Dowiedz się więcej.
Ty pytasz - my odpowiadamy.

Czy aloes można jeść? Przedstawiamy właściwości aloesu.

Czy aloes można jeść? Właściwości aloesu

Czy aloes można jeść? No cóż, niezupełnie. Szczególnie jeśli mowa o aloesie z domowej doniczki. Ale z powodzeniem można pić sok z aloesu. Sok z liści tej rośliny ma bardzo wiele dobroczynnych właściwości. Działa korzystnie na organizm zarówno stosowany wewnętrznie, jak i zewnętrznie.

Niektóre gatunki, szczególnie Aloe vera, są stosowane w medycynie alternatywnej i pierwszej pomocy. Zarówno półprzezroczysty miąższ wewnętrzny, jak i żywiczna żółta aloina pozyskiwana z nacięć rośliny są stosowane zewnętrznie na problemy skórne. Jako lek ziołowy, sok z aloesu jest powszechnie stosowany wewnętrznie na problemy trawienne – wspomaga pracę układu pokarmowego poprzez przyspieszenie przemiany materii i reguluję pracę jelit.

Aloes ma długą i dobrze udokumentowaną historię stosowania w celach leczniczych, sięgającą czasów starożytnego Egiptu. Spośród ponad 500 gatunków tylko kilka było stosowanych tradycyjnie jako leki ziołowe, przy czym Aloe vera ponownie jest najczęściej stosowanym gatunkiem. Starożytni Grecy i Rzymianie używali Aloe vera do leczenia ran. W średniowieczu żółtawy płyn znajdujący się wewnątrz liści był stosowany jako środek przeczyszczający. Nieprzetworzony aloes, który zawiera aloinę, jest ogólnie stosowany jako środek przeczyszczający, podczas gdy przetworzony sok zwykle nie zawiera znacznej ilości aloiny.

Dobroczynny sok

Sok wraz z miąższem (określany też czasem aloesowym żelem) pozyskiwany jest z liści rośliny. Liście aloesu są bardzo grube i mięsiste. Galaretowaty miąższ, który je wypełnia w 99% stanowi woda.  Dobroczynne działanie rośliny bierze się z zawartych w soku licznych składników odżywczych takich jak:

  • Witamina E – działa przeciwzapalnie, przyspiesza gojenie ran, poprawia wygląd skóry, poprawia krążenie krwi.
  • Witamina C – neutralizuje działanie wolnych rodników, poprawia odporność organizmu, działa antyoksydacyjne, spowalnia starzenie organizmu.
  • Aminokwasy – niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmy oraz metabolizmu białek: alanina, seryna, prolina, cystyna, tyrozyna, kwas glutaminowy, hydroksyprolina.
  • Minerały – wapń, fosfor, miedź, magnez, cynk, potas, sód, mangan, chrom.
  • Kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 – wpływają na regenerację tkanek, poprawiają pracę układu krążenie, układu nerwowego, układu pokarmowego.
  • Substancje przeciwzapalne, przeciwgrzybicze.
  • Polisacharydy-substancje zapasowe organizmu, dostarczają energię.
Przeczytaj też:  Jak wygląda trening crossfit?

Prozdrowotne właściwości aloesu

Sok aloesu ma działanie detoksykacyjne. Spożywany działa przeczyszczająco i wspomaga odchudzanie, poprawia odporność, działa przeciwzapalnie. Sprawdza się też świetnie w zastosowaniu na skórę – sprzyja gojeniu ran, tonizuje skórę, łagodzi podrażnienia.

