Dowiedz się więcej.
Ty pytasz - my odpowiadamy.

Naukowcy ustabilizują kombuchę

Technologię produkcji kombuchy, napoju z “grzybka herbacianego”, rozwija konsorcjum z udziałem Politechniki Łódzkiej. Prace mają na celu ustabilizowanie cech smakowych i zapachowych napoju, zmaksymalizowanie jego prozdrowotnego działania na organizm i wydłużenie trwałości.

“Kombucha jest otrzymywana w wyniku fermentacji słodzonej zielonej, żółtej, czerwonej lub czarnej herbaty z udziałem symbiotycznych kultur mikroorganizmów tworzących tzw. grzybek herbaciany. Dużym problemem dla producentów tego napoju, zarówno w Polsce, jak i na świecie, jest osiągnięcie powtarzalności parametrów chemicznych i właściwości sensorycznych. Ponadto, kombucha, która zawiera żywe drobnoustroje wymaga przechowywania i transportu w warunkach chłodniczych, a jej pasteryzowanie niekorzystnie wpływa na związki bioaktywne występujące w napoju” – wyjaśnia dr hab. inż. Edyta Kordialik-Bogacka, kierująca badaniami prowadzonymi na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności w Instytucie Technologii Fermentacji i Mikrobiologii PŁ.

Jak wyjaśniają realizujący projekt, nowym podejściem do problemu stabilizacji kombuchy jest zastosowanie ekstraktów lub czystych substancji bioaktywnych pochodzenia roślinnego. Poprawi to stabilność mikrobiologiczną i walory smakowo-zapachowe napoju, a także właściwości prozdrowotne. Będzie to możliwe również dzięki zastąpieniu parzenia herbaty na gorąco ekstrakcją liści herbaty na zimno i zastosowaniu nowo pozyskanych szczepów mikroorganizmów.

Jak informuje rzecznik PŁ dr inż. Ewa Chojnacka, rynek kombuchy jest jednym z najszybciej rosnących wśród napojów funkcjonalnych. Napój jest bogaty w związki bioaktywne i wpisuje się w modę na zdrowy styl życia. Projekt realizowany w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój otrzymał ponad 8,5 miliona złotych dofinansowania. Jego liderem jest spółka Fabryka Lemoniad FL Grupa.

PAP – Nauka w Polsce

kol/ ekr/

Dziękujemy za przeczytanie artykułu. Może zainteresuje Cię też jeden z poniższych tematów?
Zobacz także te artykuły:

SPORT PORADY Co jeść przed i po treningu? Odpowiedni dobór diety jest niezmiernie ważny przy treningu ma duży wpływ na wyniki, wytrzymałość, dynamikę treningu, czas

Czytaj dalej »
Skorupki jajka ze śladami nóżek kurczaka. Metaforyczne ukazanie czasu oczekiwania na narodziny.

Wielkanoc to najważniejsze święto chrześcijańskie, upamiętniające zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. Data Wielkanocy nie jest stała i różni się każdego roku. W tym artykule przyjrzymy się historii

Czytaj dalej »
Woda brzozowa. Jak sok z brzozy wpływa na zdrowie?

O wodzie brzozowej szczególnie głośno robi się na przełomie kwietnia i maja. To właśnie wtedy można spotkać butelki połączone specjalną rurką z pniem drzewa. Sprawdź,

Czytaj dalej »
Jak pracować z domu? Plan dnia skutecznego pracownika

Jeśli dotychczas pracowałeś w biurze i z dnia na dzień musisz przestawić się na tryb zdalny, to może być ci ciężko utrzymać motywację i efektywność

Czytaj dalej »

W 2021 r. w czasie pandemii 50 tys. Polaków opuściło miasta, by zamieszkać na wsi. Ostatni tak duży ruch migracyjny z miasta na wieś Polska

Czytaj dalej »