Dowiedz się więcej.
Ty pytasz - my odpowiadamy.

Jak przechowywać żywność w lodówce?

Jak prawidłowo przechowywać żywność w lodówce?

Przechowywanie żywności jest niezmiernie ważne w celu utrzymania produktów dłużej świeżych i zdrowych.

Chłodzenie produktów zapewnia dobrą ochronę dla żywności na krótki czas, mrożenie pozwala zachować trwałość na znacznie dłużej. Podstawowe zasady jakimi należy się kierować podczas przechowywania żywności: dobór odpowiedniego miejsca, dostosowanie temperatury do produktu, długość czas przechowywania.

Nowoczesne lodówki wyposażone są w szufladę która mocniej chodzi warto o tym pamiętać i ją dobrze wykorzystywać.

  • półka górna: na niej przechowujemy produkty mleczne, kefiry, sery, dżemy. Produkty ten nie lubią zbyt niskiej temperatury, niszczone są wtedy w ich dobre bakterie zapewniające im dłuższą świeżość
  • półki środkowe: na niej możemy trzymać np zupę w garnku, otwarte produkty mleczne takie jak twarożek( nie dłużej niż kilka dni), wędlinę, jajka

  • dolne szuflady: w nich przechowujemy umyte warzywa i owoce, sałatę czy szczypiorek nie myty można przechowywać kilka dni. W tych szufladach jest nieco wilgotniej. Sprzyja to zachowaniu świeżości tej grupie produktów.

  • fresh zone, komora zerowa: występuje w nowych typach lodówek.jest to specjalna szuflada w której jest niższa temperatura oraz większa wilgotność. Bardzo dobrze sprawdza się do przechowywania mięsa, wędlin, ryby

  • boczne półki: na nich trzymamy produkty już otwarte np musztarda, ketchup, olej roślinny, soki w kartonach. Można też przechowywać tutaj jajka w odpowiednim do tego pojemniku często wbudowanym w lodówkę.

Produkty które nie nadają się do przechowywania w lodówce:

  • kasz, ryżu, mąka, cukier, sól, przyprawy

  • pieczywo również nie lubi trzymania w lodówce staje się kruche i czerstwe

  • do lodówki nie wkładamy jeszcze ciepłych potraw, nie ma to w zasadzie wpływu na samą potrawę, bardziej na kondycję lodówki, możliwości skraplania się pary i oblodzenie wnętrza lodówki  

  • nie musimy umieszczać w lodówce produktów nie otwartych takich jak puszki z warzywami, konserwy mięsne i rybne, gotowych sosów.

W tym miejscu warto nadmienić iż przeładowanie lodówki nie wpływa korzystnie na stan żywności, zmniejszona jest cyrkulacja powietrza.

Temperatura i długość przechowywania produktów:

  • mięso surowe – temperaturze 0-2 ℃ może być przechowywane nawet do 2 tygodni uprzednio umyte i osuszone.

  • ryby – w lodówce możemy je trzymać około 2-3 dni w temperaturze 3 ℃

  • nabiał – nie wymaga bardzo niskiej temperatury około 5-7 ℃ po otwarciu taki produkt będzie dobry koło 3-4 dni  

  • warzywa i owoce – temperatura 7-12 ℃ czas przechowywania 5-7 dni

Należy pamiętać by potrawy o mocnym zapachu przed włożeniem do lodówki szczelnie opakować aby zapach nie przeszedł na inne produkty.

Produkty spożywcze mogą się zepsuć mimo przechowywania w lodówce należy je jak najszybciej usunąć aby nie miały wpływu na produkty świeże. Dbajmy też o czystość lodówki, jest to niezmiernie ważne w utrzymaniu pożywienia które się w niej znajduje w dobrym stanie świeżości i przyjemnym zapachu.

 

Dziękujemy za przeczytanie artykułu. Może zainteresuje Cię też jeden z poniższych tematów?
Zobacz także te artykuły:
Domowa siłownia. Jak skompletować sprzęt?

Z wielu powodów nie każdy może pozwolić sobie na uprawianie sportu poza domem. Wystarczy jednak zainwestować w sprzęt, który umożliwi urozmaicone treningi w warunkach domowych.

Czytaj dalej »
Prokrastynacja – jak nie odkładać pracy na później?

Każdemu zdarzają się chwilę lenistwa i zniechęcenia. To normalne, taka jest ludzka natura. Jeśli jesteśmy znudzeniu lub przemęczeni umysł robi wszystko, by się nie wysilać.

Czytaj dalej »

Nie ulega wątpliwości, że bezpieczeństwo dzieci powinno stanowić priorytet w każdym wymiarze ich życia. Są one bezbronne, a ich dobre samopoczucie i rozwój zależeć będzie

Czytaj dalej »
Jak drzemka wpływa na zdrowie?

Wg słownika języka polskiego (PWN) słowo drzemka oznacza tyle co krótki, lekki sen. I tak też jest w rzeczywistości. Mówiąc o tym, że ktoś uciął

Czytaj dalej »
Pszczoła na tle słonecznika

Miód słonecznikowy jest jednym z najrzadziej spotykanych miodów w Polsce. Niewielu pszczelarzy decyduje się na jego produkcję. Pozyskiwany jest z nektaru, wielkich kwiatów, słonecznika. Roślina

Czytaj dalej »
Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/fringoo/public_html/odpowiadamy.pl/wp-includes/functions.php on line 5471 Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/fringoo/public_html/odpowiadamy.pl/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107