  • poprawa odporności – wzmacnia układ immunologiczny, pobudza go do walki z infekcjami,
  • wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego – przyspiesza przemianę materii, reguluje pH żołądka, stymuluje produkcję soków trawiennych,
  • działa przeczyszczająco – w odpowiednio dużych dawkach może być stosowany w leczeniu zaparć, usprawnia działanie kosmków jelitowych,
  • pomaga w gojeniu ran – można stosować na skórę przy trudno gojących się ranach, oparzeniach, odleżynach, owrzodzeniach,
  • obniża poziom cholesterolu – działa korzystnie na pracę układu sercowo – naczyniowego, reguluje ciśnienie krwi,
  • wspomaga oczyszczanie wątroby, nerek i skóry – aloes wchłania toksyny, które następnie są wydalane na zewnątrz,
  • wzmacnia włosy oraz skórę – nawilża oraz ujędrnia,
  • wspomaga odchudzanie,
  • łagodzi stany zapalne – zarówno na skórze, jak również np. w jamie ustnej.

Stosowanie i dawkowanie

Aloes występuje pod postacią soku wraz z miąższem, preparatów zawierających aloes w postaci suplementów diety, maści, kremów, toników. Sok z aloesu można stosować wewnętrznie, jak i zewnętrznie na skórę. Kupując aloes warto zwrócić uwagę na skład, powinien zawierać 100% soku z liści aloesu.

Jak już wcześniej było wspomniane aloes można stosować wewnętrznie i zewnętrznie.

Wewnętrznie jako roztwór do picia, można go rozcieńczać z wodą lub sokami owocowymi. Jeśli pijemy 100% wyciąg z aloesu zaleca się 50 mil pół godziny przed posiłkiem, raz dziennie. Dawkowanie znajdziemy na produkcie zakupionym w sklepie.

Zewnętrznie aloes stosuje się w postaci okładów na rany, do przemywania skóry, płukania włosów. Jako maseczkę oraz tonik do twarzy. Aloes możemy zakupić również w postaci maści, żeli, kremów.

Przeczytaj też:  Politechnika Łódzka opracowuje maseczki przyjazne środowisku

Przeciwwskazania

Stosując aloes, głównie w formie do picia należy zachować ostrożność, nie przekraczać zalecanych dawek. Zbyt długie i nadmierne przyjmowanie suplementu może, spowodować wypłukanie elektrolitów.

Innymi przeciwwskazaniami są:

  • okres ciąży i karmienia piersią,
  • cukrzyca – sok z aloesu może powodować obniżenie poziomu cukru we krwi,
  • choroby nerek i jelit, hemoroidy,
  • wiek dziecięcy – podawanie aloesu dzieciom należy skonsultować z lekarzem.
giant-aloe-vera-1546738_640
Dziękujemy za przeczytanie artykułu. Może zainteresuje Cię też jeden z poniższych tematów?
Zobacz także te artykuły:
Para uprawiająca nordic walking

Nordic walking – inaczej chodzenie z kijami, jest to rekreacyjna forma aktywności fizycznej angażująca 90 % mięśni całego ciała. Energiczne marsze stały się bardzo modnym

Czytaj dalej »
Kobieta nurkuje w basenie

Dlaczego warto pływać? SPORT Pływanie należy do tej samej grupy sportu co bieganie lub jazda na rowerze. Te dyscypliny sportowe określa się mianem aerobowym –

Czytaj dalej »
Miód wrzosowy w słoiku na tle wrzosu i gałązek sosny.

Miód wrzosowy jest ciężki do pozyskania ze względu na małą ilość wrzosowisk w Polsce. Mało tego nie zawsze udaje się, nawet z tych już istniejących,

Czytaj dalej »

Tłusty czwartek – tłusty pączek! KULINARIA Czy zastanawialiście się kiedykolwiek, skąd wzięła się tradycja tłustego czwartku? Jedno jest pewne. Tłusty czwartek to święto wszystkich łasuchów,

Czytaj dalej »
Jak bezpiecznie rozmrażać mięso? Szybkie sposoby na rozmrażanie.

Kto z nas nie lubi mieć w zamrażarce mrożonego mięsa, filetów rybnych, czy kiełbasek czekających na kolację czy szybki obiad w tygodniu? Chętnie zamrażamy domowe

Czytaj dalej »
Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/fringoo/public_html/odpowiadamy.pl/wp-includes/functions.php on line 5420 Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/fringoo/public_html/odpowiadamy.pl/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107