![](https://i0.wp.com/odpowiadamy.pl/wp-content/uploads/2018/11/apfelkuechle-289183_640.jpg?fit=640%2C426&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/odpowiadamy.pl/wp-content/uploads/2018/11/eating-3061164_640.jpg?fit=640%2C426&ssl=1)
Racuchy z jabłkiem bez drożdży są bardzo szybkie i proste do zrobienia. Bardzo lubią je dzieci, nikogo nie trzeba namawiać do ich zjedzenia. Skoro więc tak łatwo zadowolić nimi każde podniebienie, przygotowaliśmy dla Ciebie – drogi Czytelniku przepis, który pomoże Ci w przygotowaniu pysznych racuchów.
Składniki:
2-3 jabłka
1 jajko
1 szklanka mleka
1,5 szklanki mąki pszennej
2-3 łyżeczki cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
do smażenia : olej rzepakowy, masło klarowane.
cukier puder do posypania
60 minut
15 porcji
Mąkę należy przesiać do większego naczynia dodać cukier i proszek do pieczenia.
Dodać mleko i jajko, wymieszać wszystko najlepiej mikserem.. Dobrze zacząć na małych obrotach stopniowo je zwiększając
Jabłka należy obrać, pokroić w cienkie paski, nie za duże. Pokrojone jabłka wrzucić do miski w wcześniej wymieszanymi produktami. Zamieszać całość dużą łyżką.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, nabierać po jednym dwóch kawałkach jabłka wraz z ciastem. Wylewać na patelnię w oddzielne placuszki, gdy się zarumienią przewracamy na druga stronę.
Po usmażeniu dobrze wykładać je na talerz wcześniej wyścielony ręcznikiem papierowym aby troszkę odsączyć z tłuszczu.
Gdy wszystkie racuszki są już usmażone posypujemy je cukrem pudrem.