Dowiedz się więcej.
Ty pytasz - my odpowiadamy.

Jak zrobić naleśniki?

pancake-1337508_1280

Jak zrobić naleśnik?

Naleśniki kojarzą się raczej ze smakiem dzieciństwa. Gdy przyrządzały je nasze mamy lub babcie smakowały one najlepiej. Myślisz, że nie zdołasz odtworzyć tego smaku, bo Twoje zdolności kulinarne są na miernym poziomie? My idziemy na ratunek i przygotowaliśmy dla Ciebie przepis, który zadowoli najwybredniejszego łasucha.

Cały sekret tkwi w cieście

Niewątpliwie to, czy naleśniki będą smaczne lub nie zależy w dużej mierze od ciasta. Powinno ono być cienkie i elastyczne, ale jak osiągnąć taki poziom? To proste – przepis znajdziesz poniżej.

Składniki:
  • 2 szklanki mleka,

  • 1 szklanka wody,

  • 2 szklanki mąki,

  • 2 jajka,

  • 4 łyżki oleju,

  • szczypta soli.

Przygotowanie: 
  1. Składniki wymienione powyżej umieść w jednej misce i dokładnie je wymieszaj. Najlepiej użyć do tego miksera, który rozprawi się z ewentualnymi grudkami.

  2. Tak zmiksowane ciasto pozostaw na ok. 30 minut, aby mogło sobie swobodnie dojrzeć.

  3. Po 30 minutach ciasto powinno przybrać konsystencję śmietany.

  4. Przygotuj patelnię, najlepiej taką, która jest przeznaczona do smażenia naleśników (z niskimi brzegami).

  5. Rozprowadź na niej olej przy pomocy silikonowego pędzelka i włącz kuchenkę/gaz, aby tłuszcz mógł się rozgrzać.

  6. Gdy patelnia uzyska odpowiednią temperaturę wylej na nią ciasto, tak aby naleśnik nie był zbyt gruby. Ruchami nadgarstka rozprowadź dokładnie ciasto, aby naleśnik przybrał właściwą formę.

  7. Smaż tak przez ok. 1 minutę, a następnie przewróć na drugą stronę – przy pomocy łopatki lub dla bardziej wprawionych zdecydowanym ruchem patelni podrzuć naleśnika, aby wykonał on obrót o 180 st.

  8. Usmażone naleśniki układaj na talerz, aż do ich wystygnięcia.

  9. Po skończonym smażeniu, naleśniki są gotowe do nakładania farszu, który może przybrać dowolną formę – wedle uznania. Może to być dżem, konfitura, ser, czekoladowy krem lub farsz przygotowany na słono. Zrób tak, jak Ci najbardziej smakuje.

[gs-fb-comments]
ZNAJDZIESZ NAS:
Dziękujemy za przeczytanie artykułu. Może zainteresuje Cię też jeden z poniższych tematów?
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Zobacz także te artykuły:
Czy lampy UV LED do paznokci szkodzą zdrowiu?

Wciąż trwa trend robienia sobie paznokci, których trwałość przedłużają lampy UV/LED. Mało, która kobieta przed takim zabiegiem upiększającym zastanawia się nad wpływem promieniowania na zdrowie.

Czytaj dalej »
Jak uratować zafarbowane w praniu ubrania?

Jak uratować zafarbowane ubrania? PORADY W teorii każdy wie, że przed włożeniem ubrań do pralki, należy je posegregować ze względu na ich kolor. Rzeczy jasne

Czytaj dalej »
Maseczki przyjazne środowisku

Biodegradowalne maseczki opracowane na Politechnice Łódzkiej zanikną w środowisku kompostu po 6 tygodniach od wyrzucenia. Opatentowane już maseczki mają właściwości bakteriobójcze. Obecnie naukowcy pracują nad

Czytaj dalej »
Grupa młodych ludzi w maseczkach ochronnych

Koronawirus nie przestaje się rozprzestrzeniać, zarażając kolejne osoby i obejmując nowe tereny. Niestety jak dotąd nie został opracowany lek zwalczający koronawirusa SARS-CoV-2, nie ma także

Czytaj dalej »

W upalne dni doskonałym pomysłem na orzeźwienie będzie kawa mrożona, oryginalnie zwana caffe frappe. Napój ten wywodzi się z Grecji i choć na pierwszy rzut

Czytaj dalej »