Przechowywanie żywności jest niezmiernie ważne w celu utrzymania produktów dłużej świeżych i zdrowych.
Chłodzenie produktów zapewnia dobrą ochronę dla żywności na krótki czas, mrożenie pozwala zachować trwałość na znacznie dłużej. Podstawowe zasady jakimi należy się kierować podczas przechowywania żywności: dobór odpowiedniego miejsca, dostosowanie temperatury do produktu, długość czas przechowywania.
Nowoczesne lodówki wyposażone są w szufladę która mocniej chodzi warto o tym pamiętać i ją dobrze wykorzystywać.
- półka górna: na niej przechowujemy produkty mleczne, kefiry, sery, dżemy. Produkty ten nie lubią zbyt niskiej temperatury, niszczone są wtedy w ich dobre bakterie zapewniające im dłuższą świeżość
półki środkowe: na niej możemy trzymać np zupę w garnku, otwarte produkty mleczne takie jak twarożek( nie dłużej niż kilka dni), wędlinę, jajka
dolne szuflady: w nich przechowujemy umyte warzywa i owoce, sałatę czy szczypiorek nie myty można przechowywać kilka dni. W tych szufladach jest nieco wilgotniej. Sprzyja to zachowaniu świeżości tej grupie produktów.
fresh zone, komora zerowa: występuje w nowych typach lodówek.jest to specjalna szuflada w której jest niższa temperatura oraz większa wilgotność. Bardzo dobrze sprawdza się do przechowywania mięsa, wędlin, ryby
boczne półki: na nich trzymamy produkty już otwarte np musztarda, ketchup, olej roślinny, soki w kartonach. Można też przechowywać tutaj jajka w odpowiednim do tego pojemniku często wbudowanym w lodówkę.
Produkty które nie nadają się do przechowywania w lodówce:
kasz, ryżu, mąka, cukier, sól, przyprawy
pieczywo również nie lubi trzymania w lodówce staje się kruche i czerstwe
do lodówki nie wkładamy jeszcze ciepłych potraw, nie ma to w zasadzie wpływu na samą potrawę, bardziej na kondycję lodówki, możliwości skraplania się pary i oblodzenie wnętrza lodówki
nie musimy umieszczać w lodówce produktów nie otwartych takich jak puszki z warzywami, konserwy mięsne i rybne, gotowych sosów.
W tym miejscu warto nadmienić iż przeładowanie lodówki nie wpływa korzystnie na stan żywności, zmniejszona jest cyrkulacja powietrza.
Temperatura i długość przechowywania produktów:
mięso surowe – temperaturze 0-2 ℃ może być przechowywane nawet do 2 tygodni uprzednio umyte i osuszone.
ryby – w lodówce możemy je trzymać około 2-3 dni w temperaturze 3 ℃
nabiał – nie wymaga bardzo niskiej temperatury około 5-7 ℃ po otwarciu taki produkt będzie dobry koło 3-4 dni
warzywa i owoce – temperatura 7-12 ℃ czas przechowywania 5-7 dni
Należy pamiętać by potrawy o mocnym zapachu przed włożeniem do lodówki szczelnie opakować aby zapach nie przeszedł na inne produkty.
Produkty spożywcze mogą się zepsuć mimo przechowywania w lodówce należy je jak najszybciej usunąć aby nie miały wpływu na produkty świeże. Dbajmy też o czystość lodówki, jest to niezmiernie ważne w utrzymaniu pożywienia które się w niej znajduje w dobrym stanie świeżości i przyjemnym zapachu.