Dowiedz się więcej.
Ty pytasz - my odpowiadamy.

Jak przechowywać żywność w lodówce?

Jak prawidłowo przechowywać żywność w lodówce?

Przechowywanie żywności jest niezmiernie ważne w celu utrzymania produktów dłużej świeżych i zdrowych.

Chłodzenie produktów zapewnia dobrą ochronę dla żywności na krótki czas, mrożenie pozwala zachować trwałość na znacznie dłużej. Podstawowe zasady jakimi należy się kierować podczas przechowywania żywności: dobór odpowiedniego miejsca, dostosowanie temperatury do produktu, długość czas przechowywania.

Nowoczesne lodówki wyposażone są w szufladę która mocniej chodzi warto o tym pamiętać i ją dobrze wykorzystywać.

  • półka górna: na niej przechowujemy produkty mleczne, kefiry, sery, dżemy. Produkty ten nie lubią zbyt niskiej temperatury, niszczone są wtedy w ich dobre bakterie zapewniające im dłuższą świeżość
  • półki środkowe: na niej możemy trzymać np zupę w garnku, otwarte produkty mleczne takie jak twarożek( nie dłużej niż kilka dni), wędlinę, jajka

  • dolne szuflady: w nich przechowujemy umyte warzywa i owoce, sałatę czy szczypiorek nie myty można przechowywać kilka dni. W tych szufladach jest nieco wilgotniej. Sprzyja to zachowaniu świeżości tej grupie produktów.

  • fresh zone, komora zerowa: występuje w nowych typach lodówek.jest to specjalna szuflada w której jest niższa temperatura oraz większa wilgotność. Bardzo dobrze sprawdza się do przechowywania mięsa, wędlin, ryby

  • boczne półki: na nich trzymamy produkty już otwarte np musztarda, ketchup, olej roślinny, soki w kartonach. Można też przechowywać tutaj jajka w odpowiednim do tego pojemniku często wbudowanym w lodówkę.

Produkty które nie nadają się do przechowywania w lodówce:

  • kasz, ryżu, mąka, cukier, sól, przyprawy

  • pieczywo również nie lubi trzymania w lodówce staje się kruche i czerstwe

  • do lodówki nie wkładamy jeszcze ciepłych potraw, nie ma to w zasadzie wpływu na samą potrawę, bardziej na kondycję lodówki, możliwości skraplania się pary i oblodzenie wnętrza lodówki  

  • nie musimy umieszczać w lodówce produktów nie otwartych takich jak puszki z warzywami, konserwy mięsne i rybne, gotowych sosów.

W tym miejscu warto nadmienić iż przeładowanie lodówki nie wpływa korzystnie na stan żywności, zmniejszona jest cyrkulacja powietrza.

Temperatura i długość przechowywania produktów:

  • mięso surowe – temperaturze 0-2 ℃ może być przechowywane nawet do 2 tygodni uprzednio umyte i osuszone.

  • ryby – w lodówce możemy je trzymać około 2-3 dni w temperaturze 3 ℃

  • nabiał – nie wymaga bardzo niskiej temperatury około 5-7 ℃ po otwarciu taki produkt będzie dobry koło 3-4 dni  

  • warzywa i owoce – temperatura 7-12 ℃ czas przechowywania 5-7 dni

Należy pamiętać by potrawy o mocnym zapachu przed włożeniem do lodówki szczelnie opakować aby zapach nie przeszedł na inne produkty.

Produkty spożywcze mogą się zepsuć mimo przechowywania w lodówce należy je jak najszybciej usunąć aby nie miały wpływu na produkty świeże. Dbajmy też o czystość lodówki, jest to niezmiernie ważne w utrzymaniu pożywienia które się w niej znajduje w dobrym stanie świeżości i przyjemnym zapachu.

 

Dziękujemy za przeczytanie artykułu. Może zainteresuje Cię też jeden z poniższych tematów?
Zobacz także te artykuły:
Zakupy spożywcze w stylu zero waste

Wiele z nas ma problem z ilością kupowanych produktów spożywczych, co za tym idzie z ich wykorzystaniem zanim się zepsują. Generuje to niepotrzebne wydatki oraz

Czytaj dalej »
Fakty i mity na temat baterii w telefonie

Czy naładowanie telefonu do pełna niszczy baterię? Czy od czasu do czasu powinno się rozładować telefon do samego końca? Czy można zamrozić telefon, by odświeżyć

Czytaj dalej »

Śniadanie Wielkanocne jest szczególnym momentem obchodzenia świąt. Poranek Wielkiej Niedzieli jest zazwyczaj podniosłym momentem w większości katolickich domów. Jednak świętowanie nie kończy się tylko na

Czytaj dalej »
Jak obniżyć poziom cholesterolu?

Umiarkowana ilość cholesterolu we krwi nie jest niczym niepokojącym wręcz jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Głównymi przyczynami podwyższonego cholesterolu jest nadciśnienie, otyłość, zła dieta,

Czytaj dalej »

Horse Assisted Education (HAE) to metoda terapeutycznej pracy z koniem – wyłączająca jazdę konną – wykorzystywana m.in. w leczeniu osób z depresją. Jej wpływ na

Czytaj dalej »
Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/fringoo/public_html/odpowiadamy.pl/wp-includes/functions.php on line 5471 Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/fringoo/public_html/odpowiadamy.pl/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107