Dowiedz się więcej.
Ty pytasz - my odpowiadamy.

Jak zrobić Spaghetti Carbonara?

spaghetti-7113_640

Jak zrobić Spaghetti Carbonara?

Carbonara jest jedną z podstawowych potraw kuchni włoskiej. Jest to danie bardzo szybkie do przygotowania z wykorzystaniem, makaronu, boczku,  żółtego sera i sosu na bazie jajek.

Składniki:

(dwie porcje)

  • 2 jajka,

  • 160 g makaronu spaghetti,

  • 1 ząbek czosnku,

  • 50 g startego sera – można wykorzystać Parmezan, Grana Padano, Pecorino,

  • 150 g boczku,(może być wędzony),

  • sól, świeżo zmielony pieprz,

  • oliwa z oliwek lub olej.

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente, po odcedzeniu nie przelewać wodą. Gotując makaron, warto sprawdzać na smak, nie zawsze sugerować się podanym czasem na opakowaniu.

  2. Boczek pokrój w kostkę, jeśli jest przy nim skóra, można ją odkroić z kawałkiem słoniny i wrzucić na patelnię. Wytopi się z niej tłuszcz. Pokrojony w kostkę boczek -podsmaż na patelni. Do boczku dodaj pokrojony lub wyciśnięty czosnek. Jeśli na patelni zbierze się zbyt dużo tłuszczu, można pozbyć się nadmiaru.

  3. Do miseczki wbijamy dwa jajka, (wcześniej sparzmy skorupki wrzątkiem) roztrzepujemy je, dodajemy połowę startego sera. Doprawiamy pieprzem do smaku.

  4. Na patelnię z boczkiem wrzucamy ugotowany makaron, całość podgrzewamy jeszcze około minut. Do całości wlewamy jajka z serem, energicznie mieszamy, aby połączyć wszystkie składniki. Można zdjąć patelnię z kuchenki. Jajka nie mogą się ściąć, powinny utworzyć kremowy sos i tylko trochę zgęstnieć.

  5. Dobrze wymieszaną całość wykładamy na talerze,  po wierzchu posypujemy startym serem, można doprawić pieprzem. Jeśli ktoś lubi, można posypać posiekaną natką pietruszki.

Nasza propozycja podania:

Smacznego!

[gs-fb-comments]
ZNAJDZIESZ NAS:
Dziękujemy za przeczytanie artykułu. Może zainteresuje Cię też jeden z poniższych tematów?
Zobacz także te artykuły:

Grillowanie jest bardzo lubianą i powszechną formą spędzania czasu. Zwłaszcza w okresie letnim. Czy zastanawialiście się kiedyś, jak grillować, aby było smacznie i zdrowo? Podczas

Czytaj dalej »
Pole rzepaku

Pozyskiwane w laboratorium w łódzkim Bionanoparku białko z rzepaku może – zdaniem jego producentów – zrewolucjonizować rynek spożywczy i dietę. „Ma doskonałe wartości odżywcze i

Czytaj dalej »

Poziom oksytocyny w organizmie człowieka można podnieść poprzez regularne przebywanie w towarzystwie konia i wspólne „uczenie się”, czyli kształtowanie umiejętności komunikacyjnych i społecznych. Terapię depresji

Czytaj dalej »
Napis Englisj ułożony z kolorowych klocków z literkami

Rodzice, którzy swobodniej podchodzą do uczenia się języków i przekazywania ich swoim dzieciom osiągają lepsze efekty dydaktyczne – wynika z badań rodzin wielojęzycznych. Obiektywne czynniki

Czytaj dalej »
Czy aloes można jeść? Właściwości aloesu

Czy aloes można jeść? No cóż, niezupełnie. Szczególnie jeśli mowa o aloesie z domowej doniczki. Ale z powodzeniem można pić sok z aloesu. Sok z

Czytaj dalej »