Dowiedz się więcej.
Ty pytasz - my odpowiadamy.

Co powinno znajdować się na wielkanocnym stole?

Śniadanie Wielkanocne jest szczególnym momentem obchodzenia świąt. Poranek Wielkiej Niedzieli jest zazwyczaj podniosłym momentem w większości katolickich domów. Jednak świętowanie nie kończy się tylko na śniadaniu. Zasiadamy całymi rodzinami przy stole w kolejne dni świąt. Wśród potraw królują jaja, pasztety, kiełbasy, chrzan, ćwikła i wiele innych…

Na śniadanie wielkanocne obowiązkowo podawane są produkty ze święconki, poświęcone dnia poprzedniego. W wielu domach śniadanie zaczyna się od podzielenia się jajkiem i złożenia życzeń. Następnie podawany jest żurek lub barszcz biały z dodatkiem jajka, kiełbasy, chrzanu. Należy zjeść po odrobinie wszystkiego co było poświęcone. Poza jajkami, kiełbasą są to jeszcze – chleb, masło, sól, ćwikła, owoce, słodkości. Królują jajka, gdyż w tradycji chrześcijańskiej są one symbolem narodzenia się nowego życia. Niezastąpionym elementem są różnorodne wędliny, kiełbasy symbolizujące zdrowie oraz życie w dostatku. Bardzo często pojawiają się również domowe wyroby w postaci wędzonych szynek, pasztetów, domowo wypiekanego chleba.
Nie wyobrażamy sobie zakończenia śniadania wielkanocnych bez mazurka, babki lub sernika.

Stół wielkanocny warto przystroić symbolami świątecznymi takimi jak baranki, kurczaczki, pisanki, bazie, rzeżucha.

Świętowanie nie kończy się na śniadaniu. Całymi rodzinami zasiadamy do obficie zastawionych stołów tego samego dnia jak i w kolejne. Na stołach nadal produktem wiodącym są jaja, podawane na różne sposoby np. faszerowane, w sosie tatarskim, opiekane w skorupkach, w postaci past jajecznych.

Na stołach nie powinno zabraknąć sałatek (lubianej przez wszystkich sałatki jarzynowej, śledziowej). Dużą popularnością cieszą się galaretki drobiowe, sos chrzanowy, ćwikła. Ważnym elementem są wędliny, przed świętami w wielu domach wędzone są szynki, boczek, schaby. Mają one zupełnie inny smak niż te ze sklepu. Pieczone są pasztety, często ze śliwką lub jajkiem w środku. Wszystkie te potrawy robione własnoręcznie z dużym oddaniem nadają wyjątkowość obchodzonych świąt.

Przeczytaj też:  Jaką dietę stosować przy cukrzycy?

Ze słodkości królują baby wielkanocne. Mogą być drożdżowe lub piaskowe ozdobione lukrem lub polewą czekoladową z bakaliami. Pieczone są mazurki – jest to kolejna tradycyjna potrawa wielkanocna, kruche ciasto z płynnym nadzieniem, najczęściej kajmakowym obficie zdobione na wierzchu bakaliami.

Na stole często pojawiają się serniki pieczone lub te robione na zimno. W niektórych domach zachowała się tradycja przygotowywania paschy czyli deseru w postaci twarogu z bakaliami.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu. Może zainteresuje Cię też jeden z poniższych tematów?
Zobacz także te artykuły:
Jak pozbyć się czkawki. Sprawdzone sposoby na czkawkę.

Czkawka spowodowana jest podrażnieniem przepony i  może pojawić się, gdy zjemy za dużo, zbyt ostro, za zimną potrawę lub, gdy połykamy zbyt duże kęsy. Jedzenie

Czytaj dalej »
Czego nie pić przy posiłku?

Spora część osób nie wyobraża sobie zjedzenia posiłku bez jego popijania. Dzięki płynom szybciej możemy rozdrabniać pokarm w konsekwencji czego szybciej spożywamy dany posiłek. Czas

Czytaj dalej »
Jak radzić sobie ze stresem?

JAK WALCZYĆ ZE STRESEM? PORADY PROFILAKTYKA Stres w XXI w. stał się normą społeczną. Tempo życia, oczekiwania i wymagania sprawiają, że staje się on nieodzownym

Czytaj dalej »
Jak bezpiecznie robić zakupy? Zasady bezpiecznych zakupów w czasie epidemii koronawirusa

Robienie zakupów w czasie epidemii koronawirusa jest nieco utrudnione. Ograniczenie liczby klientów w sklepie, bezpieczne odstępy w kolejce czy godziny dla seniorów maja pomoc nam

Czytaj dalej »

KULINARIA Jak zrobić omlet? Omlet jest jednym z popularniejszych dań w skład którego wchodzą jaja. Można zrobić go na słodko albo na słono. Można dodać

Czytaj dalej »