Dowiedz się więcej.
Ty pytasz - my odpowiadamy.

Jak grillować?

Grillowanie jest bardzo lubianą i powszechną formą spędzania czasu. Zwłaszcza w okresie letnim. Czy zastanawialiście się kiedyś, jak grillować, aby było smacznie i zdrowo?

Podczas grillowania na ruszcie mogą wydzielać się związki rakotwórcze. Kapiący z mięsa lub kiełbasy tłuszcz bezpośrednio na ogień, spala się w wyniku, czego powstają toksyczne substancje, osiadające na jedzeniu leżącym na ruszcie. Czy należy zatem zrezygnować z grillowania? – Nie! Trzeba jedynie odpowiednio się za to zabrać.

Zacznijmy od wyboru odpowiedniego grilla – nie oszczędzajmy przesadnie przy kupnie grilla, powinien być on wykonany z solidnych materiałów, pomalowany odpowiednio odporną na spalanie farbą. Podczas pierwszego użycia warto rozpalić grilla sporo wcześniej, aby wypaliły się nieprzyjemne zapachy. Do palenia używajmy jedynie węgla drzewnego, brykietu lub drewna z drzew liściastych – nie zawierających żywicy. Do podpalania nie używajmy lakierowanego drewna, gazet kolorowych. Wszelkiego rodzaju rozpałki stosujmy tylko na początku, nigdy podczas smażenia.

Zasady zdrowego grillowania

  • zamarynuj mięso przed grillowaniem, dzięki temu szybciej się usmaży i nie straci walorów smakowych. Krótsze trzymanie mięsa na ruszcie zmniejszy ilość toksyn. Zadbajmy, aby mięso przeznaczone na grilla nie było zbyt tłuste. Nie bójmy się grillować ryb jest, to wspaniałe źródło tłuszczy omega 3. Nie zapominajmy o warzywach w postaci sałatek, jak również w wersji grillowanej, aby dostarczyć witamin,
  • potrawy kładź na ruszt, gdy węgiel drzewny lub brykiet zabieli się, pojawi się warstwa popiołu. Nie grilluj bezpośrednio na ogniu. Gdy zaczyna się pojawiać ogień postaraj się go zgasić,

  • grilluj na specjalnych tackach, dzięki temu ograniczysz ilość tłuszczu, który kapie na rozżarzony węgiel. Tacki zabezpieczą również nasze potrawy przed osadzeniem się na ich powierzchni substancji toksycznych,

  • dbaj o czystość rusztu, po każdym grillowaniu powinno się oczyścić ruszt, najlepiej jak jest jeszcze ciepły i tłuszcz na nim nie zastygł,

  • nie śpiesz się. Mięso musi być dobrze dopieczone w środku, jeśli położymy mięso i kiełbasę nisko na bardzo rozgrzanych grillu spali się na zewnątrz, a w środku będzie surowe,

  • nie trzymaj gotowych potraw na ruszcie. Gotowe potrawy lepiej zdjąć na talerz, niż trzymać długo na grillu, nie zostaną one wysuszone i osmolone,

  • pieczywo grilluj krótko, do osiągnięcia złotego koloru, unikaj zwęglonego ciemnego pieczywa z grilla.

Przeczytaj też:  Czy wirus jest żywym organizmem?

Planując grilla lepiej unikać potraw w gotowych marynatach najczęściej w workach lub foliach, mogą być one nieświeże i naszpikowane chemią. Lepiej samemu zrobić prostą marynatę.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu. Może zainteresuje Cię też jeden z poniższych tematów?
Zobacz także te artykuły:
Mężczyzna z nadwagą objada się podczas pracy przed komputerem w czasie kwarantanny

Otyłość zarówno w czasie pandemii, jak i po jej ustąpieniu, będzie w przyszłości jeszcze większym wyzwaniem zdrowotnym – uważa prezes Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością

Czytaj dalej »
Jak wyczyścić dywan?

Każdy kto posiada dywan wie, iż po dłuższym czasie użytkowania samo odkurzanie nie wystarczy. Do tego dochodzą przypadki zaplamienia dywanu sokiem, herbatą, kawą, winem czy

Czytaj dalej »
Jak poprawić jakość snu?

Jak poprawić jakość snu? Sen jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Wpływa on nie tylko na dobre samopoczucie, ale również na regenerację całego ciała.

Czytaj dalej »
Jak wyczyścić srebro? Czyszczenie srebrnej i złotej biżuterii.

Srebro jest nam najczęściej znane pod postacią biżuterii. Wielu z nas zastanawia się, dlaczego srebro nie noszone, odłożone do szkatułki lub pudełeczka, ciemnieje. Taki proces

Czytaj dalej »
Maseczki przyjazne środowisku

Biodegradowalne maseczki opracowane na Politechnice Łódzkiej zanikną w środowisku kompostu po 6 tygodniach od wyrzucenia. Opatentowane już maseczki mają właściwości bakteriobójcze. Obecnie naukowcy pracują nad

Czytaj dalej »