Dowiedz się więcej.
Ty pytasz - my odpowiadamy.

Jak suszyć grzyby?

Suszone grzyby na czarnym kwadradowym talerzyku.

Jak suszyć grzyby ?

Grzyby suszone są bardzo lubianym dodatkiem do potraw. Nie wyobrażamy sobie Wigilii bez suszonych grzybów, dlatego tak chętnie je zbieramy i gromadzimy zapasy.

Przed grzybobraniem warto zapoznać się z podstawowymi zasadami zbierania grzybów. Jakie gatunki są jadalne, jakie dobrze znoszą suszenie, a których nie zbierać (wręcz unikać, gdyż są trujące). Do suszenia nadają się najbardziej prawdziwki, podgrzybki i koźlarze. Najlepiej wybierać grzyby większe, wyrośnięte z dużymi kapeluszami. Małe lepiej przeznaczyć do marynowania.

Po zebraniu grzybów należy je przejrzeć, celem wyeliminowania ewentualnych grzybów trujących. Warto podejść do tego odpowiedzialnie i z dużą dozą rozwagi. Gdy już mamy swój zbiór w domu oczyszczamy grzyby ze ściółki leśnej i igliwia – na sucho, nie wolno ich myć, gdyż stracą swój aromat i będą znacznie dłużej schły. Następnie kroimy grzyby na plastry około 0,5 cm zarówno kapelusze, jak i korzenie, sprawdzamy wtedy czy nie są robaczywe.

Najbardziej naturalną metodą jest nawinięcie ich na cienki sznurek lub ułożenie na kratownicy. Suszenie na słońcu w przewiewnym miejscu co jakiś czas należy je przemieszać. Jest to jedna proces bardzo powolny.

Nieco szybszą metodą suszenia jest suszenie w piekarniku, suszymy je przy lekko uchylonych drzwiczkach. Włączamy piekarnik na termoobieg temperatura 40 – 45 ℃. Gdy utracą część wody można zwiększyć temperaturę do 70 ℃ grzyby układamy na ruszcie aby był lepszy przewiew.

Pod ruszt podłóżmy blachę gdyż ususzone grzyby maleją i mogą spadać z kratki. Grzyby będą dobrze ususzone gdy przestaną być elastyczne zaczynają się łamać jednak nie kruszyć. Suszenie takie zajmuje kilka godzin, lepiej podejść do tego cierpliwie gdyż niedosuszone grzyby mogą po czasie pleśnieć.

Grzyby można suszyć też w specjalnie przeznaczonych do tego suszarkach elektrycznych. Przy zakupie warto wybrać taką która ma co najmniej dwa poziomy, oraz dwa stopnie suszenia. Podczas suszenia warto zmieniać położenie sit aby obieg powietrza był równomierny. Zaleta tego sprzętu jest to iż można w nim suszyć również owoce warzywa i zioła

Przeczytaj też:  Co jeść w czasie, kiedy nie wychodzimy z domu? #zostańwdomu

Jak przechowywać grzyby suszone?

Gdy grzyby są wysuszone i nie są już ciepłe przekładamy je do słoja, pudełka plastikowego lub drewnianego i przechowujemy w suchym ciemnym miejscu. Starajmy się je szczelnie zamknąć odcinając dopływ tlenu gdyż grzyby szybko wchłaniają wilgoć. Aby zapobiec pojawieniu się moli warto do przechowywanych grzybów dołożyć liść laurowy.

Przeczytaj także: Jak marynować grzyby?

Dziękujemy za przeczytanie artykułu. Może zainteresuje Cię też jeden z poniższych tematów?
Zobacz także te artykuły:
Jak radzić sobie ze stresem?

JAK WALCZYĆ ZE STRESEM? PORADY PROFILAKTYKA Stres w XXI w. stał się normą społeczną. Tempo życia, oczekiwania i wymagania sprawiają, że staje się on nieodzownym

Czytaj dalej »

Konflikt serologiczny Dochodzi do niego, gdy kobieta ma grupę krwi Rh- natomiast ojciec dziecka ma grupę Rh+ i płód dziedziczy odczyn dodatni krwi. Wtedy ciało

Czytaj dalej »

Zwierzęta w Sylwestra – ja nie strzelam, a Ty? PORADY Sylwester kojarzony jest przez wiele osób z huczną zabawą, której niemalże zawsze towarzyszyć musi pokaz

Czytaj dalej »
Puszcze białowieska

“Wizyta w Puszczy jest jak podróż do przeszłości: pokazuje jak wyglądały lasy, zanim zaczęła zmieniać je działalność człowieka” – piszą w nowym miniprzewodniku naukowym badacze

Czytaj dalej »
Jak przygotować się do gastroskopii?

Gastroskopia jest podstawową metodą badania przewodu pokarmowego. Za jej pomocą przeprowadzana jest diagnostyka przełyku, żołądka i dwunastnicy. W trakcie badania dochodzi do oględzin układu pokarmowego,

Czytaj dalej »