Dowiedz się więcej.
Ty pytasz - my odpowiadamy.

Jak zrobić kawę mrożoną w domu?

W upalne dni doskonałym pomysłem na orzeźwienie będzie kawa mrożona, oryginalnie zwana caffe frappe. Napój ten wywodzi się z Grecji i choć na pierwszy rzut oka może wydawać się trudny do przyrządzenia, w rzeczywistości jest inaczej. Z naszego przepisu dowiesz się jak zrobić kawę mrożoną w domu. Tak przyrządzona kawa pozwoli się nam schłodzić oraz doda energii do działania.

Składniki na dwie porcje:
  • 250 ml zaparzonej mocnej kawy,

  • 2-4 łyżeczki brązowego cukru (w zależności od upodobań),

  • 100 ml zimnego mleka,

  • 5-7 kostek lodu,

  • opcjonalnie gałka lodów, bita śmietana.

Przygotowanie:

Aby kawa ładnie się prezentowała, warto podać ją w wysokich szklankach. Dla dłuższego efektu zimna, szklanki można włożyć do zamrażarki przed podaniem, aby się schłodziły. Kawę taką można również potraktować jako deser i wzbogacić ją na koniec gałką lodów lub bitą śmietaną.

  • kawę należy zaparzyć oraz posłodzić następnie odstawić do całkowitego ostudzenia,

  • kostki lodu blendujemy lub kruszymy w blenderze kielichowym, dodajemy wystudzoną kawę, wlewamy mleko. Dzięki miksowaniu, po przelaniu napój będzie miał piankę. Jeśli lubimy lody, można je dodać już w trakcie miksowania,

  • jeśli nie mamy blendera, składniki należy wymieszać i wlać do szklanki z kostkami lodu na dnie,

  • po przelaniu kawy do szklanek na wierzch możemy nałożyć bitą śmietanę i gałką lodów, dodatkowo posypać cynamonem, startą czekoladą lub kakao.

Aby uzyskać ładny wygląd kawy i widoczne były warstwy, poza zaparzeniem i ostudzonym kawy,  należy:

  • do szklanki wrzucamy kostki lodu i wlewamy zimne mleko, do około połowy,

  • zanurzmy łyżeczkę, wypukłą częścią do góry i po niej powoli, cienkim strumieniem, wlewamy kawę. Czynność ta sprawi, iż czarna kawa będzie na dole a mleko na górze.  

Dziękujemy za przeczytanie artykułu. Może zainteresuje Cię też jeden z poniższych tematów?
Zobacz także te artykuły:
Dwie kobiety i mężczyzna z oparzeniami słonecznymi

Oparzenia słoneczne najczęściej diagnozowane są wśród kobiet i osób bardzo młodych. Choć są najczęstszą przyczyną rozwoju czerniaka, bardzo mało osób zgłasza się z nimi do

Czytaj dalej »
Kolorowe pisanki leżące na drewnianym, rustykalnym blacie

Ze świętami Wielkanocy związane są takie symbole jak palma, jajko, sól, chrzan. O znaczeniach tych symboli opowiada dr Katarzyna Waszczyńska z Instytutu Etnologii i Antropologii

Czytaj dalej »
Jak być dobrym szefem? Szef gratuluje podwładnemu awansu

Jak być dobrym szefem? To pytanie zadaje sobie każda osoba, która zarządza ludźmi. To wielki przywilej móc kimś kierować, ale staje się to atutem dopiero

Czytaj dalej »

Naukowcy pracują nad nowymi zastosowaniami druku 3D do produkcji żywności. „W niektórych aspektach to z pewnością nasza konsumencka przyszłość” – uważa prof. dr hab. inż.

Czytaj dalej »
Co pić w gorące dni. Najlepsze napoje na upał

Letnie upały, to czas kiedy nikomu nie trzeba tłumaczyć, co znaczy być spragnionym. Czy w gorące dni zwracamy wystarczająco uwagę na to, by odpowiednio się

Czytaj dalej »
Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/fringoo/public_html/odpowiadamy.pl/wp-includes/functions.php on line 5471 Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/fringoo/public_html/odpowiadamy.pl/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107