Dowiedz się więcej.
Ty pytasz - my odpowiadamy.

Miód leśny

Miód leśny. Ule rozstawione w lesie.

Miód leśny pozyskiwany jest z nektaru roślin rosnących dziko w lasach, może być nazywany miodem z runa leśnego. Do grupy tej należą maliny, jeżyny, borówki, dzika różą, dziurawiec, rumianek, głóg, mniszek lekarski, lipa oraz zioła i spadzi iglasto – liściastej.  Różnorodność nektaru, z jakich jest pozyskiwany, sprawia, że bogaty jest w enzymy odpowiedzialne za przeciwzapalne właściwości. Zaliczany jest do miodów nektarowo – spadziowych co daje mu bardzo wszechstronne właściwości prozdrowotne. Ciężko jednoznacznie określić jego barwę, może być jasno- lub ciemnobursztynowa. Po krystalizacji staje się blady. Smak miodu leśnego jest słodki, nieco żywiczny, ma intensywny leśny zapach.

Skład miodu leśnego

Podstawą składu miodu leśnego jest glukoza i fruktoza. Zawiera wiele białek o działaniu bakteriobójczym, liczne substancje przeciwutleniające i antynowotworowe. W miodzie tym znajdziemy wiele enzymów, witamin  i minerałów: żelazo, fosfor, magnez, wapń i mangan. Miód leśny bogaty jest w olejki eteryczne.

Właściwości miodu leśnego
  • Może być traktowany jako uniwersalny lek na różne dolegliwości, można go stosować w stanach obniżonej odporności, dolegliwościach górnych dróg oddechowych, alergiach i uczuleniach.

  • Wzmacnia układ nerwowy, zalecany jest w stanach napięcia nerwowego, niweluje uczucie wyczerpania.

  • Pomaga w leczeniu chorób skóry, odbywa się to dzięki dużej zawartości enzymów o działaniu bakteriobójczym.

  • Wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego, wspiera pracę serca, obniża ciśnienie krwi.

  • Zwalcza dolegliwości w obrębie układu pokarmowego, zwalcza zaburzenia trawienia i przemiany materii.

  • Pomaga oczyścić organizm z toksyn, wspiera pracę wątroby i nerek, blokuje wchłanianie ołowiu.

  • Zmniejsza działanie używek takich jak alkohol, kawa, herbata.

  • Wspomaga leczenie chorób skórnych, można go stosować na skórę i włosy.

Stosowanie miodu leśnego

Jest doskonałym zamiennikiem cukru do słodzenie. Stosowany jest do wypieków oraz deserów, a nawet do dań mięsnych i sosów. Można spożywać go na chlebie lub na łyżeczce bez żadnych dodatków. Doskonale nadaje się dla dzieci. Nie należy podawać miodu dzieciom poniżej pierwszego roku życia.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu. Może zainteresuje Cię też jeden z poniższych tematów?
Zobacz także te artykuły:

Kleszcze w ostatnim czasie stanowią plagę, ale co gorsza są cichym zagrożeniem dla naszego zdrowia. Nie zawsze możemy być świadomi ewentualnych powikłań, tym bardziej że

Czytaj dalej »
Jak przetrwać zamknięcie w czterech ścianach i być w dobrej formie? Ćwiczenia w domu

W obecnym czasie mamy ograniczony dostęp do siłowni, basenu, sal gimnastycznych, w których pracujemy nad naszą sylwetką, kondycją czy po prostu odreagowujemy stres po ciężkim

Czytaj dalej »
Miód wrzosowy w słoiku na tle wrzosu i gałązek sosny.

Miód wrzosowy jest ciężki do pozyskania ze względu na małą ilość wrzosowisk w Polsce. Mało tego nie zawsze udaje się, nawet z tych już istniejących,

Czytaj dalej »

Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu badają właściwości olejów z niekonwencjonalnych źródeł olejarskich. Tym razem pod lupę wzięli olej z poziomki. Okazuje się, że ten

Czytaj dalej »

Pyłek kwiatowy, inaczej zwany pszczelim zbierany jest przez pszczoły z kwiatów, mieszany ze śliną i przenoszony do ula na odnóżach. Wykorzystywany jest w celu nakarmienia

Czytaj dalej »
Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/fringoo/public_html/odpowiadamy.pl/wp-includes/functions.php on line 5471 Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/fringoo/public_html/odpowiadamy.pl/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107