Jak zrobić omlet?
Omlet jest jednym z popularniejszych dań w skład którego wchodzą jaja. Można zrobić go na słodko albo na słono. Można dodać wiele dodatków wedle własnej fantazji i upodobań smakowych. Przygotowanie potrwa około 15 min. Należy pamiętać aby jajka nie były za zimne, po wyjęciu z lodówki niech poleżą około 5-10 min. Jajka powinny być świeże, dobrej jakości aby cieszyć się wyśmienitym smakiem.
Produkty potrzebne na omlet:
- minimum 2 jaja (można dać więcej i zwiększyć ilość pozostałych produktów)
2 łyżeczki mleka lub wody
sól pierz do smaku
olej, masło do smażenia
dowolne dodatki
Przygotowanie:
- Umyj jajka przed rozbiciem, wbija jajka do miseczki, dodaj mleko przyprawy, roztrzep trzepaczką lub mikserem jeśli jesteś bardziej leniwy wystarczy dokładnie wymieszać widelcem. Pamiętaj im lepiej ubite jajka tym omlet będzie bardziej puszysty.
- Rozgrzej patelnię z tłuszczem, wlej rozmieszane jajka, najlepiej aby zajęły całą patelnię, smaż pod przykryciem na wolnym ogniu.
- Gdy brzegi omletu się zetną delikatnie odwróć go na drugą stronę, dobrze jest to zrobić szeroką szpatułką i energicznym ruchem. (dla początkujących dobrym sposobem jest zsunięcie omletu na talerz niedosmażoną częścią do góry i przełożenie ponownie na patelnię. Chwile jeszcze smażyć podawać z dowolnym dodatkami.
Omlet można zrobić również w inny sposób:
- Jajka oddzielić od żółtek, do żółtek dodać przyprawy, mleko lub wodę dodatkowo łyżkę mąki.
- Białka ubić na pianę za pomocą miksera, połączyć z żółtkami za pomocą łyżki.
- Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem wlać omlet.
- Kolejne etapy jak wcześniej.
Omlet można zrobić na słodko zamiast soli i pieprzu dodać cukier lub miód, po podaniu na talerz dodatkowo można posmarować dżemem.
Inna wariacją omletu jest omlet z dodatkami takim jak, wędlina, żółty ser, warzywa szpinak. Dodatki dokładamy gdy jajka zostaną wylane na patelnię i lekko się zetną. Jeśli obawiamy się iż nie uda się nam przewrócić omletu w całości możemy nałożyć dodatki na połowę i zwinąć na pół.