Dowiedz się więcej.
Ty pytasz - my odpowiadamy.

Jak przechowywać żywność w lodówce?

Jak prawidłowo przechowywać żywność w lodówce?

Przechowywanie żywności jest niezmiernie ważne w celu utrzymania produktów dłużej świeżych i zdrowych.

Chłodzenie produktów zapewnia dobrą ochronę dla żywności na krótki czas, mrożenie pozwala zachować trwałość na znacznie dłużej. Podstawowe zasady jakimi należy się kierować podczas przechowywania żywności: dobór odpowiedniego miejsca, dostosowanie temperatury do produktu, długość czas przechowywania.

Nowoczesne lodówki wyposażone są w szufladę która mocniej chodzi warto o tym pamiętać i ją dobrze wykorzystywać.

  • półka górna: na niej przechowujemy produkty mleczne, kefiry, sery, dżemy. Produkty ten nie lubią zbyt niskiej temperatury, niszczone są wtedy w ich dobre bakterie zapewniające im dłuższą świeżość
  • półki środkowe: na niej możemy trzymać np zupę w garnku, otwarte produkty mleczne takie jak twarożek( nie dłużej niż kilka dni), wędlinę, jajka

  • dolne szuflady: w nich przechowujemy umyte warzywa i owoce, sałatę czy szczypiorek nie myty można przechowywać kilka dni. W tych szufladach jest nieco wilgotniej. Sprzyja to zachowaniu świeżości tej grupie produktów.

  • fresh zone, komora zerowa: występuje w nowych typach lodówek.jest to specjalna szuflada w której jest niższa temperatura oraz większa wilgotność. Bardzo dobrze sprawdza się do przechowywania mięsa, wędlin, ryby

  • boczne półki: na nich trzymamy produkty już otwarte np musztarda, ketchup, olej roślinny, soki w kartonach. Można też przechowywać tutaj jajka w odpowiednim do tego pojemniku często wbudowanym w lodówkę.

Produkty które nie nadają się do przechowywania w lodówce:

W tym miejscu warto nadmienić iż przeładowanie lodówki nie wpływa korzystnie na stan żywności, zmniejszona jest cyrkulacja powietrza.

Temperatura i długość przechowywania produktów:

  • mięso surowe – temperaturze 0-2 ℃ może być przechowywane nawet do 2 tygodni uprzednio umyte i osuszone.

  • ryby – w lodówce możemy je trzymać około 2-3 dni w temperaturze 3 ℃

  • nabiał – nie wymaga bardzo niskiej temperatury około 5-7 ℃ po otwarciu taki produkt będzie dobry koło 3-4 dni  

  • warzywa i owoce – temperatura 7-12 ℃ czas przechowywania 5-7 dni

Należy pamiętać by potrawy o mocnym zapachu przed włożeniem do lodówki szczelnie opakować aby zapach nie przeszedł na inne produkty.

Produkty spożywcze mogą się zepsuć mimo przechowywania w lodówce należy je jak najszybciej usunąć aby nie miały wpływu na produkty świeże. Dbajmy też o czystość lodówki, jest to niezmiernie ważne w utrzymaniu pożywienia które się w niej znajduje w dobrym stanie świeżości i przyjemnym zapachu.

 

Dziękujemy za przeczytanie artykułu. Może zainteresuje Cię też jeden z poniższych tematów?
Zobacz także te artykuły:
Jak przetrwać zamknięcie w czterech ścianach i być w dobrej formie? Ćwiczenia w domu

W obecnym czasie mamy ograniczony dostęp do siłowni, basenu, sal gimnastycznych, w których pracujemy nad naszą sylwetką, kondycją czy po prostu odreagowujemy stres po ciężkim

Czytaj dalej »
Jak zrobić dobrego drinka

Organizujesz imprezę ze znajomymi? Chcesz miło zaskoczyć swoich gości? Sprawdź nasze sprawdzone pomysły na drinki na domową imprezę. To kilka klasycznych propozycji, które szybko i

Czytaj dalej »

SOSNOWIEC PODRÓŻE – ŚLĄSK Sosnowiec – miasto, z którego drwi cała Polska, a to za sprawą śmiesznych memów, które zalewają internet. Nie wiadomo skąd wziął

Czytaj dalej »
Jak przygotować się do gastroskopii?

Gastroskopia jest podstawową metodą badania przewodu pokarmowego. Za jej pomocą przeprowadzana jest diagnostyka przełyku, żołądka i dwunastnicy. W trakcie badania dochodzi do oględzin układu pokarmowego,

Czytaj dalej »
Jak się pozbyć łupieżu?

Łupież jest bardzo wstydliwą i kłopotliwą chorobą skóry głowy. Objawia się on swędzeniem oraz złuszczaniem naskórka, przez co pojawiają się białe drobinki na ubraniach. Choroba

Czytaj dalej »
Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/fringoo/public_html/odpowiadamy.pl/wp-includes/functions.php on line 5420 Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/fringoo/public_html/odpowiadamy.pl/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107