Jaką stosować dietę przy cukrzycy?
Prawidłowa dieta przy cukrzycy jest niezmiernie ważna. Zbilansowany dobór produktów, ilość oraz pory ich przyjmowania, odgrywają kluczową rolę w odpowiednim funkcjonowaniu diabetyków. Dieta jest podstawą leczenia cukrzycy, poprawia jakość, życia, stan zdrowia, daje kontrolę nad chorobą.
Nieprawidłowa dieta przy zdiagnozowanej cukrzycy może doprowadzić do zaburzeń pracy wątroby, trzustki, nerek, naczyń krwionośnych.
Przy wczesnym zdiagnozowaniu cukrzycy i zastosowaniu diety cukrzycowej w duże mierze można zapobiec leczeniu farmakologicznemu.
Bardzo ważne, jak nie najważniejsze, będzie wdrożenie odpowiednich nawyków żywieniowych. Umiejętność dobierania produktów, uregulowanie gospodarki węglowodanowej, unikanie tłuszczy nasyconych. Występują różne rodzaje cukrzycy, jednak zasady ogólne są takie same – kontrola glikemii. U osób z nadwaga należy skupić się na utracie masy ciała.
Dieta cukrzycowa:
Posiłki powinny być jak najbardziej naturalne, ze zdrowych nieprzetworzonych produktów. Podstawą jest niski indeks glikemiczny potrawy, co za tym idzie niska zawartość węglowodanów i tłuszczów. Unikać należy smażenia w głębokim tłuszczu, dań gotowych, alkoholu. Podstawą diety powinny być warzywa. Bardzo istotna jest kontrola wagi ciała i aktywność fizyczna.
Głównym punktem leczenia cukrzycy jest kontrola glikemii czyli poziomu cukru na który. Wpływ ma w największej mierze to co jemy. Przy ustalaniu diety cukrzycowej powinno się uwzględnić przynajmniej 5 posiłków dziennie. Jeśli wstajemy bardzo wcześnie i późno kładziemy się spać dodajemy kolejny posiłek, aby nie było za długich przerw.
Podstawą jest ograniczenie cukrów i węglowodanów prostych – słodycze, owoce, napoje, cukrów złożonych – kasze, ryż, makaron, chleb, ziemniaki.
Ograniczenia te są sprawą bardzo indywidualna, inne będą dla osoby aktywnej, inne dla statycznej i starszej. Unikać należy słodyczy kupowanych w sklepie, wszelkiego rodzaju batoników cukierków, wafelków.
Dobrą bazą węglowodanową będą takie produkty jak: chleb żytni, komosa ryżowa, grube kasze. Diabetycy powinni ograniczyć również owoce do jednej porcji dziennie, są one źródłem cukrów prostych.
Tłuszcze dostarczamy z takich produktów jak: oliwa z oliwek, olej rzepakowy, masło, awokado, orzechy, pestki dyni i słonecznika, tłuste ryby morskie, mleko kokosowe.
Tworząc nawyki żywieniowe w diecie cukrzycowej dużą wagę należy położyć na śniadanie, gdyż po przebudzeniu występuję często niedocukrzenie, a po zjedzeniu porcji węglowodanów duży skok cukru. Dlatego śniadanie powinno składać się z białka i tłuszczu. Dzięki takiemu posiłkowi dłużej będziemy syci i glikemia będzie pod większą kontrolą.
Zupełnie inaczej jest z kolacją, powinna ona zawierać większą porcję węglowodanów, aby cukier utrzymał się na stabilnym poziomie przez całą noc. Dieta diabetyka powinna być bogata w błonnik, dzięki niemu cukier jest wchłaniany wolniej w jelitach, warto go dostarczyć z warzyw.