Jak zrobić Spaghetti Bolognese?

Wbrew obiegowej opinii spaghetti bolognese nie jest tradycyjnym daniem kuchni włoskiej. Jest to danie wymyślone przez Amerykanów na bazie tradycyjnego sosu mięsno – pomidorowego pochodzącego z Bolonii. Włosi sos ten używają do przygotowania tagliatelle alla bolognese czyli makaronowe wstążki. Dużo większą popularność zdobył przepis sosu bolognese wraz z makaronem spaghetti.

Składniki:
  • 300 g wołowego mięsa mielonego,

  • 2 cebula,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 1 marchewka,

  • 300 g passaty pomidorowej lub 1 puszka krojonych pomidorów,

  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,

  • oliwa z oliwek,

  • ½ łyżeczki oregano,

  • ½ łyżeczki tymianku,

  • pieprz, sól, bazylia,

  • parmezan do posypania,

  • 300 g makaronu spaghetti.

Przygotowane:
  1. Marchewkę, cebulę oraz czosnek kroimy w drobną kostkę.

  2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy z oliwek.

  3. Na rozgrzana patelnię wrzucamy cebule wraz z czosnkiem, czekamy aż się zeszkli. Dodajemy mięso, dobrze jest je rozdrobnić aby nie było zbyt dużych kawałków.

  4. Do całości dodajemy pokrojoną drobno marchewkę, całość smażymy kilka minut aż mięso zmieni kolor z czerwonego na lekko szary.

  5. Dodajemy pomidory z puszki lub passatę pomidorową, koncentrat oraz przyprawy. Całość dusimy pod przykryciem około 20 – 30 min.

  6. Makaron gotujemy al dente , warto w czasie gotowania sprawdzać twardość, nie zawsze czas podany na opakowaniu się sprawdza.  

  7. Po ugotowaniu makaron odcedzamy na durszlaku, nie przelewamy wodą.  Jest to bardzo ważne, ponieważ po przelaniu makaron będzie zimy oraz sos nie będzie się na nim trzymał.

  8. Wykładamy makaron na talerz, polewamy sosem, na wierzch posypujemy startym parmezanem.

Smacznego !

ZNAJDZIESZ NAS:

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o