Dowiedz się więcej.
Ty pytasz - my odpowiadamy.

Jak zrobić racuchy z jabłkiem?

Racuchy z jabłkiem bez drożdży są bardzo szybkie i proste do zrobienia. Bardzo lubią je dzieci, nikogo nie trzeba namawiać do ich zjedzenia. Skoro więc tak łatwo zadowolić nimi każde podniebienie, przygotowaliśmy dla Ciebie – drogi Czytelniku przepis, który pomoże Ci w przygotowaniu pysznych racuchów.

Składniki:

  • 2-3 jabłka

  • 1 jajko

  • 1 szklanka mleka

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • 2-3 łyżeczki cukru

  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

  • do smażenia : olej rzepakowy, masło klarowane.

  • cukier puder do posypania

60 minut

15 porcji

  • Mąkę należy przesiać do większego naczynia dodać cukier i proszek do pieczenia.

  • Dodać mleko i jajko, wymieszać wszystko najlepiej mikserem.. Dobrze zacząć na małych obrotach stopniowo je zwiększając

  • Jabłka należy obrać, pokroić w cienkie paski, nie za duże. Pokrojone jabłka wrzucić do miski w wcześniej wymieszanymi produktami. Zamieszać całość dużą łyżką.    

  • Na patelni rozgrzać tłuszcz, nabierać po jednym dwóch kawałkach jabłka wraz z ciastem. Wylewać na patelnię w oddzielne placuszki, gdy się zarumienią przewracamy na druga stronę.

  • Po usmażeniu dobrze wykładać je na talerz wcześniej wyścielony ręcznikiem papierowym aby troszkę odsączyć z tłuszczu.

  • Gdy wszystkie racuszki są już usmażone posypujemy je cukrem pudrem.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu. Może zainteresuje Cię też jeden z poniższych tematów?
Zobacz także te artykuły:
Algi i żelatyna mogą posłużyć do produkcji naturalnej folii, która nie szkodzi środowisku

Naturalne folie ze złożonych cukrów z alg czerwonych i żelatyny, które mają właściwości przeciwdrobnoustrojowe i antyoksydacyjne, mogą zastąpić plastik w opakowaniach jednorazowych. Recepturę opracowała dr

Czytaj dalej »

Grupa hakerów Anonymous odpowiedzialna m.in. za wyłączanie prorządowych rosyjskich mediów, czy internetowych stron Kremla, prawdopodobnie jest zdolna także do dużo poważniejszych ataków. Dzisiaj świat hakerom

Czytaj dalej »

KULINARIA Jak zrobić leczo? Leczo to jedno z najpopularniejszych dań kuchni węgierskiej, które podbija kubki smakowe Polaków. Szczególnie popularne jest w okresie letnim, gdy dostępne

Czytaj dalej »

GLIWICE PODRÓŻE – ŚLĄSK Gliwice to miasto położone w województwie śląskim, w którym na dzień 1 stycznia 2018 r. mieszka ponad 181 tys. ludności. Gliwice

Czytaj dalej »
Potrawy kuchni żydowskiej

W kulturze żydowskiej bardzo ważna jest religia. Ma ona wpływ na rodzaje spożywanych pokarmów oraz sposób ich przygotowania. Tzw. kaszrut – ściśle określony kodeks dietetyczny.

Czytaj dalej »
Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/fringoo/public_html/odpowiadamy.pl/wp-includes/functions.php on line 5420 Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/fringoo/public_html/odpowiadamy.pl/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107