Dowiedz się więcej.
Ty pytasz - my odpowiadamy.

Jak bezpiecznie rozmrażać mięso? Szybkie sposoby na rozmrażanie mięsa.

Jak bezpiecznie rozmrażać mięso? Szybkie sposoby na rozmrażanie.

Kto z nas nie lubi mieć w zamrażarce mrożonego mięsa, filetów rybnych, czy kiełbasek czekających na kolację czy szybki obiad w tygodniu? Chętnie zamrażamy domowe klopsiki, czy burgery, żeby mieć pod ręką szybki awaryjny obiad. Jeśli wiesz, jak szybko (i bezpiecznie!) rozmrozić mięso, możesz cieszyć się ekspresowymi domowymi posiłkami kiedy tylko chcesz.

Najlepszy sposób: rozmrażanie przez noc w lodówce

Najlepszym i najbezpieczniejszym sposobem rozmrażania mięsa jest pozostawienie go na noc w lodówce, aż do całkowitego rozmrożenia.

Po rozmrożeniu, mielone mięso, drób, ryby i owoce morza mogą być przechowywane w lodówce przez dodatkowy dzień, podczas gdy mięso czerwone (wołowina, wieprzowina, jagnięcina i stek) pozostaje dobre przez kolejne 2 do 3 dni. Ponadto, jeśli rozmrozisz mięso w lodówce, możesz je bezpiecznie ponownie zamrozić (jest to możliwe, bo nie został przerwany tzw. łańcuch chłodniczy).

No dobrze, a jeśli nie mamy całej nocy? Co zrobić jeśli trzeba szybko rozmrozić mięso na kotlety? Albo co jeśli ta pierś kurczaka nie rozmroziła się całkowicie w ciągu nocy? Na szczęście jest kilka metod, aby rozmrozić każdy kawałek mięsa w szybki i bezpieczny sposób.

Metoda zimnej wody (czas: ok. 1 godzina)

Jest to najlepszy sposób na szybkie i prawidłowe rozmrażanie mięsa bez użycia mikrofalówki.

Umieść zamrożony kawałek mięsa w foliowej torebce (np. woreczku do zamrażania) i zamknij ją szczelnie, wyciskając jak najwięcej powietrza. Napełnij dużą miskę zimną wodą i zanurz worek w wodzie (możesz także użyć jednej z komór zlewu). Wymieniaj wodę co 30 minut, aby mieć pewność, że pozostanie ona zimna i nadal będzie rozmrażać mięso.

Mniejsze kawałki mięsa, drobiu lub owoców morza (około 0,5 kg) mogą rozmrozić się w ciągu godziny lub mniej, większe ilości (1,5 – 2 kg) będą potrzebować między 2 a 3 godziny. Jeśli masz do rozmrożenia całego kurczaka lub indyka, możesz oszacować potrzebny czas przyjmując ok. 60 minut na kilogram.

Przeczytaj też:  Co pić w upalne dni? Najlepsze napoje na upał

Uwaga: nie należy ponownie zamrażać mięsa po jego rozmrożeniu, chyba że najpierw je ugotujesz.

Wskazówka: używaj rozmrożonego mięsa do robienia dużych partii zup lub gulaszu, które możesz potem zamrozić!

Metoda mikrofalowa (czas: ok 10 minut)

Naucz się rozmrażać mięso w mikrofalówce, a będziesz mieć je zawsze (prawie) na zawołanie. Po osiągnięciu wprawy zajmuje to zwykle mniej niż 10 minut.

Ta metoda najlepiej sprawdza się w przypadku mniejszych kawałków mięsa, które będą gotowane lub smażone po rozmrożeniu (jak kawałki z piersi kurczaka do dania tikka masala lub mielona wołowina na chilli con carne).

Zanim zaczniesz – przeczytaj instrukcję obsługi swojej kuchenki mikrofalowej, aby dowiedzieć się, w jaki sposób najlepiej rozmrozić konkretny kawałek mięsa. Niektóre kuchenki mają specjalne inteligentne programy do rozmrażania, inne sugerują ustawienia według tego, ile waży rozmrażany kawałek.

