Dowiedz się więcej.
Ty pytasz - my odpowiadamy.

Politechnika Łódzka opracowuje maseczki przyjazne środowisku

Kobieta wyrzuca zużytą maseczkę do zielonego kosza z odpadami do recyklingu

Biodegradowalne maseczki opracowane na Politechnice Łódzkiej zanikną w środowisku kompostu po 6 tygodniach od wyrzucenia. Opatentowane już maseczki mają właściwości bakteriobójcze. Obecnie naukowcy pracują nad właściwościami antywirusowymi i tak modyfikują filtry, żeby powierzchnia maseczki potrafiła niszczyć przyczepiające się do niej wirusy.

Maseczki opracowuje Politechnika Łódzka wraz z partnerami – Centralnym Instytutem Ochrony Pracy i Instytutem Biopolimerów i Włókien Chemicznych w ramach projektu Biogratex, którego liderem była prof. Izabella Krucińska.

Jak przekonuje dr hab. inż. Zbigniew Draczyński z Instytutu Materiałoznawstwa Tekstyliów i Kompozytów Polimerowych PŁ, nowe maseczki będą miały takie same właściwości barierowe, co powszechnie używane obecnie jednorazowe maseczki do ochrony przed aerozolami. Różnią się natomiast materiałem.

Klasyczne maseczki wykonane są z olefin, których czas degradacji sięga setek lat. Łódzkie maseczki powstają z biodegradowalnego polilaktydu – polimer ten otrzymuje się w wyniku syntezy kwasu mlekowego, zaś kwas mlekowy jest np. produktem fermentacji skrobi z kukurydzy.

Polilaktyd trzymany w warunkach kompostowych po 6 tygodniach rozpada się do związków chemicznych akceptowanych przez środowisko naturalne, czyli po prostu znika.

Nowe maseczki mają strukturę wielowarstwową. Znajduje się w nich filtr wykonany metodą rozdmuchu stopionego polimeru. Ta metoda pozwala naukowcom uzyskać odpowiedni wkład filtracyjny o grubości włókna rzędu kilku mikronów. Zatrzymuje on – w zależności od klasy maseczki – nawet do 95 proc. zanieczyszczeń i patogenów.

Maseczki muszą jeszcze spełniać funkcję antywirusową. Naukowcy zastosują w nich związki chemiczne i takie modyfikacje powierzchni filtrów, aby wirusy, po przyklejeniu się do maseczki, były przez nią niszczone.

Pozostałe właściwości użytkowe i filtracyjne nowej maseczki będą, zgodnie z zapewnieniem prof. Draczyńskiego, identyczne jak w przypadku obecnie stosowanych jednorazowych maseczek. Nowy polimer jest dwukrotnie droższy, ale w produkcji maseczek cena surowca stanowi jedynie niewielki procent wartości całego wyrobu. Dlatego, zdaniem naukowców, w cenie ostatecznego produktu ta różnica będzie drobna.

Zespół z Politechniki Łódzkiej jest otwarty na współpracę z przedsiębiorcami na rzecz wprowadzenia proponowanych rozwiązań do praktyki gospodarczej.

Informację o nowych maseczkach podało Centrum Multimedialne Politechniki Łódzkiej w ramach cyklu “Czas nauki” na platformie PIONIER.

PAP – Nauka w Polsce, Karolina Duszczyk

kol/ ekr/

Dziękujemy za przeczytanie artykułu. Może zainteresuje Cię też jeden z poniższych tematów?
Zobacz także te artykuły:
Domowa siłownia. Jak skompletować sprzęt?

Z wielu powodów nie każdy może pozwolić sobie na uprawianie sportu poza domem. Wystarczy jednak zainwestować w sprzęt, który umożliwi urozmaicone treningi w warunkach domowych.

Czytaj dalej »

Jak stworzyć stronę internetową? Masz pomysł, aby zaistnieć w sieci? Lubisz pisać wartościowe treści, chcesz się dzielić z innymi swoją wiedzą na dany temat lub

Czytaj dalej »
Jaką maskę na twarz wybrać? Jak ją nosić, żeby była skuteczna?

Podczas gdy niektórzy z COVID-19 cierpią na łagodną chorobę, inni mogą mieć trudności z oddychaniem, zapalenie płuc, a nawet niewydolność oddechową. Najbardziej zagrożone są osoby

Czytaj dalej »
Jak prawidłowo przechowywać żywność w lodówce?

Przechowywanie żywności jest niezmiernie ważne w celu utrzymania produktów dłużej świeżych i zdrowych. Chłodzenie produktów zapewnia dobrą ochronę dla żywności na krótki czas, mrożenie pozwala

Czytaj dalej »
Mrożone wiśnie

Dzięki mrożeniu produktów możemy zachować ich świeżość na dłużej. Przydaje się to nie tylko w przypadku owoców i warzyw sezonowych, ale również gdy zostanie nam

Czytaj dalej »