Jak zrobić domowe chipsy?

Chipsy… chyba każdy je uwielbia. Są smaczną przekąską, po którą często sięgamy podczas spotkań towarzyskich lub po prostu zasiadając przed ulubionym programem telewizyjnym. Występują w różnych smakach i strukturze, dlatego każdy znajdzie swoje ulubione. Nie od dziś jednak wiadomo, jak bardzo są niezdrowe, a mimo to ich sprzedaż ciągle wzrasta. Dla wszystkich fanów chipsów nasza redakcja podsuwa alternatywę – domowe chipsy. Sprawdź jak je przyrządzić.

Prawdziwa bomba kaloryczna vs smaczna przekąska

Tradycyjne chipsy zawierają masę tłuszczu, który niekoniecznie działa pozytywnie na nasz organizm. Wobec tego stanowią niesamowitą bombę kaloryczną, a więc im więcej ich jesz, tym jest Ciebie więcej ;-). Wiele osób ma trudność w ograniczeniu niezdrowej żywności. Trudno się dziwić, w końcu to co niezdrowe, najlepiej smakuje. Jeżeli jesteś prawdziwym fanem chipsów zachęcamy do stworzenia ich samemu w domowym zaciszu. A oto czego będziesz potrzebował…

potatoes-ketchup-murder-blood-111130
potato-chips-1081467_640
pexels-photo-811110
Sposób przygotowania
  1. Obierz odpowiednią dla siebie ilość ziemniaków i dokładnie je umyj.

  2. Ziemniaki pokrój w bardzo cienkie plasterki.

  3. Do miski wlej zimną wodę i umieść w niej pokrojone plasterki.

  4. Wymieniaj wodę aż do momenty całkowitego wypłukania skrobi – woda z talarkami ma być przejrzysta.

  5. Przygotuj ręcznik papierowy lub czystą ściereczkę kuchenną i wyłóż na nią talarki do całkowitego wyschnięcia.

  6. Weź talerz, który można używać w mikrofali – tak, te chipsy przygotowuje się w mikrofalówce – unikniesz dzięki temu straszliwej ilości tłuszczu, który jest przecież najbardziej dla nas szkodliwy. Talerz wyłóż jednorazowym ręcznikiem papierowym i rozłóż na nim talarki, tak by żaden ze sobą się nie stykał.

  7. Jeżeli chcesz, by smak był bardziej wyrazisty posmaruj przy pomocy pędzelka talarki oliwą – nie jest to konieczne.

  8. Teraz użyj przypraw wedle uznania. Plasterki możesz posolić lub dodać inne przyprawy – paprykę w proszku, koperek, czosnek – co tylko chcesz i lubisz.

  9. Włóż talerz z talarkami do mikrofali. Ustaw najwyższą moc i podgrzewaj je przez ok. 3 minuty.

  10. Wyjmij talerz, przewróć talarki na drugą stronę i ponownie uruchom mikrofalę, tym razem na 50% jej mocy i grzej przez kolejne 3 minuty.

  11. Wyjmij talerz i sprawdź, czy talarki są złociste i chrupiące. Jeśli nie, powtarzaj czynność aż do tego momentu (50% mocy przez 1 minutę).

  12. Tak przygotowane chipsy możesz spokojnie przechowywać w zamkniętym pojemniku lub woreczku strunowym z gwarancją smaku i świeżości.

Prawda, że smaczne? Chrup na zdrowie! 

Sprawdź również: Przepis na naleśniki

ZNAJDZIESZ NAS:

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o