Jak zrobić kawę mrożoną w domu?

W upalne dni doskonałym pomysłem na orzeźwienie będzie kawa mrożona, oryginalnie zwana caffe frappe. Napój ten wywodzi się z Grecji i możemy wykonać ją samodzielnie w domu. Tak przyrządzona kawa pozwoli się nam schłodzić oraz doda energii do działania. Kawę taką dodatkowo można potraktować, jako deser wzbogacając ją gałką lodów lub bitą śmietaną.

Składniki na dwwie porcje:
  • 250 ml zaparzonej mocnej kawy,

  • 2-4 łyżeczki brązowego cukru (w zależności od upodobań),

  • 100 ml zimnego mleka,

  • 5-7 kostek lodu,

  • opcjonalnie gałka lodów, bita śmietana.

Przygotowanie:

Aby kawa ładnie się prezentowała, warto podać ją w wysokich szklankach. Dla dłuższego efektu zimna, szklanki można włożyć do zamrażarki przed podaniem, aby się schłodziły.

  • kawę należy zaparzyć oraz posłodzić następnie odstawić do całkowitego ostudzenia,

  • kostki lodu blendujemy lub kruszymy w blenderze kielichowym, dodajemy wystudzoną kawę, wlewamy mleko. Dzięki miksowaniu, po przelaniu napój będzie miał piankę. Jeśli lubimy lody, można je dodać już w trakcie miksowania,

  • jeśli nie mamy blendera, składniki należy wymieszać i wlać do szklanki z kostkami lodu na dnie,

  • po przelaniu kawy do szklanek na wierzch możemy nałożyć bitą śmietanę i gałką lodów, dodatkowo posypać cynamonem, startą czekoladą lub kakao.

Aby uzyskać ładny wygląd kawy i widoczne były warstwy, poza zaparzeniem i ostudzonym kawy,  należy:

  • do szklanki wrzucamy kostki lodu i wlewamy zimne mleko, do około połowy,

  • zanurzmy łyżeczkę, wypukłą częścią do góry i po niej powoli, cienkim strumieniem, wlewamy kawę. Czynność ta sprawi, iż czarna kawa będzie na dole a mleko na górze.  

ZNAJDZIESZ NAS:

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o