Dowiedz się więcej.
Ty pytasz - my odpowiadamy.

Miód gryczany

Miód gryczany

Miód gryczany jest miodem o bardzo intensywnym smaku i zapachy gryki. Pozyskiwany jest z kwiatów gryki, rośliny mocno miododajnej. Miód ten ma kolor mocnej herbaty, gdy jest narażony na mocne światło, jego barwa staje się prawie czarna. W smaku jest ostry, słodki, lekko piekący. Zaliczany jest do miodów kwiatowych, pozyskiwany jest w okresie lata. Miód gryczany ma bardzo wiele właściwości prozdrowotnych, leczy zarówno przeziębienie, jak i choroby serca.

Skład miodu gryczanego

Miód gryczany jest wysokokaloryczny, w 100 g jest aż 340 kalorii. W głównej mierze są to cukry proste fruktoza 50% oraz glukoza 46%. Cukry te bardzo szybko wchłaniają się w krwiobiegu. W skład miodu wchodzi bardzo dużo substancji inhibinowych (odpornościowych) takich jak: żelazo, magnez, fosfor, potas, mangan, bor, sód, miedź, cynk, wapń, krzem. Występują również witaminy: C, B1, B2, PP. Jak również enzymy: amylaza, fosfataza, inwertaza. W miodzie gryczanym znajduje się spora ilość soli mineralnych oraz olejków eterycznych. Bardzo ważną rolę odgrywa rutyna występująca w miodzie gryczanym, ma ona doskonałe działanie na układ krwionośny.

Właściwości miodu grycznego
  • Wzmacnia odporność organizmu, pomaga w walce z infekcjami, niweluje kaszel, ma wysokie właściwości antybiotyczne.

  • Dzięki zawartości rutyny zalecany jest osobom starszym, gdyż ma ona korzystny wpływ na pracę układu krwionośnego, działa profilaktycznie na występowanie miażdżycy. Uszczelnia naczynia krwionośne, zapobiega nadmiernej krzepliwości krwi. Cukry proste łatwo i szybko wchłaniają się do krwiobiegu, dzięki temu odżywiają serce.   

  • Zawarta w miodzie rutyna ma działanie antyoksydacyjne, zwalcza wolne rodniki, tworzy barierę ochronną wszystkich komórek naszego organizmu.

  • Działa korzystnie na wątrobę, wspiera procesy odtruwania organizmu, usuwa ołów i pierwiastki promieniotwórcze z krwi. Poprawia pracę nerek, wspomaga w leczeniu stanów zapalnych. Zmniejsza szkodliwe działanie kawy, herbaty, alkoholu, nikotyny.

  • Poprawia ogólny stan organizmu, dodaje energii, poprawia samopoczucie, ułatwi koncentrację, łagodzi stany napięcia nerwowego.

  • Spowalnia procesy starzenia się organizmu.

  • Pomaga obniżyć wysokie ciśnienie krwi.

  • Korzystnie wpływa na skórę, ujędrnia ją i odmładza.

  • Wspomaga rekonwalescencję po złamaniach kości.

  • Obniżają wysoki poziom cholesterolu.

  • Przyspiesza gojenie ran.

  • Zabezpiecza organizm przed niedoborami choliny.

  • Spożywany systematycznie poprawia poziom hemoglobiny, dzięki temu przyspiesza odnowę organizmu.

  • Wpływa na poprawę wzroku i słuchu.

  • Poprawia pracę jelit, niweluje wzdęcia oraz biegunki.

  • Wspomaga leczenie anemii u dzieci.

Przeczytaj też:  Właściwości witaminy C
Stosowanie miodu gryczanego

Warto spożywać miód gryczany codziennie. Dobrze jest rozpuścić jedną łyżek miodu, wieczorem,  w letniej wodzie i spożyć rano, 30 min przed posiłkiem. W stanach przeziębienie warto podnieść dawkę spożywanego miodu do 2 łyżek dziennie. Miodem tym możemy słodzić napoje, zwracając uwagę, aby nie dodawać go do gorących płynów, gdyż utraci swoje właściwości. Miód ten można stosować do wypieków jako zamienniki cukru białego. Miód gryczany można stosować w tworzeniu maseczek na twarz lub nakładać bezpośrednio na twarz. Po dodaniu do miodu cukry powstanie naturalny peeling. Miód stosowany jest również w walce z łupieżem, oczyszcza i odżywia skórę głowy. Miodu gryczanego stosuje się do wyrobu miodów pitnych.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu. Może zainteresuje Cię też jeden z poniższych tematów?
Zobacz także te artykuły:

Polichromie naścienne, a wśród nich herb Wazów, których powstanie datuje się nawet na XVII w., odnalezione zostały podczas remontu na królewskim Zamku Żupnym w Wieliczce

Czytaj dalej »
Kiedy wypada niedziela handlowa?

Od 1 marca 2018 roku w Polsce obowiązuje ustawa ograniczająca handel w niedzielę, święta oraz niektóre inne dni. Zakaz handlu w niedziele wprowadzany był stopniowo:

Czytaj dalej »
Wielkanocne palny

Wielkanocne palmy to nieodłączny element polskich obchodów Niedzieli Palmowej. Ten jednostronicowy artykuł przedstawia zwyczaj tworzenia palm wielkanocnych, ich znaczenie oraz regiony Polski, które słyną z

Czytaj dalej »
Jak prawidłowo przechowywać żywność w lodówce?

Przechowywanie żywności jest niezmiernie ważne w celu utrzymania produktów dłużej świeżych i zdrowych. Chłodzenie produktów zapewnia dobrą ochronę dla żywności na krótki czas, mrożenie pozwala

Czytaj dalej »

Racuchy z jabłkiem bez drożdży są bardzo szybkie i proste do zrobienia. Bardzo lubią je dzieci, nikogo nie trzeba namawiać do ich zjedzenia. Skoro więc

Czytaj dalej »