Nic nie smakuje, jak danie zrobione przez siebie samego. Oczywiście zdarzają się wyjątki i można trafić na knajpę, która serwuje prawdziwe przysmaki – niczym spod ręki babci. Ale czy jest ich rzeczywiście aż tak wiele? Często wydajemy duże pieniądze, które nie przekładają się na jakość serwowanego dania. Tak też jest w przypadku pizzy, która króluje i jest podawana w niemalże każdej restauracji. Dlatego, nasza redakcja prezentuje przepis, który został przez nas wypróbowany i który naszym zdaniem przypadnie do gustu najwybredniejszym łasuchom.
Kluczem każdej pizzy jest ciasto
Nie ulega wątpliwości, że ciasto w pizzy odgrywa dużą rolę. Niezależnie od tego jakiej grubości ciasto preferujemy, jej struktura jest najważniejsza. W Internecie i nie tylko, zamieszczona jest cała masa przepisów, które zachęcają do przygotowania. Nie zawsze są one jednak właściwe i efekt końcowy potrafi rozczarować. Poznaj nasz przepis:
CIASTO – SKŁADNIKI
25 g świeżych drożdży,
150 ml ciepłej (nie wrzącej!) wody,
2 łyżki mąki pszennej do zaczynu + 250 g do ciasta,
0,5 łyżki cukru,
1 łyżeczka soli,
1 łyżka oliwy lub oleju.
Sugerowane składniki na pizzę:
- sos pomidorowy,
- kukurydza,
- szynka konserwowa/parmeńska,
- ser żółty,
- pomidory,
- papryka,
- pieczarki,
- oliwki,
- rukola.
Ciasto - sposób przygotowania
- Drożdże należy wyciągnąć dużo wcześniej z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej. Następnie rozpuść je w ciepłej wodzie i dokładnie wymieszaj. Dodaj 2 łyżki mąki i cukier. Całość wymieszaj i odstaw na 10 minut. Po 10 minutach zaczyn powinien zwiększyć swą objętość 3 razy.
- Do osobnej miski wsyp mąkę (wcześniej ją przesiej przez sitko, aby nie było żadnych grudek). Zrób wgłębienie w środku i wlej do niego zaczyn. Delikatnie wymieszaj całość, dodaj sól.
- Wyrabiaj ciasto przez ok. 15 minut.
- Tak wyrobione ciasto odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę, przykryj je czystą ściereczką.
- Po upływie godziny możesz rozwałkować ciasto do grubości, która Ci odpowiada.
- Wyłóż je na blachę, którą wcześniej nasmaruj olejem lub oliwą. Nie zapomnij o zagięciu brzegów ciasta.
- Wyłożone na blachę ciasto posmaruj sosem pomidorowym i dodaj swoje ulubione składniki. Nie zapomnij o oregano, które jest nieodzownym partnerem każdej pizzy.
- Piecz w temperaturze 250 st. C przez 10 minut lub w zależności od piekarnika do momentu zarumienienia się brzegów.