Dowiedz się więcej.
Ty pytasz - my odpowiadamy.

Jak zrobić Spaghetti Bolognese?

Jak zrobić Spaghetti Bolognese?

Wbrew obiegowej opinii spaghetti bolognese nie jest tradycyjnym daniem kuchni włoskiej. Jest to danie wymyślone przez Amerykanów na bazie tradycyjnego sosu mięsno – pomidorowego pochodzącego z Bolonii. Włosi sos ten używają do przygotowania tagliatelle alla bolognese czyli makaronowe wstążki. Dużo większą popularność zdobył przepis sosu bolognese wraz z makaronem spaghetti.

Składniki:
  • 300 g wołowego mięsa mielonego,

  • 2 cebula,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 1 marchewka,

  • 300 g passaty pomidorowej lub 1 puszka krojonych pomidorów,

  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,

  • oliwa z oliwek,

  • ½ łyżeczki oregano,

  • ½ łyżeczki tymianku,

  • pieprz, sól, bazylia,

  • parmezan do posypania,

  • 300 g makaronu spaghetti.

Przygotowane:
  1. Marchewkę, cebulę oraz czosnek kroimy w drobną kostkę.

  2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy z oliwek.

  3. Na rozgrzana patelnię wrzucamy cebule wraz z czosnkiem, czekamy aż się zeszkli. Dodajemy mięso, dobrze jest je rozdrobnić aby nie było zbyt dużych kawałków.

  4. Do całości dodajemy pokrojoną drobno marchewkę, całość smażymy kilka minut aż mięso zmieni kolor z czerwonego na lekko szary.

  5. Dodajemy pomidory z puszki lub passatę pomidorową, koncentrat oraz przyprawy. Całość dusimy pod przykryciem około 20 – 30 min.

  6. Makaron gotujemy al dente , warto w czasie gotowania sprawdzać twardość, nie zawsze czas podany na opakowaniu się sprawdza.  

  7. Po ugotowaniu makaron odcedzamy na durszlaku, nie przelewamy wodą.  Jest to bardzo ważne, ponieważ po przelaniu makaron będzie zimy oraz sos nie będzie się na nim trzymał.

  8. Wykładamy makaron na talerz, polewamy sosem, na wierzch posypujemy startym parmezanem.

Smacznego !

[gs-fb-comments]
ZNAJDZIESZ NAS:
Dziękujemy za przeczytanie artykułu. Może zainteresuje Cię też jeden z poniższych tematów?
Zobacz także te artykuły:

Jak się zdrowo opalać – podstawowe zasady PROFILAKTYKA ZDROWIE PORADY Opalanie, czyli ekspozycja skóry na słońce nie zawsze jest czymś zdrowym. Letnie miesiące sprzyjają odwiedzinom

Czytaj dalej »

O srebrze koloidalnym robi się coraz głośniej. Wszystko za sprawą szerzenia świadomości o jego prozdrowotnych właściwościach. Jeżeli nigdy wcześniej nie słyszałeś o jego istnieniu, zachęcamy

Czytaj dalej »
Jak bezpiecznie robić zakupy? Zasady bezpiecznych zakupów w czasie epidemii koronawirusa

Robienie zakupów w czasie epidemii koronawirusa jest nieco utrudnione. Ograniczenie liczby klientów w sklepie, bezpieczne odstępy w kolejce czy godziny dla seniorów maja pomoc nam

Czytaj dalej »
Morsowanie. Jakie to uczucie? Jak długo można być w wodzie? Jak wchodzić do wody? Jak się ogrzać po wyjściu z wody? Uśmiechnięta kobieta morsuje w przeręblu ubrana w czapkę mikołaja.

W chwili obecnej obserwuje się ogromne zainteresowanie pływaniem na świeżym powietrzu, niezależnie od pory roku. W związku z tym, że tak wielu nowych pływaków poszukuje

Czytaj dalej »

KULINARIA Jak zrobić leczo? Leczo to jedno z najpopularniejszych dań kuchni węgierskiej, które podbija kubki smakowe Polaków. Szczególnie popularne jest w okresie letnim, gdy dostępne

Czytaj dalej »