Dowiedz się więcej.
Ty pytasz - my odpowiadamy.

Jak zrobić racuchy z jabłkiem?

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Racuchy z jabłkiem bez drożdży są bardzo szybkie i proste do zrobienia. Bardzo lubią je dzieci, nikogo nie trzeba namawiać do ich zjedzenia. Skoro więc tak łatwo zadowolić nimi każde podniebienie, przygotowaliśmy dla Ciebie – drogi Czytelniku przepis, który pomoże Ci w przygotowaniu pysznych racuchów.

Składniki:

  • 2-3 jabłka

  • 1 jajko

  • 1 szklanka mleka

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • 2-3 łyżeczki cukru

  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

  • do smażenia : olej rzepakowy, masło klarowane.

  • cukier puder do posypania

60 minut

15 porcji

  • Mąkę należy przesiać do większego naczynia dodać cukier i proszek do pieczenia.

  • Dodać mleko i jajko, wymieszać wszystko najlepiej mikserem.. Dobrze zacząć na małych obrotach stopniowo je zwiększając

  • Jabłka należy obrać, pokroić w cienkie paski, nie za duże. Pokrojone jabłka wrzucić do miski w wcześniej wymieszanymi produktami. Zamieszać całość dużą łyżką.    

  • Na patelni rozgrzać tłuszcz, nabierać po jednym dwóch kawałkach jabłka wraz z ciastem. Wylewać na patelnię w oddzielne placuszki, gdy się zarumienią przewracamy na druga stronę.

  • Po usmażeniu dobrze wykładać je na talerz wcześniej wyścielony ręcznikiem papierowym aby troszkę odsączyć z tłuszczu.

  • Gdy wszystkie racuszki są już usmażone posypujemy je cukrem pudrem.

Udostępnij ten artykuł:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusji

Najchętniej czytane

Bądź zawsze na bieżąco

Zapisz się na nasz newsletter

Piszemy raz w miesiącu. Nie wysyłamy spamu.