Dowiedz się więcej.
Ty pytasz - my odpowiadamy.

Jak zrobić omlet?

Jak zrobić omlet?

Omlet jest jednym z popularniejszych dań w skład którego wchodzą jaja. Można zrobić go na słodko albo na słono. Można dodać wiele dodatków wedle własnej fantazji i upodobań smakowych. Przygotowanie potrwa około 15 min. Należy pamiętać aby jajka nie były za zimne, po wyjęciu z lodówki niech poleżą około 5-10 min. Jajka powinny być świeże, dobrej jakości aby cieszyć się wyśmienitym smakiem.

Produkty potrzebne na omlet:
  • minimum 2 jaja (można dać więcej i zwiększyć ilość pozostałych produktów)
  • 2 łyżeczki mleka lub wody

  • sól pierz do smaku

  • olej, masło do smażenia

  • dowolne dodatki

 
 Przygotowanie: 
  1. Umyj jajka przed rozbiciem, wbija jajka do miseczki, dodaj mleko przyprawy, roztrzep trzepaczką lub mikserem jeśli jesteś bardziej leniwy wystarczy dokładnie wymieszać widelcem. Pamiętaj im lepiej ubite jajka tym omlet będzie bardziej puszysty.
  2. Rozgrzej patelnię z tłuszczem, wlej rozmieszane jajka, najlepiej aby zajęły całą patelnię, smaż pod przykryciem na wolnym ogniu.
  3. Gdy brzegi omletu się zetną delikatnie odwróć go na drugą stronę, dobrze jest to zrobić szeroką szpatułką i energicznym ruchem. (dla początkujących dobrym sposobem jest zsunięcie omletu na talerz niedosmażoną częścią do góry i przełożenie ponownie na patelnię. Chwile jeszcze smażyć podawać z dowolnym dodatkami.
Omlet można zrobić również w inny sposób: 
  1. Jajka oddzielić od żółtek, do żółtek dodać przyprawy, mleko lub wodę dodatkowo łyżkę mąki.
  2. Białka ubić na pianę za pomocą miksera, połączyć z żółtkami za pomocą łyżki.
  3. Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem wlać omlet.
  4. Kolejne etapy jak wcześniej.

 

Omlet można zrobić na słodko zamiast soli i pieprzu dodać cukier lub miód, po podaniu na talerz dodatkowo można posmarować dżemem.

Inna wariacją omletu jest omlet z dodatkami takim jak, wędlina, żółty ser, warzywa szpinak. Dodatki dokładamy gdy jajka zostaną wylane na patelnię i lekko się zetną. Jeśli obawiamy się iż nie uda się nam przewrócić omletu w całości możemy nałożyć dodatki na połowę i zwinąć na pół.

[gs-fb-comments]
ZNAJDZIESZ NAS:
Dziękujemy za przeczytanie artykułu. Może zainteresuje Cię też jeden z poniższych tematów?
Zobacz także te artykuły:
Jak zdać egzamin na prawo jazdy?

Każdy nastolatek marzy o tym, aby wreszcie skończyć 18 rok życia. To rodzi wiele możliwości i otwiera drzwi, które dotąd były zamknięte. I tak też

Czytaj dalej »
Jaką maskę na twarz wybrać? Jak ją nosić, żeby była skuteczna?

Podczas gdy niektórzy z COVID-19 cierpią na łagodną chorobę, inni mogą mieć trudności z oddychaniem, zapalenie płuc, a nawet niewydolność oddechową. Najbardziej zagrożone są osoby

Czytaj dalej »
Jak pozbyć się wszy u dziecka?

Stereotypowe myślenie wskazuje, że wszy są wynikiem braku higieny. Często utożsamiane są z brudem i osobami z marginesu społecznego. Nasza redakcja przyjrzała się tematowi z

Czytaj dalej »
Kobieta wykonuje ćwieczenia fitness przy pomocy wałka (roller exercise)

Rolowanie mięśni – zalety, technika wykonania Rolowanie mięśni jest to forma masażu, o której jest bardzo głośno w ostatnim czasie. Może być stosowane w celu

Czytaj dalej »

O srebrze koloidalnym robi się coraz głośniej. Wszystko za sprawą szerzenia świadomości o jego prozdrowotnych właściwościach. Jeżeli nigdy wcześniej nie słyszałeś o jego istnieniu, zachęcamy

Czytaj dalej »