Jesień to czas na wędrówki po lesie celem zbierania grzybów. Zawodowi zbieracze doskonale znają miejsca, gdzie znaleźć ich można najwięcej. Bywa i tak, że nazbieramy grzybów tak dużo, że aż brakuje pomysłów co z nimi zrobić. Doskonałym pomysłem będzie ich zamarynowane. Podpowiemy w jaki sposób przyrządzić marynatę i opiszemy krok po kroku co należy zrobić.
Zanim zabierzemy się za marynowanie, warto podkreślić, że najlepiej do tego nadają się takie grzyby jak: borowiki, rydze, gąski, maślaki, kurki, opieńki lub podgrzybki. Nasza redakcja wybrała podgrzybki, jako że smak tych grzybów przypadł nam najbardziej do gustu. Efekt końcowy będzie zależeć nie tylko od wybranego rodzaju grzybów, ale też od dobrania składników i odpowiednich proporcji. A więc zaczynamy…
Dobór składników
- 500 g grzybów,
- 0,5 l wody,
- 180 ml octu spirytusowego 10%,
- 1 cebula,
- 2 łyżeczki cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 liście laurowe,
- 2 ziela angielskie,
- 2 ziarna pieprzu,
- 0,5 łyżeczki gorczycy na każdy słoik grzybów.
Sposób przygotowania
Zebrane grzyby należy dokładnie oczyścić z zanieczyszczeń i ewentualnych robaków. Jeżeli są małe – zostawić w takiej wielkości, a jeśli większe – pokroić na mniejsze części.
Pokrojone grzyby wrzuć do garnka, zalej wodą i gotuj przez 5 minut.
Następnie hartowanie. Ugotowane grzyby odcedź na durszlaku i przelej zimną wodą.
Przygotuj garnek i umieść w nim składniki do zalewy – wszystkie oprócz octu. Zagotuj zawartość, następnie dodaj ocet i ponownie doprowadź do wrzenia.
Cebulę pokrój w paski i umieść w słoikach razem z obgotowanymi grzybami i gorczycą.
Zawartość słoików wypełnij wrzącą zalewą. Zamknij szczelnie słoiki, odstaw je wieczkiem do spodu i odczekaj aż wystygną.
Marynowane grzyby gotowe, smacznego!
Przeczytaj także: Jak suszyć grzyby?