Jak zrobić domowy makaron?

Jak zrobić domowy makaron?

Domowy makaron jest nieporównywalnie smaczniejszy, od tego zakupionego w sklepie. Ale to nie jedyny jego plus. Nie dość, że smakuje lepiej, to z pewnością jest zdrowszy, bo w 100% naturalny. Przekonasz się o tym sam, gdy przeczytasz skład sklepowego makaronu, który zawarty jest na opakowaniu. Nasza redakcja przygotowała dla Was przepis domowego makaronu, który zachwyci niejednego smakosza.

Domowy makaron - składniki
  • 0,5 kg mąki pszennej,
  • 2-3 jajka,

  • ok. 100 ml wody.

Domowy makaron - sposób przygotowania
  1. Przygotuj stolnicę, wałek i nóż.

  2. Na stolnicę wysyp wcześniej przygotowaną mąkę.

  3. W wysypanej mące zrób otwór i wbij do niego jajka.

  4. Całość zacznij ugniatać.

  5. Podczas ugniatania, dolewaj taką ilość wody, żeby ciasto się nie kleiło – powinno być suche i twarde.

  6. Całość wyrabiaj do momentu osiągnięcia jednolitej kuli. Ciasto nie może się kleić do stolnicy.

  7. Kulę podziel na dwie części, by łatwiej i wygodniej było Ci wałkować ciasto. Im mniejsza kula, tym cieniej rozwałkujesz ciasto na makaron.

  8. Tak podzieloną kulę rozwałkuj na taką grubość, która będzie Ci najbardziej odpowiadała. My polecamy cienkie ciasto – taki makaron najlepiej smakuje do rosołu.

  9. Rozwałkowane ciasto odstawiamy na suchą ściereczkę na ok. 30 minut. W międzyczasie odwracamy je na drugą stronę, by równomiernie mogło się wysuszyć. Czas ten dostosuj do temperatury otoczenia oraz wilgotności ciasta. Dlatego sprawdzaj co jakiś czas ciasto, bo może już po 15 minutach ciasto będzie gotowe do pokrojenia. Pamiętaj jednak, aby nie przesuszyć ciasta, bo wówczas będzie się ono łamało.

  10. Wysuszone ciasto przekrój na pół i zwiń je w rulon.

  11. Tak zwinięty rulon krój nożem wedle uznania – pod kątem lub na prosto. Dostosuj grubość do swoich preferencji. Możesz także użyć w tym celu specjalnej maszynki do makaronu, jednak my preferujemy ręczne krojenie – ma to większy urok.

  12. Pokrojony makaron rozłóż na suchej ściereczce, do całkowitego wyschnięcia. Ma być suchy i twardy – jak ten sklepowy.

  13. Po całkowitym wyschnięciu możesz zapakować makaron do papierowej torebki i przechowywać przez długi czas.

  14. Gotowanie domowego makaronu przebiega w taki sam sposób, jak makaronu kupionego w sklepie.

  15. Podawaj z rosołem lub innym daniem – Ty zdecydujesz najlepiej z jakim.

1.

2.

3.

4.

5.

6.

[gs-fb-comments]
ZNAJDZIESZ NAS:

Udostępnij ten artykuł:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusji