
Alergeny pokarmowe
Alergie pokarmowe wywoływane są przez alergeny przyjmowane wraz z pożywieniem. Częstość występowania alergii pokarmowych stale wzrasta – obecnie problem ten dotyczy około 2 – 8% dzieci i 1 – 2%

Alergie pokarmowe wywoływane są przez alergeny przyjmowane wraz z pożywieniem. Częstość występowania alergii pokarmowych stale wzrasta – obecnie problem ten dotyczy około 2 – 8% dzieci i 1 – 2%

Alergia to przewlekła choroba, wynikająca z nadmiernej reaktywacji układu odpornościowego przez alergeny. Kontakt z alergenem wiąże się z występowaniem uciążliwych objawów alergii, które – w zależności od rodzaju alergenu –

Uczulenie na pyłki roślin to jedna z najczęstszych postaci alergii wziewnych. Tego typu alergia określana jest także mianem gorączki siennej i zaliczana jest do alergii sezonowych. Oznacza to, że występowanie

Zjawisko alergii występuje coraz powszechniej, dotykając coraz większego odsetka dzieci i dorosłych. Niektóre osoby nie mają problemu z określeniem alergenu, który wywołuje objawy alergii; niekiedy bywa jednak tak, że bardzo

Wiosna to czas, gdy przyroda budzi się do życia, ale dla wielu osób jest to również początek trudnego okresu zmagań z alergią na pyłki. Katar, łzawienie oczu, kichanie czy drapanie

Wiele osób, niezależnie od wieku zmaga się z problemem trądziku. Ten kosmetyczny dysonans potrafi wprawić w kompleksy niejedną osobę. Sposobów na walkę z trądzikiem jest wiele, jednak nie każdy kończy

Spadku odporności doświadczamy wiele razy w ciągu życia, poprzez kontakt z drobnoustrojami – wirusami, bakteriami. Najczęstszymi objawami osłabienia układu immunologicznego jest podatność na infekcje, głównie górnych dróg oddechowych. Przyczyn niskiej

Migrena jest jednym z najbardziej uciążliwych bólów głowy. Może bardzo poważnie utrudniać normalne funkcjonowanie, obniżyć poziom życia. Często pojawiająca się, ma wpływ nie tylko na osobę cierpiąca, ale również jej

Gastroskopia jest podstawową metodą badania przewodu pokarmowego. Za jej pomocą przeprowadzana jest diagnostyka przełyku, żołądka i dwunastnicy. W trakcie badania dochodzi do oględzin układu pokarmowego, jak również istnieje możliwość pobrania

Umiarkowana ilość cholesterolu we krwi nie jest niczym niepokojącym wręcz jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Głównymi przyczynami podwyższonego cholesterolu jest nadciśnienie, otyłość, zła dieta, stres, nadużywanie alkoholu, palenie papierosów.
Odpowiadamy.pl – artykuły i porady na różne tematy. Piszemy krótko i na temat. Nasza strona do działania wykorzystuje ciasteczka. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.