Dowiedz się więcej.
Ty pytasz - my odpowiadamy.

Jak zrobić piernik?

Jak zrobić piernik?

Nie wyobrażamy sobie świąt bez piernika, jest jednym z bardziej lubianych ciast. Można w szybki i prosty sposób zrobić go nie tylko na święta. Jest wiele wariacji na temat piernika, można go wzbogacić skórką pomarańczową, konfiturą, alkoholem.

Przepis na klasyczny piernik:
Składniki: 
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao

  • ¾ szklanki cukru

  • 1 łyżeczka sody

  • 3 łyżki miodu

  • 2 łyżki przyprawy do piernika

  • szczypta soli

  • ¾ szklanki roztopionej margaryny

  • szklanka mleka ( nie powinno być bardzo zimne)

  • 2 jaja

  • posiekane orzechy około 3-4 łyżki

  • ½ szklanki rodzynek

Przygotowanie: 
      1. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, kakao, przyprawę do piernika, sodę, szczyptę soli. Margarynę rozpuść i wystudź.

      2. Do miski z sypkimi produktami wlewamy margarynę, letnie mleko, miksujemy lub mieszamy dokładnie łyżką nie przerywając dodajemy jajka. Na koniec zmniejszamy obroty miksera, dodajemy rodzynki i orzechy.  

      3. Piekarnik rozgrzewamy do 170 ℃ najlepiej z termoobiegiem.

      4. Foremkę – keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, jeśli nie mamy papieru smarujemy ścianki i dno margaryną

      5. Ciasto przelewamy do foremki uważajmy aby papier do pieczenia nie wpadł do środka. Piernik pieczemy około 40-45 min. Gdy upłynie czas sprawdź patyczkiem do szaszłyków czy piernik jest dopieczony do środka. Wbij patyczek od góry w piernik, po wyjęciu powinien być suchy. Jeśli tak nie jest zostaw jeszcze piernik w piekarniku.

      6. Po wyjęciu piernik z foremki i całkowitym ostygnięciu możemy przeciąć piernika wzdłuż na pół i przełożyć konfiturą.

 

Piernika można ozdobić polewą czekoladową:

Podgrzewamy wodę w garnku nakładamy na niego szklaną lub metalową miskę która będzie nad wodą. Do mniejszej miseczki wrzucamy pokruszoną czekoladę gdy zaczyna się roztapiać dodajemy odrobinę mleka i margaryny (nie mogą być zimne) ciągle mieszamy aż powstanie jednolita masa. Polewamy piernika gotową polewą. Nie czekamy aż ostygnie gdyż stanie się twarda.

 

[gs-fb-comments]
ZNAJDZIESZ NAS:
Dziękujemy za przeczytanie artykułu. Może zainteresuje Cię też jeden z poniższych tematów?
Zobacz także te artykuły:
Jak pracować z domu, żeby nie zwariować?

Praca zdalna może być spełnieniem marzeń. Jednak w obecnej sytuacji związanej z koronawirusem praca z domu to dla wielu osób nie wybór, ale konieczność. Nagła

Czytaj dalej »
Diagnostyka alergii – jakie testy wykonać?

Alergia to przewlekła choroba, wynikająca z nadmiernej reaktywacji układu odpornościowego przez alergeny. Kontakt z alergenem wiąże się z występowaniem uciążliwych objawów alergii, które – w

Czytaj dalej »
Młode kobiety robią selfie w parku

W sposób problematyczny korzystają z Instagrama osoby z niższym poziomem samooceny – wynika z najnowszych badań przeprowadzonych w grupie młodych osób przez naukowców z Katolickiego

Czytaj dalej »
Morsowanie. Czy trzeba się aklimatyzować? Czy do morsowania potrzebny jest strój i buty? Gdzie bezpiecznie pływać? Dlaczego warto to robić? Biały niedźwiedź polarny morsuje w basenie w ogrodzie zoologicznym

W chwili obecnej obserwuje się ogromne zainteresowanie pływaniem na świeżym powietrzu, niezależnie od pory roku. W związku z tym, że tak wielu nowych pływaków poszukuje

Czytaj dalej »
Jak wyczyścić dywan?

Każdy kto posiada dywan wie, iż po dłuższym czasie użytkowania samo odkurzanie nie wystarczy. Do tego dochodzą przypadki zaplamienia dywanu sokiem, herbatą, kawą, winem czy

Czytaj dalej »
Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/fringoo/public_html/odpowiadamy.pl/wp-includes/functions.php on line 5471 Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/fringoo/public_html/odpowiadamy.pl/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107