Potrawy kuchni żydowskiej

Jakie są zasady kuchni żydowskiej?

W kulturze żydowskiej bardzo ważna jest religia. Ma ona wpływ na rodzaje spożywanych pokarmów oraz sposób ich przygotowania. Tzw. kaszrut – ściśle określony kodeks dietetyczny. Regulacje te zostały zawarte w Torze – najważniejszej księdze z dogmatami wiary żydowskiej.

Kuchnia żydowska łączy w sobie wiele kultur, bazuje na takich przyprawach jak czosnek, imbir, przyprawy korzenne. Królują w niej gęste zupy, ryby, dania mięsne, mleko, sałatki.

Kaszrut określa produkty “czyste” – dozwolone i “nieczyste” – zakazane. Pod pojęciem czyste znajdują się produkty które można spożywać, czyli np. mięso pochodzące od zwierząt, które mają rozdzielone kopyto i są przeżuwające (takie jak cielęta, woły, sarny, bawoły, owce, kozy). Dozwolone jest spożywanie wybranego ptactwa, tj. gołębi, gęsi, kaczki, kury, indyki, kuropatwy, przepiórki, bażanty. Ryby uważane są za czyste jeśli mają łuski i płetwy.

Aby mięso zwierzęce mogło zostać zjedzone muszą być zachowane zasady żydowskiego prawa uboju. Zwierzę musi być zabite w jak najbardziej humanitarny sposób, minimalizujący jego cierpienie. Ubój powinien być przeprowadzony przez doświadczonego, religijnego specjalistę bardzo ostrym nożem – jednym pewnym ruchem. Mięso przed spożyciem musi być pozbawione krwi oraz zbadane pod kątem 70 chorób, ran lub zniekształceń, które określane są w zasadach koszerności. Nie wolno spożywać mięsa zwierząt, które padły. Nie należy spożywać nerwu kulszowego oraz tłuszczu, który go otacza.

Do potraw koszernych zaliczają się jaja i mleko tylko od zwierząt czystych tych, których mięso jest dozwolone do spożywania.

Aby potrawy były uznane za koszerne nie może dojść do zmieszania produktów mlecznych z mięsem, zarówno w czasie ich przygotowywania, jak i spożywania.

Co za tym idzie, nie należy używać tych samych garnków, patelni, ścierek a nawet zlewu do przygotowywania produktów mlecznych i zwierzęcych. Po spożyciu mięsa potrawę mleczną można spożyć nie wcześniej niż po upływie 4-6 godzin. Mięso po mleku można nieco wcześniej, bo już po 30 min., jednak wcześniej trzeba wypłukać usta wodą.

Kaszrut nie jest tylko zasadą obowiązującą w procesie kulinarnym. Ma także podłoże religijne i odnosi się również do traktowania zwierząt. Zwierzęta muszą być hodowane w taki sposób, aby nie miały żadnych chorób i skaz, nie uległy uszkodzeniu przez co hodowca musi bardzo o nie dbać. Ubój powinien być szybki i jak najbardziej bezbolesny dla zwierzęcia.  Nie spożywanie krwi bierze się z faktu, iż krew uznawana jest za symbol życia. Żydzi uważają, iż nie zostało im dane praw do przywłaszczania życia zwierzęcia, dlatego należy oddać jego krew.  Mleko w wierze żydowskiej oznacza życie, gdyż pochodzi od żyjącego zwierzęcia, przez co zakazane jest łączenie go z mięsem symbolizującym śmierć martwego zwierzęcia.

Udostępnij ten artykuł:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusji