Jest zdecydowanie najjaśniejszym ze wszystkich miodów. Wolno ulega krystalizacji, dzięki czemu długo pozostaje płynny. Pozyskiwany jest z kwiatów robinii akacjowej, tzw. białek lipy. Ma słodki zapach i aromat, poprzez dużą zawartość cukrów prostych. Świeży miód akacjowy ma jasny kolor, czasem nawet bezbarwny, po skrystalizowaniu staje się niemal biały. Jego smak jest mdły i bardzo słodki. Świeży miód akacjowy można kupić w drugiej połowie czerwca, gdy kupimy do wcześniej, najpewniej będzie to zbór zeszłoroczny.
Skład miodu akacjowego
Miód akacjowy jest bogaty w witaminę B, C, H, PP. Zawiera dużą ilość żelaza, fluoru, fosfor, magnez, wapnia, manganu. Zawiera kwasy organiczne jak: flawonoidy, olejki eteryczne (łącznie jest ich około 50), cukry, garbniki, sole mineralne. W jego skład wchodzą także niewielkie ilości kwasu foliowego, pantotenowego i biotyny. Największą grupę związków stanowią węglowodany – glukoza i fruktoza. W składzie znajduje się nadtlenek wodoru, jest to niezmiernie korzystne ze względu na jego właściwości antyseptyczne. W składzie miodu obecne są również substancje hormonalne, a także acetylocholina, która ma korzystny wpływ na serce i układ krwionośny.
Właściwości miodu akacjowego
Poprzez obecność dużej ilości cukrów, miód akacjowy jest doskonałym źródłem energii. Pomaga w przypadku zmęczenia organizmu oraz spadku energii. Przez to polecany jest sportowcom oraz osobom obarczone dużym wysiłkiem fizycznym.
Miód akacjowy wykazuje właściwości antybakteryjne, dzięki temu, stosowanie profilaktycznie miodu pozwala szybciej zwalczyć infekcje oraz ograniczyć namnażanie się bakterii. Wspomaga odporność organizmu, łagodzi ból gardła oraz kaszel. Powleka błony śluzowe, tworzy barierę ochronną przed czynnikami zewnętrznymi.
Spożywanie miodu akacjowego jest skuteczne w łagodzeniu dolegliwości żołądkowych oraz układu pokarmowego. Chroni ściany żołądka oraz dwunastnicy przed powstawaniem wrzodów. Stosowany jest w chorobach układu pokarmowego: zapalenie błony śluzowej, nadmiernym wydzielaniu soku żołądkowego, w chorobach wątroby oraz dróg żółciowych, pomaga na refluks. Korzystnie wpływa na procesy trawienia, jest to często wykorzystywane u dzieci powyżej trzeciego roku życia.
Miód akacjowy doskonale odżywia i wspomaga regenerację skóry. Może być stosowany w leczeniu trądziku, ciężko gojących się ran, owrzodzeń, dzięki właściwościom aseptycznym. Stosowany jest w kosmetologii, jako składnik wielu kremów, balsamów, maseczek. Spowalnia starzenie się skóry.
Systematyczne spożywanie miodu akacjowego może korzystnie wpływać na obniżanie ciśnienia krwi, rozszerza naczynia krwionośne, zwiększa stężenie hemoglobiny. Ma właściwości moczopędne, przez co normalizuje pracę nerek oraz wątroby. Pozwala na sprawną detoksykację organizmu.
Przeciwwskazania
Należy uważać ze stosowaniem miodu akacjowego u diabetyków oraz osób będących na diecie. Ma to związek z dużą zawartością cukrów prostych. Nie należy podawać miodu dzieciom poniżej pierwszego roku życia. W nadmiarze nie powinny go spożywać osoby z niedociśnieniem. Nie powinny go stosować osoby uczulone na pyłki akacji.
Stosowane miodu akacjowego
Zaleca się spożywanie, profilaktycznie, codziennie miodu akacjowego. Można stosować go jako zamiennik cukru do słodzenia kawy i herbaty. Nie wolno dodawać miodu do gorących napojów, gdyż w temperaturze powyżej 40 ℃ traci większość właściwości. Roztworem wody z sodą i miodem akacjowym można płukać jamę ustną w przypadku infekcji.