Dowiedz się więcej.
Ty pytasz - my odpowiadamy.

Jak przygotować domową pizzę?

Domowa pizza po wyjęciu z piekarnika

Nic nie smakuje, jak danie zrobione przez siebie samego. Oczywiście zdarzają się wyjątki i można trafić na knajpę, która serwuje prawdziwe przysmaki – niczym spod ręki babci. Ale czy jest ich rzeczywiście aż tak wiele? Często wydajemy duże pieniądze, które nie przekładają się na jakość serwowanego dania. Tak też jest w przypadku pizzy, która króluje i jest podawana w niemalże każdej restauracji. Dlatego, nasza redakcja prezentuje przepis, który został przez nas wypróbowany i który naszym zdaniem przypadnie do gustu najwybredniejszym łasuchom.  

Kluczem każdej pizzy jest ciasto

Nie ulega wątpliwości, że ciasto w pizzy odgrywa dużą rolę. Niezależnie od tego jakiej grubości ciasto preferujemy, jej struktura jest najważniejsza. W Internecie i nie tylko, zamieszczona jest cała masa przepisów, które zachęcają do przygotowania. Nie zawsze są one jednak właściwe i efekt końcowy potrafi rozczarować. Poznaj nasz przepis:

CIASTO – SKŁADNIKI

25 g świeżych drożdży,

150 ml ciepłej (nie wrzącej!) wody,

2 łyżki mąki pszennej do zaczynu + 250 g do ciasta,

0,5 łyżki cukru,

1 łyżeczka soli,

1 łyżka oliwy lub oleju.

Sugerowane składniki na pizzę:
  •  sos pomidorowy,
  •  kukurydza,
  •  szynka konserwowa/parmeńska,
  •  ser żółty,
  •  pomidory,
  •  papryka,
  • pieczarki,
  • oliwki,
  • rukola.


Ciasto - sposób przygotowania
  • Drożdże należy wyciągnąć dużo wcześniej z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej. Następnie rozpuść je w ciepłej wodzie i dokładnie wymieszaj. Dodaj 2 łyżki mąki i cukier. Całość wymieszaj i odstaw na 10 minut. Po 10 minutach zaczyn powinien zwiększyć swą objętość 3 razy.
  • Do osobnej miski wsyp mąkę (wcześniej ją przesiej przez sitko, aby nie było żadnych grudek). Zrób wgłębienie w środku i wlej do niego zaczyn. Delikatnie wymieszaj całość, dodaj sól.
  • Wyrabiaj ciasto przez ok. 15 minut.
  • Tak wyrobione ciasto odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę, przykryj je czystą ściereczką.
  • Po upływie godziny możesz rozwałkować ciasto do grubości, która Ci odpowiada.
  • Wyłóż je na blachę, którą wcześniej nasmaruj olejem lub oliwą. Nie zapomnij o zagięciu brzegów ciasta.
  • Wyłożone na blachę ciasto posmaruj sosem pomidorowym i dodaj swoje ulubione składniki. Nie zapomnij o oregano, które jest nieodzownym partnerem każdej pizzy.
  • Piecz w temperaturze 250 st. C przez 10 minut lub w zależności od piekarnika do momentu zarumienienia się brzegów.
Przeczytaj też:  Dlaczego warto jeść awokado?
Dziękujemy za przeczytanie artykułu. Może zainteresuje Cię też jeden z poniższych tematów?
Zobacz także te artykuły:
Jak przetrwać zamknięcie w czterech ścianach i być w dobrej formie? Ćwiczenia w domu

W obecnym czasie mamy ograniczony dostęp do siłowni, basenu, sal gimnastycznych, w których pracujemy nad naszą sylwetką, kondycją czy po prostu odreagowujemy stres po ciężkim

Czytaj dalej »
Puszcze białowieska

„Wizyta w Puszczy jest jak podróż do przeszłości: pokazuje jak wyglądały lasy, zanim zaczęła zmieniać je działalność człowieka” – piszą w nowym miniprzewodniku naukowym badacze

Czytaj dalej »

Co to jest domena? Każdy, kto swobodnie porusza się po świecie Internetu, doskonale zdaje sobie sprawę z wagi znaczenia domeny. To w końcu ona jest

Czytaj dalej »
Alergia na pyłki roślin

Uczulenie na pyłki roślin to jedna z najczęstszych postaci alergii wziewnych. Tego typu alergia określana jest także mianem gorączki siennej i zaliczana jest do alergii

Czytaj dalej »
Yerba Mate. Jakie ma właściwości? Jak pić yerbę?

Ostrokrzew paragwajski, bo o nim mowa, gdy słyszymy Yerba Mate. Po zaparzeniu powstaje napój o bardzo wielu korzystnych właściwościach dla naszego organizmu. Może być stosowany

Czytaj dalej »
Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/fringoo/public_html/odpowiadamy.pl/wp-includes/functions.php on line 5420 Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/fringoo/public_html/odpowiadamy.pl/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107