Dowiedz się więcej.
Ty pytasz - my odpowiadamy.

Co zrobić dziecku na śniadanie?

Dziewczynka siedzi przy stole w kuchni i je warzywa

Co zrobić dziecku na śniadanie?

Wiemy nie od dziś, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem z wszystkich w ciągu dni. Odpowiednie daje energii na dobre rozpoczęcie dnia, pobudza metabolizm po nocnym wyciszeniu. Pierwszy posiłek jest szczególnie ważny dla dzieci, które rosną i potrzebują składników budulcowych do rozwoju całego organizmu.

Omlet – może być przyrządzony na słodko i na słono. Jest bardzo pożywnym posiłkiem. Aby urozmaicić danie można dodać warzywa lub owoce. Wbrew pozorom omlet przygotowuje się bardzo szybko.

Kanapki – często dzieci marudzą, że nie chcą jeść zwykłych kanapek, trzeba je urozmaicać, czasem wystarczy ciekawie ułożyć warzywa, np w uśmiech, słoneczko. Można pokroić gotowe kanapki na małe kawałeczki aby dziecko mogło sobie wybierać po małym kęsie. Na kanapkach powinny się znaleźć wędlina, nabiał, ser. Nie zapominajmy o warzywach, powinny występować w każdym posiłku.

Ciężko jest nakłonić dzieci do zjedzenia czegoś zdrowego, pełnowartościowego. Warto wstać nieco wcześniej, aby przygotować posiłek nie tylko zdrowy, ale również atrakcyjny dla naszych pociech.

Naleśniki – są bardzo dobrym pomysłem na śniadanie dla dzieci. Mogą to być klasyczne naleśniki zawijane z konfiturą, serkiem, z dodatkiem owoców jak również mini naleśniki tzw. pancakes, podawane z bitą śmietaną lub syropem klonowym.

Płatki owsiane – jest to bardzo zdrowa i pożywna alternatywa na śniadanie. Płatki owsiane możemy zalać wodą lub mlekiem. Urozmaicić ją owocami zarówno sezonowymi jak i suszonymi. Do osłodzenia użyjmy miodu. Starajmy się nie podawać dzieciom czekoladowych płatków śniadaniowych nie są one zdrowe i zawierają bardzo dużo cukru.

Jogurt naturalny – może się nam wydawać, że dziecko nie zje jogurtu naturalnego. Zmieńmy go w coś wyjątkowego! Dodajmy do niego owoce, miód, smak będzie bardziej atrakcyjny, Owoce przecież są bardzo zdrowe, a połączone z miodem to prawdziwa bomba witaminowa.

Jajecznica – jest bardzo lubiana przez dzieci. Jeśli jednak tak nie jest, postarajmy się, aby była nieco ciekawsza dla dziecka. Można udekorować ja szczypiorkiem, rzodkiewką, podawać małe porcje, aby dziecko po troszkę przekonywało się do nowych smaków.

Jajko na miękko – jest atrakcyjnym posiłkiem dla dziecka i bogatym w substancje odżywcze. Jajko w takiej odsłonie jest dla dziecka ciekawe gdyż nie spożywa go klasycznie tylko może je np samo obrać ze skorupki, zagłębić się w nie łyżeczka.

Tosty z masłem orzechowym – najlepiej wykonać je z chleba żytniego nie klasycznego tostowego pakowanego w foliowe roki ten zwiera bardzo dużo substancji konserwujących. Masło orzechowe wybierzmy takie z dużą zawartością orzechów i znikomą cukru.

Dzieci często twierdzą, że czegoś nie lubią nie znając smaku danego produktu. Nie zmuszajmy ich do jedzenia, gdyż jeszcze bardziej będą zablokowane. Można podawać dany produkt pod inna postać np. pasty jajeczne, rybne, zmiksowane lub starte warzywa i owoce. Pozwólmy dziecku samemu przekonać się czy coś lubi czy nie. Podajmy wiele produktów do wyboru, aby sprawdzić jakie jest w stanie zaakceptować, a jakich nie. Nie zapominajmy, że dziecko uczy się smaków i to, co podajemy od najmłodszych lat ma wpływ na jego upodobania.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu. Może zainteresuje Cię też jeden z poniższych tematów?
Zobacz także te artykuły:
Koloroowe leki w postaci tabletek zapakowanych w blistry, ułożone w stosblistrach

Któż z nas przynajmniej kilka razy w życiu nie sięgał po antybiotyk? Właściwie śmiało można stwierdzić, że chyba każdy miał z nim doczynienia. Antybiotyki stały

Czytaj dalej »

Skutkiem choroby nerek jest galopująca miażdżyca i niewydolność serca, a zatem zawały i udary mózgu – ostrzega nefrolog prof. Beata Naumnik z Białegostoku. Kluczowe znaczenie

Czytaj dalej »
Przyczyny obniżonej odporności

Spadku odporności doświadczamy wiele razy w ciągu życia, poprzez kontakt z drobnoustrojami – wirusami, bakteriami. Najczęstszymi objawami osłabienia układu immunologicznego jest podatność na infekcje, głównie

Czytaj dalej »
Jak przygotować się do gastroskopii?

Gastroskopia jest podstawową metodą badania przewodu pokarmowego. Za jej pomocą przeprowadzana jest diagnostyka przełyku, żołądka i dwunastnicy. W trakcie badania dochodzi do oględzin układu pokarmowego,

Czytaj dalej »

Jak zrobić domowe lody ? KULINARIA Nie wyobrażamy sobie letnich dni bez lodów, a zwłaszcza dzieci przepadają za tym przysmakiem. W odróżnieniu od tych kupowanych

Czytaj dalej »
Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/fringoo/public_html/odpowiadamy.pl/wp-includes/functions.php on line 5420 Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/fringoo/public_html/odpowiadamy.pl/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107