Dowiedz się więcej.
Ty pytasz - my odpowiadamy.

Jak marynować grzyby?

Słoiki z marynowanymi grzybami

Jesień to czas na wędrówki po lesie celem zbierania grzybów. Zawodowi zbieracze doskonale znają miejsca, gdzie znaleźć ich można najwięcej. Bywa i tak, że nazbieramy grzybów tak dużo, że aż brakuje pomysłów co z nimi zrobić. Doskonałym pomysłem będzie ich zamarynowane. Podpowiemy w jaki sposób przyrządzić marynatę i opiszemy krok po kroku co należy zrobić.

Zanim zabierzemy się za marynowanie, warto podkreślić, że najlepiej do tego nadają się takie grzyby jak: borowiki, rydze, gąski, maślaki, kurki, opieńki lub podgrzybki. Nasza redakcja wybrała podgrzybki, jako że smak tych grzybów przypadł nam najbardziej do gustu. Efekt końcowy będzie zależeć nie tylko od wybranego rodzaju grzybów, ale też od dobrania składników i odpowiednich proporcji. A więc zaczynamy…

Dobór składników

Sposób przygotowania
  1. Zebrane grzyby należy dokładnie oczyścić z zanieczyszczeń i ewentualnych robaków. Jeżeli są małe – zostawić w takiej wielkości, a jeśli większe – pokroić na mniejsze części.

  2. Pokrojone grzyby wrzuć do garnka, zalej wodą i gotuj przez 5 minut.

  3. Następnie hartowanie. Ugotowane grzyby odcedź na durszlaku i przelej zimną wodą.

  4. Przygotuj garnek i umieść w nim składniki do zalewy – wszystkie oprócz octu. Zagotuj zawartość, następnie dodaj ocet i ponownie doprowadź do wrzenia.

  5. Cebulę pokrój w paski i umieść w słoikach razem z obgotowanymi grzybami i gorczycą.

  6. Zawartość słoików wypełnij wrzącą zalewą. Zamknij szczelnie słoiki, odstaw je wieczkiem do spodu i odczekaj aż wystygną.

  7. Marynowane grzyby gotowe, smacznego!

Przeczytaj także: Jak suszyć grzyby?

Dziękujemy za przeczytanie artykułu. Może zainteresuje Cię też jeden z poniższych tematów?
Zobacz także te artykuły:
Mężczyzna z nadwagą objada się podczas pracy przed komputerem w czasie kwarantanny

Otyłość zarówno w czasie pandemii, jak i po jej ustąpieniu, będzie w przyszłości jeszcze większym wyzwaniem zdrowotnym – uważa prezes Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością

Czytaj dalej »
Jak skutecznie rzucić palenie?

Problem nałogu nikotynowego jest powszechnie wszystkim znany, każdy z nas zna osobę palącą papierosy. Mimo iż w ostatnich latach jest większy trend na niepalenie niż

Czytaj dalej »
Jak przygotować się do gastroskopii?

Gastroskopia jest podstawową metodą badania przewodu pokarmowego. Za jej pomocą przeprowadzana jest diagnostyka przełyku, żołądka i dwunastnicy. W trakcie badania dochodzi do oględzin układu pokarmowego,

Czytaj dalej »
Słoik miodu lipowego na tle gałązek lipy. ipowy

Miód lipowy jest uważany przez wielu za najsmaczniejszy z miodów. Posiada bardzo wiele właściwości leczniczych. Odznacza się wysoką aktywnością antybiotyczną. Powstaje z nektaru i pyłku

Czytaj dalej »

Rozpoczęta przez Rosję wojna informacyjna w internecie ma osłabić poparcie polskiego społeczeństwa dla Ukraińców; Naukowa i Akademicka Sieć Komputerów wesprze internautów w sprawdzaniu prawdziwości informacji

Czytaj dalej »
Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/fringoo/public_html/odpowiadamy.pl/wp-includes/functions.php on line 5420 Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/fringoo/public_html/odpowiadamy.pl/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107