Jeśli twoja kuchenka mikrofalowa nie ma ustawienia „defrost”, ustaw ją na niższym poziomie mocy i uruchom na kilkadziesiąt sekund, po czym zrób krótką przerwę aby ciepło miało szansę wniknąć w głąb mięsa. Powtarzaj czynności tak długo aż mięso zostanie rozmrożone. Nie przesadzaj jednak – zbyt duża moc lub zbyt długi czas podgrzewania może doprowadzić do tego, że mięso ugotuje się na wierzchu, a w środku będzie wciąż zamrożone.

Gotuj bez rozmrażania.

Jeśli nie masz czasu na rozmrażanie mięsa, to włóż je do garnka prosto z zamrażalnika. Wierz lub nie, ale można bezpiecznie gotować bryły mrożonego indyka czy kurczaka i cegły lodowatego steku. Gotowanie mięsa zajmie co prawda więcej czasu (około 50% więcej), i nie jest to idealny sposób na uzyskania złocistej, chrupiącej skórki lub idealnego wyglądu. Jest to jednak opcja, która jest zawsze do Twojej dyspozycji.

Przeczytaj też:  Naukowcy ustabilizują kombuchę

Uwaga: należy unikać gotowania mrożonego mięsa w wolnowarze. Zbyt niska temperatura, jaką uzyskuje wolnowar może sprawić, że mięso stanie się niebezpieczne do spożycia (zbyt długi czas rozmrażania to ryzyko namnożenia niebezpiecznych bakterii).

Metody, których należy unikać w trosce o bezpieczeństwo

Istnieją źródła, które twierdzą, że można rozmrozić zamrożone mięso w gorącej wodzie lub po prostu zostawić je na blacie w kuchni. Oba sposoby są proste i działają, niestety są też ryzykowne.

Zamrażanie konserwuje żywność: niska temperatura zatrzymuje namnażanie się bakterii obecnych na powierzchni żywności. Jednak w temperaturze pokojowej proces namnażania zaczyna się ponownie. Ponieważ bakterii nie można zobaczyć gołym okiem, dlatego dla własnego bezpieczeństwa nie należy iść na skróty podczas procesu rozmrażania.

Żaden kawałek surowego mięsa nie powinien być pozostawiony w temperaturze pokojowej dłużej niż dwie godziny. Zostawiając mięso w ciepłej wodzie lub na kuchennym blacie ryzykujemy przekroczenie tego czasu i w efekcie poważne zatrucie.

Poświęcenie kilku dodatkowych minut na planowanie z wyprzedzeniem może zaoszczędzić dużo czasu, zmniejszyć szansę na choroby przenoszone przez żywność i zmniejszyć marnotrawstwo żywności.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu. Może zainteresuje Cię też jeden z poniższych tematów?
Zobacz także te artykuły:
Nastolatka korzysta ze smartfona na lekcji

Co trzeci młody człowiek bez smartfona w zasięgu ręki czuje się niepewnie i ciągle ucieka do niego myślami. Co czwarty słyszy od bliskich uwagi, że

Czytaj dalej »
Miód rzepakowy. Przenośne ule obok pola rzepaku.

Miód rzepakowy jest jednym z bardziej znanych miodów w naszym kraju. Ceniony za właściwości lecznicze. Jest on najsłodszych ze wszystkich miodów, początkowo może pachnieć kwiatami

Czytaj dalej »

KULINARIA Jak zrobić krem z dyni ? Zupa z dyni jest bardzo zdrowa i pożywna. Najczęściej robimy ją jesienią, w postaci kremu, gdy dynie są

Czytaj dalej »
Miód malinowy. Maliny i melisa na czarnym tle.

Miód malinowy – właściwości, zastosowanie PROFILAKTYKA ZDROWIE Miód malinowy jest wyjątkowo trudny w pozyskiwaniu, przez co bardzo rzadko spotykany. Związane jest to z tym, iż

Czytaj dalej »
Zakupy spożywcze w stylu zero waste

Wiele z nas ma problem z ilością kupowanych produktów spożywczych, co za tym idzie z ich wykorzystaniem zanim się zepsują. Generuje to niepotrzebne wydatki oraz

Czytaj dalej »
Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/fringoo/public_html/odpowiadamy.pl/wp-includes/functions.php on line 5420 Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/fringoo/public_html/odpowiadamy.pl/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107