Dowiedz się więcej.
Ty pytasz - my odpowiadamy.

Badaczki z Politechniki Łódzkiej opracowały opakowania z odpadów roślinnych

Badaczki z Politechniki Łódzkiej – mgr inż. Joanna Grzelczyk, dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka i dr inż. Joanna Oracz – opracowały opakowania z odpadów roślinnych, które właśnie zgłoszono do ochrony patentowej. Ich produkcja zakłada użycie wyłącznie surowców naturalnych.

Na rynku dostępne są już „jadalne” opakowania i naczynia jednorazowe wykonane z produktów roślinnych np. ze zbóż. Jednak – jak zwróciła uwagę rzeczniczka Politechniki Łódzkiej dr inż. Ewa Chojnacka – do ich produkcji wykorzystuje się surowce o cechach konsumpcyjnych, zaś autorki nowego patentu chcą pójść o krok dalej – zamiast pełnowartościowej żywności używają odpadów roślinnych dostarczanych przez przemysł spożywczy.

„Nasz zespół opracował technologię otrzymywania opakowań z odpadów roślinnych, a nie z surowców pierwotnie przeznaczonych przede wszystkim do konsumpcji, aby nie zabierać przyszłym pokoleniom surowca produkcyjnego, żywieniowego. Opracowana technologia zakłada wykorzystanie w produkcji opakowań i naczyń jednorazowych nawet 65-90 proc. różnych roślinnych odpadów produkcyjnych. Zastosowane metody wytwarzania i opracowane receptury zakładają stosowanie tylko surowców naturalnych, bez użycia związków chemicznych” – podkreśliła dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka z Instytutu Technologii i Analizy Żywności na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ.

„Opakowania są przeznaczone do pakowania produktów sypkich (cukru, zbóż, orzeszków), o stałej konsystencji (owoców, warzyw, produktów gastronomicznych) oraz o konsystencji dressingu (jak sosy)” – powiedziała PAP dr inż. Gałązka-Czarnecka.

Biotechnolożki z łódzkiej uczelni zdają sobie sprawę, że wzrost ekologicznej świadomości doprowadził do intensywnego rozwoju sektora biodegradowalnych tworzyw sztucznych, jednak nie zawsze dzieje się to z poszanowaniem środowiska naturalnego. Jak wyjaśniła dr inż. Gałązka-Czarnecka w celu uzyskania polimerów biodegradowalnych niejednokrotnie wykorzystuje się związki chemiczne, które nie są przyjazne dla środowiska naturalnego; taka produkcja przynosi również wysoką emisję dwutlenku węgla do atmosfery.

Opracowane na PŁ opakowania i naczynia jednorazowe wykonane z odpadów roślinnych mają dodatkowy atut, którym jest szybka biodegradacja. Rozwiązanie zostało zgłoszone do ochrony patentowej. Trwają też rozmowy z potencjalnym klientem zainteresowanym wprowadzeniem go do powszechnego użytku.(PAP)

Przeczytaj też:  Jak obniżyć koszty ogrzewania?

Autorka: Agnieszka Grzelak-Michałowska

agm/ kol/ ekr/

Dziękujemy za przeczytanie artykułu. Może zainteresuje Cię też jeden z poniższych tematów?
Zobacz także te artykuły:
Zapalenie zatok

ZDROWIE UKŁAD ODDECHOWY Zapalenie zatok przynosowych – przyczyny, objawy, leczenie Objawy zapalenia zatok przynosowych są bardzo bolesne i dokuczliwe, dlatego nie należy ich bagatelizować. Mogą

Czytaj dalej »
Jak być dobrym szefem? Szef gratuluje podwładnemu awansu

Jak być dobrym szefem? To pytanie zadaje sobie każda osoba, która zarządza ludźmi. To wielki przywilej móc kimś kierować, ale staje się to atutem dopiero

Czytaj dalej »

Chrapanie jest bardzo uciążliwą przypadłością głowienie dla osoby, która śpią z osobą chrapiącą. Na pozór może się wydawać, że jest to jedynie niedogodność “dźwiękowa”, jednak

Czytaj dalej »

Śniadanie Wielkanocne jest szczególnym momentem obchodzenia świąt. Poranek Wielkiej Niedzieli jest zazwyczaj podniosłym momentem w większości katolickich domów. Jednak świętowanie nie kończy się tylko na

Czytaj dalej »
Jak obniżyć koszty ogrzewania? Kobieta ogrzew ręce przy kaloryferze

Pora jesienno-zimowa to czas, gdy na zewnątrz robi się coraz zimniej. Wiąże się to zawsze z rozpoczęciem sezonu grzewczego, który niejednokrotnie może nadto nadszarpnąć naszym

Czytaj dalej »