Jak zrobić Spaghetti Carbonara?
Carbonara jest jedną z podstawowych potraw kuchni włoskiej. Jest to danie bardzo szybkie do przygotowania z wykorzystaniem, makaronu, boczku, żółtego sera i sosu na bazie jajek.
Składniki:
(dwie porcje)
2 jajka,
160 g makaronu spaghetti,
1 ząbek czosnku,
50 g startego sera – można wykorzystać Parmezan, Grana Padano, Pecorino,
150 g boczku,(może być wędzony),
sól, świeżo zmielony pieprz,
oliwa z oliwek lub olej.
Przygotowanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente, po odcedzeniu nie przelewać wodą. Gotując makaron, warto sprawdzać na smak, nie zawsze sugerować się podanym czasem na opakowaniu.
Boczek pokrój w kostkę, jeśli jest przy nim skóra, można ją odkroić z kawałkiem słoniny i wrzucić na patelnię. Wytopi się z niej tłuszcz. Pokrojony w kostkę boczek -podsmaż na patelni. Do boczku dodaj pokrojony lub wyciśnięty czosnek. Jeśli na patelni zbierze się zbyt dużo tłuszczu, można pozbyć się nadmiaru.
Do miseczki wbijamy dwa jajka, (wcześniej sparzmy skorupki wrzątkiem) roztrzepujemy je, dodajemy połowę startego sera. Doprawiamy pieprzem do smaku.
Na patelnię z boczkiem wrzucamy ugotowany makaron, całość podgrzewamy jeszcze około minut. Do całości wlewamy jajka z serem, energicznie mieszamy, aby połączyć wszystkie składniki. Można zdjąć patelnię z kuchenki. Jajka nie mogą się ściąć, powinny utworzyć kremowy sos i tylko trochę zgęstnieć.
Dobrze wymieszaną całość wykładamy na talerze, po wierzchu posypujemy startym serem, można doprawić pieprzem. Jeśli ktoś lubi, można posypać posiekaną natką pietruszki.