Jak zrobić domowe chipsy?
Chipsy… chyba każdy je uwielbia. Są smaczną przekąską, po którą często sięgamy podczas spotkań towarzyskich lub po prostu zasiadając przed ulubionym programem telewizyjnym. Występują w różnych smakach i strukturze, dlatego każdy znajdzie swoje ulubione. Nie od dziś jednak wiadomo, jak bardzo są niezdrowe, a mimo to ich sprzedaż ciągle wzrasta. Dla wszystkich fanów chipsów nasza redakcja podsuwa alternatywę – domowe chipsy. Sprawdź jak je przyrządzić.
Prawdziwa bomba kaloryczna vs smaczna przekąska
Tradycyjne chipsy zawierają masę tłuszczu, który niekoniecznie działa pozytywnie na nasz organizm. Wobec tego stanowią niesamowitą bombę kaloryczną, a więc im więcej ich jesz, tym jest Ciebie więcej ;-). Wiele osób ma trudność w ograniczeniu niezdrowej żywności. Trudno się dziwić, w końcu to co niezdrowe, najlepiej smakuje. Jeżeli jesteś prawdziwym fanem chipsów zachęcamy do stworzenia ich samemu w domowym zaciszu. A oto czego będziesz potrzebował…
Sposób przygotowania
Obierz odpowiednią dla siebie ilość ziemniaków i dokładnie je umyj.
Ziemniaki pokrój w bardzo cienkie plasterki.
Do miski wlej zimną wodę i umieść w niej pokrojone plasterki.
Wymieniaj wodę aż do momenty całkowitego wypłukania skrobi – woda z talarkami ma być przejrzysta.
Przygotuj ręcznik papierowy lub czystą ściereczkę kuchenną i wyłóż na nią talarki do całkowitego wyschnięcia.
Weź talerz, który można używać w mikrofali – tak, te chipsy przygotowuje się w mikrofalówce – unikniesz dzięki temu straszliwej ilości tłuszczu, który jest przecież najbardziej dla nas szkodliwy. Talerz wyłóż jednorazowym ręcznikiem papierowym i rozłóż na nim talarki, tak by żaden ze sobą się nie stykał.
Jeżeli chcesz, by smak był bardziej wyrazisty posmaruj przy pomocy pędzelka talarki oliwą – nie jest to konieczne.
Teraz użyj przypraw wedle uznania. Plasterki możesz posolić lub dodać inne przyprawy – paprykę w proszku, koperek, czosnek – co tylko chcesz i lubisz.
Włóż talerz z talarkami do mikrofali. Ustaw najwyższą moc i podgrzewaj je przez ok. 3 minuty.
Wyjmij talerz, przewróć talarki na drugą stronę i ponownie uruchom mikrofalę, tym razem na 50% jej mocy i grzej przez kolejne 3 minuty.
Wyjmij talerz i sprawdź, czy talarki są złociste i chrupiące. Jeśli nie, powtarzaj czynność aż do tego momentu (50% mocy przez 1 minutę).
Tak przygotowane chipsy możesz spokojnie przechowywać w zamkniętym pojemniku lub woreczku strunowym z gwarancją smaku i świeżości.
Prawda, że smaczne? Chrup na zdrowie!
Sprawdź również: Przepis na naleśniki