Jak zrobić krem z dyni ?
Zupa z dyni jest bardzo zdrowa i pożywna. Najczęściej robimy ją jesienią, w postaci kremu, gdy dynie są gotowe do zbiorów. Dynię po zebraniu, można obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zamrozić, dzięki temu o każdej porze roku możliwe jest ugotowanie zupy dyniowej. Zupa taka jest rozgrzewająca, ale również dostarczy nam bardzo wielu witamin i składników odżywczych. Dynia zawiera bardzo dużo beta karotenu, który obniża poziom złego cholesterolu. Częste jedzenie kremu z dyni stanowi profilaktykę chorób sercowo – naczyniowych. Ma bardzo dobre właściwość dla kobiet w ciąży, gdyż zawiera dużo kwasu foliowego. Dla diabetyków zaleca się spożywanie niewielkich porcji dyni, ponieważ ma ona wysoki indeks glikemiczny.
Przepis na klasyczną zupę krem z dyni:
Składniki:
1 cebula
1 łyżka masła
szklanka śmietany
2 ząbki czosnku
2 litry bulionu warzywnego ( jeśli nie mam robimy z kostki rosołowej)
2 ziemniaki (mogą być bataty)
przyprawy: pieprz, sól, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Dynię należy umyć. Następnie należy ją podzielić na mniejsze kawałki i dopiero wtedy przystąpić do obierania. Trzeba to robić ostrożnie, gdyż skórka często jest bardzo twarda i można się skaleczyć.
Pozbywamy się pestek i włóknistego miąższu. Po obraniu myjemy i kroimy w małą kostkę, dzięki temu szybciej zmięknie. Umyte i obrane ziemniaki oraz cebulę, również kroimy w kostkę.
W garnku zeszklij cebulę na maśle, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Do tego dodaj pokrojoną w kostkę dynię oraz ziemniaki. Całość zalej bulionem. Gotuj około 30-40 min. aż do miękkości składników.
Gdy dynia i ziemniaki są już miękkie, odstaw garnek z palnika. Po lekkim ostygnięciu, całość blendujemy na kremową konsystencję bez grudek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Jeżeli lubimy nieco ostrzejszą wersję, można dodać imbiru. Warto jednak z tą przyprawą delikatnie się obchodzić, gdyż ma ona bardzo intensywny, specyficzny smak i może zabić łagodny smak dyni. Gdy nasza zupa ma już gładką, kremową konsystencję, dodajemy śmietanki i zagotowujemy całość. Zupa jest gotowa.
Krem z dyni podajemy solo lub posypujemy pestkami słonecznika lub dyni. Można również posypać posiekaną natką pietruszki. Zupę można podać również z łyżką śmietany na wierzchu lub pokropić oliwą z oliwek.
Poniżej załączamy naszą propozycję podania. SMACZNEGO! 🙂