Dowiedz się więcej.
Ty pytasz - my odpowiadamy.

Jak zrobić gofry?

pexels-photo-221092
pexels-photo-63452

Jak zrobić gofry?

Zrobienie gofrów samemu w domu nie musi być wcale trudne. Ciasto powinno mieć nieco gęstszą konsystencję niż ciasto na naleśniki. Zadbajmy, aby produkty miały temperaturę pokojową. Bardzo ważne jest, żeby gofrownica była dobrze rozgrzana i lekko natłuszczona.

Składniki:

(12 sztuk)

  • 3 szklanki mąki pszennej,

  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,

  • 4 jajka,

  • szczypta soli,

  • 4 łyżeczki cukru pudru,

  • 2,5 szklanki mleka,

  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego,

  • szklanka oleju,

  • dodatki do wyboru: bita śmietana, polewa czekoladowa, świeże owoce, dżem, nutella.

Przygotowanie:

  1. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cukier puder, cukier wanilinowy oraz sól. Wymieszaj dokładnie sypkie składniki.

  2. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na pianę w osobnej misce. Żółtka dodaj do miski z sypkimi produktami, wymieszaj wszystko mikserem.

  3. Gdy produkty sypkie będą dobrze wymieszane, zmniejsz obroty miksera, dodaj pianę z białek. Całość mieszaj, nie za długo, aż stworzą gładką masę.

  4. Ciasto można odstawić na 10-15 min. W tym czasie rozgrzej dobrze gofrownicę. Można posmarować ją nieco olejem.

  5. Na rozgrzaną gofrownicę nalewaj ciasto, najlepiej chochelką lub dużą łyżką tak, aby cała powierzchnia była zapełniona. Gofry piecz 3-4 min, według wskazania instrukcji gofrownicy.

  6. Po wyjęciu gofrów dobrze, aby nieco ostygły, gdyż na bardzo gorących gofrach nie będzie się trzymała bita śmietana i niektóre dodatki. Gofry podawaj posypane cukrem pudrem, z owocami, polewami, dżemem lub nutellą.

Gofry można podawać z dowolnymi dodatkami, na jakie tylko mamy ochotę i jak poniesie nas fantazja.

Smacznego

[gs-fb-comments]
ZNAJDZIESZ NAS:
Dziękujemy za przeczytanie artykułu. Może zainteresuje Cię też jeden z poniższych tematów?
Zobacz także te artykuły:
Czy lampy UV LED do paznokci szkodzą zdrowiu?

Wciąż trwa trend robienia sobie paznokci, których trwałość przedłużają lampy UV/LED. Mało, która kobieta przed takim zabiegiem upiększającym zastanawia się nad wpływem promieniowania na zdrowie.

Czytaj dalej »
Zakwaszenie organizmu: fakt czy mit?

Od jakiegoś czasu krążą legendy na temat zakwaszenia organizmu. To temat na tyle popularny, że niektórzy uważają go za nową jednostkę chorobową. Najwięksi blogerzy –

Czytaj dalej »

Około 8 proc. rodziców w Polsce doświadcza wypalenia rodzicielskiego, a 11-14 proc. żałuje decyzji o rodzicielstwie – wynika z badań. Polska znajduje się na liście

Czytaj dalej »
Napis Englisj ułożony z kolorowych klocków z literkami

Rodzice, którzy swobodniej podchodzą do uczenia się języków i przekazywania ich swoim dzieciom osiągają lepsze efekty dydaktyczne – wynika z badań rodzin wielojęzycznych. Obiektywne czynniki

Czytaj dalej »

Naukowcy pracują nad nowymi zastosowaniami druku 3D do produkcji żywności. „W niektórych aspektach to z pewnością nasza konsumencka przyszłość” – uważa prof. dr hab. inż.

Czytaj dalej »
Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/fringoo/public_html/odpowiadamy.pl/wp-includes/functions.php on line 5471 Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/fringoo/public_html/odpowiadamy.pl/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107