Dowiedz się więcej.
Ty pytasz - my odpowiadamy.

Miód spadziowy

Miód spadziowy.

Miód spadziowy jest jednym z najpopularniejszych miodów w Polsce. Powstaje z soku drzew iglastych, takich jak: świerk, sosna, modrzew, jodła, oraz liściastych: brzoza, dąb, klon, wierzba, głóg. Ze względu na pochodzenie dzielimy miody spadziowe na iglaste i liściaste. W odróżnieniu od miodów nektarowych nie powstaje z nektaru kwiatów, lecz z soków drzew. Gromadzą się one na liściach, gałęziach i igłach drzew.  Spadź przetwarzana jest przez mszyce, czerwce oraz miodówki, żerujące na drzewach. Powstała wydzielina jest lepka i słodka, dzieje się tak, gdyż owady te nie trawią cukrów.

Pszczoły zbierają je głównie latem pod postacią kropli na drzewach. Następnie transportują ją do ula, gdzie przechodzi dalszą fermentację, zagęszczenie, które pozwalają uzyskać miód spadziowy. Pszczoły zbierają spadź najczęściej w lasach niezanieczyszczonych przez człowieka. Miód spadziowy zazwyczaj jest droższy od innych miodów. Wpływa na to mała ilość spadzi na drzewach, w niektórych rejonach może się ona pojawią raz na kilka lat i tylko w okresie letnim.

Miody spadziowe są gęstsze i bardziej lepkie niż inne rodzaje miodów. W miodach iglastych można wyczuć woń żywicy oraz igliwia. Ma bardzo charakterystyczny ciemny zielonkawy kolor, może był również brązowy, a nawet czarny. Miody liściaste mają łagodny, delikatny, kwiatowy smak. Ma barwę złocisto żółtą,  kolor może ciemnieć pod wpływem światła i tlenu.

Właściwości miodu spadziowego

Miód spadziowy jest niezmiernie cenny w składniki odżywcze, dzięki temu zdobył miano miodu “królewskiego”. Zawiera około dziewięć razy więcej biopierwiastków niż miody nektarowe. Dodatkowo są one łatwo przyswajalne w postaci: potasu, sodu, fosforu, magnezu, manganu. Jest bogaty we flawonoidy oraz związki fenolowe, jest w nim niemal dwukrotnie więcej glukozy niż fruktozy, wielokrotnie więcej aminokwasów i enzymów niż w miodach nektarowych. Występują w nim witaminy: A, B2, B6, C, PP, dzięki czemu można zastąpić nim wiele suplementów diety.

Przeczytaj też:  Jak zadbać o komfort zwierząt w Sylwestra?
Zastosowanie miodu spadziowego

Miód spadziowy wykazuje działanie antyseptyczne, przeciwzapalne oraz wykrztuśne. Wpływa na lepsze funkcjonowanie organizmu. Znajduje zastosowanie w lecznictwie.

  • Wspomaga leczenie stanów zapalnych, reumatyzmu.

  • Dzięki działaniu wykrztuśnemu łagodzi kaszel.

  • Pozytywnie działa w leczeniu przeziębień.

  • Poprawia odporność organizmu.

  • Ma właściwości przeciwnowotworowe.

  • Profilaktyka anemii.

  • Przyspiesza gojenie ran, oparzeń, odmrożeń.

  • Działa uspokajająco, pomaga w stanach napięcia nerwowego, bezsenności.

  • Poprawia pracę nerek, układu moczowego oraz pokarmowego.

  • Rozszerza naczynia wieńcowe, przez co usprawnia pracę serca.

  • Zmniejsza, niekorzystny wpływ, spożywania mocne kawy, herbaty, alkoholu.

  • Reguluje przemianę materii.

  • Polecany jest dla osób przebywających w warunkach szkodliwych, gdyż ma działanie odtruwające.

  • Pomaga przywrócić florę bakteryjną po kuracjach antybiotykami i sterydami.

Dawkowanie

Jeśli używamy miodu spadziowego w celu leczenie, określonych dolegliwości zaleca się, dla osoby dorosłej, około 50 – 100 gram dziennie tj.  5 – 10 łyżeczek. Dla dzieci dawkę dwukrotnie zmniejszamy. Nie należy podawać miodu dzieciom poniżej pierwszego roku życia. Profilaktycznie dobrze spożywać łyżeczkę miodu dziennie. Nie należy dodawać miodu do gorących potraw i napojów, gdyż straci swoje właściwości.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu. Może zainteresuje Cię też jeden z poniższych tematów?
Zobacz także te artykuły:

Od 1 stycznia do 15 maja zanotowano w Polsce 1980 przypadków boreliozy, choroby przenoszonej przez kleszcze – wynika z najnowszego zestawienia opublikowanego przez Narodowy Instytut

Czytaj dalej »

Przebiegnięcie maratonu nie wpływa na wzrost sztywności mięśni u biegaczy w wieku 50+. To zaskakujący wniosek, gdyż przed rozpoczęciem badania taka była hipoteza oraz subiektywne

Czytaj dalej »

KULINARIA Jak zrobic sos beszamelowy? Sos beszamelowy jest wspaniałym dodatkiem do dań z makaronem, zapiekanek, pizzy, ryby, dań z mięsem. Nie wyobrażamy sobie lasagne bez

Czytaj dalej »
Jak być dobrym szefem? Szef gratuluje podwładnemu awansu

Jak być dobrym szefem? To pytanie zadaje sobie każda osoba, która zarządza ludźmi. To wielki przywilej móc kimś kierować, ale staje się to atutem dopiero

Czytaj dalej »
Potrawy kuchni żydowskiej

W kulturze żydowskiej bardzo ważna jest religia. Ma ona wpływ na rodzaje spożywanych pokarmów oraz sposób ich przygotowania. Tzw. kaszrut – ściśle określony kodeks dietetyczny.

Czytaj dalej »