Jak zrobić rozgrzewającą herbatę?
Gdy przychodzi jesień i zima marzymy o rozgrzewającej herbacie. Jest to wspaniały pomysł na długie wieczory przed telewizorem pod kocem jak również sposób na rozgrzanie podczas przeziębienia.
W tych porach roku warto sięgać nie tylko po klasyczną herbatę ale również po herbaty ziołowe, korzenne poprawią one naszą odporność, pomogą zwalczyć infekcje. Warto zaopatrzyć się w korzeń imbiru, goździki, cynamon, cytrynę, kardamon, żurawinę.
Kilka propozycji rozgrzewających herbat:
HERBATA Z IMBIREM
- pozbywamy się torebki.
- pomarańcze przekrawamy na pół, część wciskamy do herbaty, pojedyncze cząstki można dorzucić w całości.
- do napary dodajemy po szczypcie: cynamonu, imbiru, goździków
- całość mieszamy do smaku można dodać miodu.
Imbir
jest najczęściej używany w herbatach rozgrzewających, jego zaletą jest również działanie przeciwzapalne doskonale sprawdza się to w stanach przeziębienia jak i profilaktycznie w okresie jesienno – zimowymHERBATA Z IMBIREM I ŻURAWINĄ
- odkrawamy kawałek imbiru, obieramy go, kroimy na małe kawałki. Imbir zalewamy 100 ml wody i gotujemy.
- w dzbanuszku parzymy herbatę. Dodajemy do niej zagotowaną wodę z imbirem.
- Do całości dolewamy 2 łyżki soku z świeżo wyciśniętej pomarańczy.
- na dno każdej filiżanki układamy po łyżeczce suszonej żurawiny. Nalewamy przez sito napar z dzbanuszka.
Żurawina
ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, doskonale działa przy problemach z układem moczowym. Stosowana jest w przeziębieniach oraz anginie.HERBATA Z JABŁKIEM I CYNAMONEM
- do dzbanuszka dajemy kilka suszonych jabłek.
- wsypujemy łyżkę lub dwie czarnej herbaty
- dodajemy pół łyżeczki cynamonu oraz dwa goździki
- całość zalewamy wrzątkiem i parzymy przez 3-5 min
Cynamon
ma właściwości antynowotworowe, hamuje i zwalcza rozwój bakterii, działa przeciwzapalnie, obniża poziom cholesterolu.HERBATA Z GOŹDZIKAMI I POMARAŃCZĄ
- w szklance zaparzamy czarną herbatę
- dodajemy 2-3 goździki oraz plaster pomarańczy
- gdy herbata trochę ostygnie dodajemy łyżeczkę miodu
Goździki
mają działanie przeciwwirusowe, antybakteryjne, przeciwzapalne przeciwbólowe. Spowalniają procesy starzenia, zapobiegają powstawaniu nowotworów.HERBATA Z LIPY
- do szklanki wsypujemy dwie łyżeczki kwiatu lipy, zaparzamy 10-15 min
- zaparzoną herbatę przecedzamy przez sitko.
- dodajemy sok malinowy lub miód
Lipa
ma właściwości rozgrzewające, napotne, udrażnia drogi oddechowe, działa wykrztuśnie, poprawia odporność organizmu.HERBATA KORZENNA
- Herbatę early grey zaparz w kubku wraz z laską cynamonu
- wrzuć do tego kilka plastrów obranego korzenia imbiru
- do całości dorzuć 3 goździki oraz połowę plastra pomarańczy
- na koniec jak całość nieco ostygnie dodaj łyżeczkę miodu
Miód
ma właściwości antybakteryjne, wzmacnia serce, ma bardzo dużą ilość mikroelementów: potas, magnez, wapń, żelazo, kwas foliowy. Należy pamiętać by miody nie dodawać do świeżo zalanej wrzątkiem herbaty gdyż straci większość właściwości.