W upalne dni doskonałym pomysłem na orzeźwienie będzie kawa mrożona, oryginalnie zwana caffe frappe. Napój ten wywodzi się z Grecji i choć na pierwszy rzut oka może wydawać się trudny do przyrządzenia, w rzeczywistości jest inaczej. Z naszego przepisu dowiesz się jak zrobić kawę mrożoną w domu. Tak przyrządzona kawa pozwoli się nam schłodzić oraz doda energii do działania.
Składniki na dwie porcje:
250 ml zaparzonej mocnej kawy,
2-4 łyżeczki brązowego cukru (w zależności od upodobań),
100 ml zimnego mleka,
5-7 kostek lodu,
opcjonalnie gałka lodów, bita śmietana.
Przygotowanie:
Aby kawa ładnie się prezentowała, warto podać ją w wysokich szklankach. Dla dłuższego efektu zimna, szklanki można włożyć do zamrażarki przed podaniem, aby się schłodziły. Kawę taką można również potraktować jako deser i wzbogacić ją na koniec gałką lodów lub bitą śmietaną.
kawę należy zaparzyć oraz posłodzić następnie odstawić do całkowitego ostudzenia,
kostki lodu blendujemy lub kruszymy w blenderze kielichowym, dodajemy wystudzoną kawę, wlewamy mleko. Dzięki miksowaniu, po przelaniu napój będzie miał piankę. Jeśli lubimy lody, można je dodać już w trakcie miksowania,
jeśli nie mamy blendera, składniki należy wymieszać i wlać do szklanki z kostkami lodu na dnie,
po przelaniu kawy do szklanek na wierzch możemy nałożyć bitą śmietanę i gałką lodów, dodatkowo posypać cynamonem, startą czekoladą lub kakao.
Aby uzyskać ładny wygląd kawy i widoczne były warstwy, poza zaparzeniem i ostudzonym kawy, należy:
do szklanki wrzucamy kostki lodu i wlewamy zimne mleko, do około połowy,
zanurzmy łyżeczkę, wypukłą częścią do góry i po niej powoli, cienkim strumieniem, wlewamy kawę. Czynność ta sprawi, iż czarna kawa będzie na dole a mleko na górze.