Jak zrobić krem z dyni ?

Zupa z dyni jest bardzo zdrowa i pożywna. Najczęściej robimy ją jesienią, w postaci kremu, gdy dynie są gotowe do zbiorów. Dynię po zebraniu, można obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zamrozić, dzięki temu o każdej porze roku możliwe jest ugotowanie zupy dyniowej. Zupa taka jest rozgrzewająca, ale również dostarczy nam bardzo wielu witamin i składników odżywczych. Dynia zawiera bardzo dużo beta karotenu, który obniża poziom złego cholesterolu. Częste jedzenie kremu z dyni stanowi profilaktykę chorób sercowo – naczyniowych. Ma bardzo dobre właściwość dla kobiet w ciąży, gdyż zawiera dużo kwasu foliowego. Dla diabetyków zaleca się spożywanie niewielkich porcji dyni, ponieważ ma ona wysoki indeks glikemiczny.

Przepis na klasyczną zupę krem z dyni:
Składniki:
  • 1 cebula

  • 1 łyżka masła

  • szklanka śmietany

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 litry bulionu warzywnego ( jeśli nie mam robimy z kostki rosołowej)

  • 2 ziemniaki (mogą być bataty)

  • przyprawy: pieprz, sól, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:
  1. Dynię należy umyć. Następnie należy ją podzielić na mniejsze kawałki i dopiero wtedy przystąpić do obierania. Trzeba to robić ostrożnie, gdyż skórka często jest bardzo twarda i można się skaleczyć.

  2. Pozbywamy się pestek i włóknistego miąższu. Po obraniu myjemy i kroimy w małą kostkę, dzięki temu szybciej zmięknie. Umyte i obrane ziemniaki oraz cebulę, również kroimy w kostkę.

  3. W garnku zeszklij cebulę na maśle, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Do tego dodaj pokrojoną w kostkę dynię oraz ziemniaki.  Całość zalej bulionem. Gotuj około 30-40 min. aż do miękkości składników.

  4. Gdy dynia i ziemniaki są już miękkie, odstaw garnek z palnika. Po lekkim ostygnięciu, całość blendujemy na kremową konsystencję bez grudek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Jeżeli lubimy nieco ostrzejszą wersję, można dodać imbiru. Warto jednak z tą przyprawą delikatnie się obchodzić, gdyż ma ona bardzo intensywny, specyficzny smak i może zabić łagodny smak dyni. Gdy nasza zupa ma już gładką, kremową konsystencję, dodajemy śmietanki i zagotowujemy całość. Zupa jest gotowa.

Krem z dyni podajemy solo lub posypujemy pestkami słonecznika lub dyni. Można również posypać posiekaną natką pietruszki. Zupę można podać również z łyżką śmietany na wierzchu lub pokropić oliwą z oliwek.

Poniżej załączamy naszą propozycję podania. SMACZNEGO! 🙂

ZNAJDZIESZ NAS:

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o