Dowiedz się więcej.
Ty pytasz - my odpowiadamy.

Po jakich posiłkach nie należy myć zębów?

Po jakich posiłkach nie należy myć zębów?

Zęby stanowią ważny element jamy ustnej. Umożliwiają nam rozdrabnianie pokarmu, dlatego ciężko bez nich funkcjonować. Stomatolodzy zalecają, aby myć zęby co najmniej 2 razy w ciągu dnia. Rzadko jednak informują, po jakich posiłkach nie należy tego robić. Nasza redakcja przyjrzała się tematowi i odpowiada na to pytanie.

Dentyści namawiają, aby myć zęby właściwie po każdym posiłku. Dzięki takim praktykom, zapewniamy świeżość jamy ustnej oraz pozbywamy się bakterii, które odkładać się mogą w postaci płytki nazębnej. Jest w tym dużo prawdy, jednak warto zaznaczyć, że są produkty, po których nie powinno się szczotkować zębów. Dlaczego i jakie produkty są szczególnie niebezpieczne?

Kilka słów teorii

Nasze zęby zbudowane są z trzech części:

  • korzenia,

  • szyjki,

  • korony zęba.

Korona zęba pokryta jest niebywale twardą tkanką określaną potocznie jako szkliwo. Ciekawostką jest fakt, że szkliwo jest najtwardszym elementem ludzkiego organizmu. Jednocześnie warto nakreślić, że szkliwo zbudowane jest z 98% dihydroksyapatytu. Jest to substancja, która ulega określonym reakcjom – w zależności od pH w jamie ustnej. Stąd wiadomo, że każdy ma realny wpływ na kondycję szkliwa poprzez dostarczane pokarmy oraz napoje.

Przykładowe produkty z kwasowym pH:
  • coca cola,

  • kawa,

  • mięso,

  • tytoń,

  • piwo,

  • wino,

  • masło,

  • ser żółty,

  • ziemniaki,

  • oliwki,

  • borówki,

  • rodzynki,

  • żurawina,

  • ryż.

Jeżeli po zjedzeniu któregoś z w/w produktów, umyjesz zęby, wówczas narażasz swoje szkliwo na uszkodzenie. Długoterminowe skutki takiego działania mogą doprowadzić do utraty uzębienia. Zanim przejdziemy do umycia zębów po zjedzeniu kwaśnych produktów, należy wypłukać jamę ustną wodą lub płynem do płukania i odczekać co najmniej 30 minut (optymalnie 45 minut) i dopiero wtedy sięgnąć po szczoteczkę. Dobrą praktyką jest także żucie gumy bez cukru, która zawiera ksylitol i ma działanie przeciwpróchnicze. Właśnie po to została stworzona guma do żucia – aby przywrócić odpowiednie pH w ustach.

Przeczytaj też:  Co pić w upalne dni? Najlepsze napoje na upał
Mądre praktyki

Mało kto myję zęby po każdym posiłku – uniemożliwia nam to często tryb życia. Zazwyczaj mycie odbywa się rano i wieczorem. Wiele osób wybiera mycie zębów po śniadaniu, co jest dużym błędem. Po nocy w jamie ustnej gromadzi się bardzo duża ilość bakterii, którą należy usunąć. Stąd powinno myć się zęby tuż po przebudzeniu, a nie jak większość osób praktykuje – po śniadaniu. Dodatkowo, biorąc pod uwagę kwasowość niektórych produktów, szczotkowanie po śniadaniu działa niekorzystnie na nasze szkliwo. Należy zatem umyć zęby przed śniadaniem, a po posiłku wypłukać jamę ustną płynem do płukania oraz wynitkować przestrzenie międzyzębowe, w których zalegają resztki jedzenia. Dzięki takiemu działaniu uchronimy nasze szkliwo przed uszkodzeniem. Dobrym pomysłem jest także używanie irygatora, który działa jak płukanie i nić dentystyczna w jednym.

Warto wiedzieć...

Dużo ważniejsze jest umycie zębów wieczorem, niż w jakiejkolwiek innej porze dnia. Wszystko dlatego, że w nocy przełykamy rzadziej ślinę przez co mniej jej produkujemy. A to właśnie ślina jest odpowiedzialna za utrzymywanie odpowiedniego pH w ustach. Dlatego też w nocy bakterie dużo szybciej i łatwiej się rozwijają. A co jeśli nie umyjesz zębów przed snem? Na to pytanie nie będziemy już odpowiadać… 😉

Dziękujemy za przeczytanie artykułu. Może zainteresuje Cię też jeden z poniższych tematów?
Zobacz także te artykuły:

Rzeszów stanowi stolicę województwa podkarpackiego. To niewątpliwie miasto, które w okresie ostatnich kilku lat bardzo dynamicznie się rozwija. Miasto wyróżnia się na tle innych miast

Czytaj dalej »
Kiedy usuwać zęby mądrości? Ekstrakcja ósemki

Zęby mądrości, czyli ósemki wbrew pozorom nie mają nic wspólnego z inteligencją. Jeżeli z czymś już się mają kojarzyć, to najczęściej z bólem i nieprzyjemnościami.

Czytaj dalej »
Słoik miodu

Miód jest naturalnym bogactwem składników prozdrowotnych wytwarzanych przez pszczoły. Powstaje w procesie przetwarzania nektaru kwiatowego roślin miododajnych, jak również z niektórych wydzielin znajdujących się na

Czytaj dalej »
Jak obniżyć poziom cholesterolu?

Umiarkowana ilość cholesterolu we krwi nie jest niczym niepokojącym wręcz jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Głównymi przyczynami podwyższonego cholesterolu jest nadciśnienie, otyłość, zła dieta,

Czytaj dalej »

Technologię produkcji kombuchy, napoju z „grzybka herbacianego”, rozwija konsorcjum z udziałem Politechniki Łódzkiej. Prace mają na celu ustabilizowanie cech smakowych i zapachowych napoju, zmaksymalizowanie jego

Czytaj dalej »