czemu jest lepsze dotlenienie i odżywienie serca. Zawartość potasu i magnezu poprawiają skurcze mięśnia sercowego. Regularne spożywanie stabilizuje ciśnienie krwi oraz spowalnia rozwój miażdżycy.
Miód rzepakowy poprawia pracę wątroby, przez co przyspiesza procesy detoksykacyjne organizmu. Wspomaga wątrobę w przemianie tłuszczów. Miód ten ma korzystny wpływ na układ pokarmowy, pomaga przy zgadze, wrzodach żołądka, wzdęciach. Poprawia pracę układu moczowego, wspiera leczenie infekcji nerek, pęcherza moczowego, cewki moczowej.
Występowanie olejków eterycznych w miodzie rzepakowym wspomaga leczenie górnych dróg oddechowych, łagodzi objawy kaszlu. Wspomaga leczenie infekcji gardła, nosa oraz oskrzeli.
Miód może być stosowany na trudno gojące się rany. Można nakładać go na skórę w przypadku lekkich oparzeń, zapobiega to powstawaniu pęcherzy na skórze. Zapobiega powstawaniu zakażeń.
Stosowanie miodu rzepakowego
Miodu nie powinno się podawać dzieciom poniżej pierwszego roku życia. Miód rzepakowy warto stosować profilaktycznie codziennie, zjadając np. łyżeczkę miodu. Można słodzić nim kawę i herbatę. Nie należy dodawać miodu to płynów o temperaturze wyższej niż 40 ℃. Dobrym sposobem spożywania miodu jest dodanie go do jogurtu lub owsianki, jak również dodatek do kanapek. Miód należy przechowywać w szczelnym, najlepiej szklanym pojemniku w suchym, ciemnym miejscu.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.